2009 03 17

„Kino pavasaris“: programos „Drąsi vizija“ filmai (video) (I)

Programa „Drąsi vizija“ tradiciškai pristato savo temomis ir forma šokiruojančias, ekstravagantiškas, naujas kino juostas, kurios žiūrovams parodys kažką nauja ir netikėta. Šiais metais „Kino pavasaris“ pristato dramą, laimėjusią net šešias Ispanijos „Goya“ premijas, filmą, kuriame atskleidžiamas senjorų meilės trikampis ir kitas šokiruojančias kino juostas, kurios netrukus išbandys Lietuvos žiūrovą.
„Kino pavasario“ programa „Drąsi vizija“
„Kino pavasario“ programa „Drąsi vizija“ / Alvydo Opulskio montažas

Filmas „Kamino“ (Camino)

Ši provokuojanti juosta skirta 1985 m. Pamplonoje mirusiai Alexiai Gonzalez-Barros, kurią Vatikanas mėgina paskelbti šventąja. 11-metė mergaitė Kamino, vos spėjusi patirti gyvenimo džiaugsmus ir pirmąją meilę, suserga retos kilmės vėžiu. Kol geriausi šalies gydytojai niekaip neranda būdų sustabdyti ligos, savo juodo darbo imasi tiesmuką demagogiją skleidžiantys religinės organizacijos „Opus Dei“ kunigai. Prie lovos prikaustytos ir regėjimą prarandančios mergaitės mama irgi fanatiškai tiki Dievo galia ir ramina milžiniškus skausmus kenčiančią dukrelę. Jaunosios aktorės Nerea Camacho suvaidinta ligoniukė bėga nuo sparčiai artėjančios mirties į magiškas fantazijas ir gražias svajones, kuriose regi save vaidinančią mokyklos teatro trupėje.

VIDEO: Kino Pavasaris: Camino (Kamino)

Filmas „Plikas kalnas“ (Treeless Mountain)

Ankstyvos vaikystės prisiminimais rusenantis, iš dalies autobiografinis filmas žvelgia į modernųjį gyvenimą dviejų mažamečių vaikų akimis. 6-erių Džin ir jos jaunėlė sesuo Bin gyvena kukliame Seulo bute kartu su mama, kuri turi rimtų finansinių, dvasinių ir psichologinių problemų. Vieną dieną moteris susikrauna daiktus ir išeina nežinoma kryptimi, o vaikus nuveža į kaimą pas alkoholikę giminaitę. Džin džiaugiasi, kad artimiausiu metu nereikės eiti į mokyklą ir ruošti pamokų, bet mažoji Bin jaučiasi nelaiminga nesvetingos tetos namuose. Mergaitė susikuria asmeninį iliuzijų pasaulį ir nusprendžia kaupti banką – iš apšiurusių monetų bei gražių vilčių. Ji tiki, kad kiaulei-taupyklei prisipildžius su kaupu, mama ir anksčiau pradingęs tėtis sugrįš namo.

VIDEO: Kino Pavasaris: Treeless Mountain - Interview (Plikas kalnas - Interviu)

Filmas „Sudie, Solo“ (Goodbye Solo)

Mažo miestelio Vinstono-Salemo (tai – gimtasis režisieriaus R. Bahrani miestas) gatvėmis važinėja taksi, kurį vairuoja draugiškas, apie stiuardo profesiją svajojantis senegalietis Solo. Vieną vakarą prie kino teatro į jo mašiną įlipa 70-metis senukas Viljamas, paduoda avansu šimtinę ir pasiūlo netradicinį darbą. Jis paprašo vairuotojo lygiai po dviejų savaičių nuvežti į už miesto esantį kalnų parką. Taksistas Solo suvokia, kokie liūdni yra Viljamo ketinimai. Taksistas mėgina susidraugauti su dosniuoju klientu, kurį kiekvieną vakarą vežioja prie to paties kino teatro.

VIDEO: Kino Pavasaris: Goodbye Solo (Sudie, Solo)

Filmas „Kaip devintam danguj“ (Cloud 9 /Wolke 9) 

Utopinio pavadinimo dramoje jausmai – lyg padangėse slankiojantys ir saulę užstojantys debesys. Jie keičia trijų jau garbaus amžiaus žmonių nuotaikas. Mėgiamiausia A. Dreseno aktorė U. Werner virtuoziškai vaidina tarp dviejų vyrų besiblaškančią 60-metę Ingę. Ji nenori nubraukti 30 gražių santuokos metų su vyru Verneriu, bet puola į 78-erių Karlo glėbį. Ingės, Vernerio ir Karlo išgyvenamas džiaugsmas ir skausmas toks realistiškas ir ryškus, kad nejučia privers pažvelgti į savo sielą ir prisiminti žmones, kuriuos galėjome įžeisti ieškodami meilės.

Filmas „Vienoje kilpoje“ (In the Loop)

Biurokratiškai komplikuoto siužeto ciniška politinė satyra aštriai parodijuoja Vašingtono ir Londono kabinetuose susėdusius dėdes su brangiais kostiumais, odiniais portfeliais ir svarbiais dokumentais. Britų premjerui atstovaujantis nepraustaburnis atstovas spaudai išsikviečia ant kilimėlio Užsienio reikalų ministrą Saimoną Fosterį, kad kaip reikiant išbartų už radijo eteryje nuskambėjusią frazę. Norėdamas nuraminti aistras ir pademonstruoti neutralumą, aukštas pareigas užimantis politikas viešame interviu bando ištaisyti klaidą. Vizito į Vašingtoną metu šie žodžiai vėl atsisuka prieš Saimoną ir jis suvokia patekęs į kolegų amerikiečių spąstus. Kol dviejų valstybių politikai, jų patarėjai ir sekretorės pešasi intrigose, murgdosi išdavystėse bei atvirai meluoja, JAV prezidentas ir britų premjeras iš tikrųjų rengiasi žygiui į Iraką.

VIDEO: Kino Pavasaris: In the Loop (Vienoje kilpoje)

Bus daugiau...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius