Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Devyni lietuviai pasiryžę šturmuoti Aliaskoje esančią aukščiausią Šiaurės Amerikos viršukalnę

Antradienį, maždaug 21.30 val. Lietuvos laiku (8.30 val. vietos), devynių lietuvių grupė, pasiryžusi šturmuoti Aliaskoje esančią aukščiausią Šiaurės Amerikos viršukalnę Denali (6194 m.), turėtų pradėti krauti savo daiktus į lėktuvą, juos nugabensiantį ant ledyno, esančio 2200 m. aukštyje. Iš čia prasidės kelių savaičių žygis į viršūnę.
McKinley (Denali) kalnas
McKinley (Denali) kalnas / JAV Nacionalinės parkų tarnybos/nps.gov nuotr.

Lietuvių ekspedicijai (ji pavadinta „Denali Lituanica 2011“), bandysiančiai įveikti Denali, kartais dar vadinamą Makinliu (McKinley), vadovauja Ernestas Markšaitis. Kartu su juo į viršūnę įkopti bandys Asta Komkaitė, Egidijus Kipurys, Darius Vaičiulis, Tautvydas Žilinskas, Tomas Milašauskas, Tadas Jeršovas, Audrius Žiugžda ir Audrius Ražaitis.

Į Aliaską lietuviai atvyko šeštadienį. Pirmadienį iš Talketnos miestelio (angl.-Talkeetna), esančio už maždaug 96 km (60 mylių) nuo Denali, jau buvo planuojama skristi į bazinę stovyklą, esančią 2200 m aukštyje.

Tačiau tik atvykę į Talketną, lietuviai išgirdo, kad bazinė stovykla uždaryta. Kaip socialiniame tinkle „Facebook“ rašo patys žygio dalyviai, „neišskridome, nors vienu metu jau sakė viską link lėktuvų nešti“.

„Jau viskas buvo prie lėktuvo, visa ekipiruote užsidėta, etc. Tai sėdim, laukiam rytojaus. Šiaip gerai, nes pakavomės per naktį, bus proga išsimiegoti“, - toliau pirmaisiais įspūdžiais dalinosi žygio dalyviai.

Tikimasi, kad Aliaskoje išaušus antradienio rytui (Lietuvoje jau bus antradienio vakaras), oras pagerės ir lietuvių grupė pagaliau pakils 35 min. skrydžiui į bazinę stovyklą (2200 m.), iš kurios iš karto planuoja kilti į 2400 m aukštį.

Jau viskas buvo prie lėktuvo, visa ekipiruote užsidėta, etc. Tai sėdim, laukiam rytojaus. Šiaip gerai, nes pakavomės per naktį, bus proga išsimiegoti.Teksto apačioje galite peržiūrėti vaizdo medžiagą apie Denali, o kaip kalnas atrodo pro skrydžių operatoriaus, alpinistus gabenančio į bazinę stovyklą, internetinę vaizdo kamerą, galite pamatyti čia.

Pagal pirminį planą, viršūnę lietuviai ketina šturmuoti gegužės 29 d. (sekmadienį). Tačiau žygio grafiką dar gali koreguoti orai. Kopimą į viršukalnę labai apsunkina čia vyraujanti žema temperatūra ir siaučiantys vėjai. Net ir sezono metu temperatūra kalno viršuje gali kristi iki -40 laipsnių.

Jei norite susipažinti su orų prognoze Denali, spauskite čia.

Kopiant į Denali alpinistams rekomenduojama planuoti ir ilgą aklimatizaciją, galinčią užtrukti nuo savaitės iki dviejų. Aklimatizaciją gali apsunkinti ir tai, kad Talketnos miestelis, iš kurio alpinistai išvyksta į žygį, yra beveik jūros lygyje. Denali nacionalinio parko tinklalapyje rekomenduojama, kad atsižvelgiant į galinčius kisti orus, ilgą aklimatizaciją ir kitus niuansus, ekspedicijų trukmė į viršūnę ir atgal būtų planuojamos maždaug 21 dienai.

Tame pačiame Denali nacionalinio parko tinklalapyje informuojama, kad pastaruoju metu kalnas nėra labai „draugiškas“ alpinistams. Pirmadienį pranešta, kad maždaug 5486 m aukštyje žuvo 67 m. alpinistas iš Italijos. Gegužės 12 d. panašiame aukštyje rastas žuvęs alpinistas iš Šveicarijos, keli jo kolegos dėl nušalimų ir traumų evakuoti.

Kalno pavadinimas (Denali) indėnų kalba reiškia „didysis“. 1897 m. JAV prezidento Williamo McKinley garbei kalnas buvo pervadintas jo vardu. Vėliau jį buvo nuspręsta vėl vadinti senuoju vardu, tačiau dėl to Jungtinėse Valstijose kilo diskusija, nerimstanti iki šiol.

Pirmieji į Denali 1913 m. birželio 7 d. įkopė amerikiečiai Hudsonas Stuckas, Harry Karstensas, Walteris Harperis ir Robertas Tatumas.

Dėl kalno atšiaurumo, viršūnę pasiekia tik apie pusę bandančiųjų. Tuo tarpu alpinistas iš Lietuvos Saulius Vilius 2009 m. viršukalnę įveikė net du kartus - birželio 15 d. kartu su dviem alpinistais iš Estijos ir birželio 17 d. kartu su lietuviu Kęstučiu Lesevičium.

Denali viršūnėje yra pabuvoję ir daugiau lietuvių.

Jei norite daugiau sužinoti apie S.Viliaus kopimą į Denali viršūnę 2009 m., spauskite čia.

 

VIDEO: Denali National Park Scenic Flight

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius