-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 19

„Kino pavasaris“: programos „Festivalių perlai“ filmai (video) (I)

Žiūrovai šių metų „Kino pavasaryje“ gali pamatyti ryškiausius metų filmus, kurie be prieštaravimų skynė laurus įvairiuose tarptautiniuose kino festivaliuose. Šioje programoje bus parodytas Kanų festivalio „Auksinę palmės šakelę“ laimėjęs Laurent'o Cantet „Tarp sienų“, italų mafijos pinkles analizuojanti Matteo Garrone „Gomorra“, aktorių Mickey Rourke'ą į šlovės olimpą grąžinęs Darreno Aronofsky filmas „Imtynininkas“ ir kiti festivalių numylėti filmai.
„Kino pavasario“ programa „Festivalių perlai“
„Kino pavasario“ programa „Festivalių perlai“ / Alvydo Opulskio montažas

Filmas „Žvirblių giesmė“ (The Song of Sparrows/Avaze gonjeshk-ha)

Nuoširdus darboholikas Karimas gyvena netoli Teherano ir uždarbiauja, saugodamas stručių fermą. Jis kantriai renka pinigus neprigirdinčios dukters klausomajam aparatui įsigyti. Tačiau per eilinę pamainą pabėga brangiai kainuojantis strutis ir fermos savininkai jį atleidžia. Be darbo likęs vyras nenuleidžia rankų ir išvyksta ieškoti laimės į Teheraną, kur įsidarbina taksistu. Karimas pradeda sparčiai keistis, kol vieną dieną jo nesustabdo dėl nepasotinamo godumo patirta trauma. Sentimentaliame ir ironiškame filme pasakojama apie neprivilegijuotų žmonių gyvenimą, jų viltis ir troškimus. Šios dramos pavadinimas skamba paradoksaliai – juk iš tiesų žvirbliai nečiulba. Taip simboliškai išreiškiamos pernelyg didelės svajonės, kurių, esant tam tikrose situacijose, beveik neįmanoma realizuoti.

VIDEO: Kino Pavasaris: The Song of Sparrows (Žvirblių giesmė)

Filmas „Valsas su Baširu“ (Waltz with Bashir/Waltz Im Bashir)

Režisieriui A. Folmanui bičiulis papasakojo apie pasikartojantį sapną, kuriame jį nuolat persekioja 1982 metais Libane nušautų šunų vaiduokliai. Atviras jųdviejų pokalbis atnaujino šiurpius prisiminimus apie karą Libane, kuriame dalyvavo ir A. Folmanas. Tad jis nusprendė dar kartą susitikti su buvusiais bendražygiais, kad padiskutuotų apie konflikto priežastis ir pasekmes bei atverstų bene juodžiausią Izraelio istorijos puslapį. Skaudžius istorinius faktus režisierius perteikia pasitelkdamas „anime“ stiliaus dokumentikos technologiją. Siurrealūs animaciniai vaizdai leido A. Folmanui iliustruoti atmintyje užsilikusias fantazijas, baimes, psichologines traumas ir įvykdytų nuodėmių pateisinimus.

VIDEO: Kino Pavasaris: Waltz with Bashir (Valsas su Baširu)

Filmas „Imtynininkas“ (The Wrestler)

Jaudinantis ir tragikomiškas filmas nuplėšia uždangą nuo imtynių sporto užkulisių. Jo dalyviai vaidina gladiatorius dėl pinigų, iš anksto tariasi dėl veiksmų ringe ir savanoriškai žaloja savo kūnus. Vienišo ir nuoširdaus imtynių veterano Rendžio „Avino“ Robinsono šlovės metus mena tik neišparduoti suvenyrai, užsilikę plakatai, kompiuteriniai žaidimai ir ringo kolegų pagarba. O realybėje – tik sudaužyta širdis, skausmingos traumos, nesibaigiančios skolos, atsitiktinės pažintys ir desperatiški bandymai užmegzti ryšį su kadaise palikta dukterimi. Prekybos centre uždarbiaujantis sportininkas ringe kaunasi tik tam, kad susimokėtų už kuklaus namelio nuomą, o jo svajones ir viltis stabdo sveikatos problemos ir kategoriškas gydytojų draudimas tęsti karjerą. Bet „Avinas“ nusprendžia rizikuoti ir pastatyti ant kortos savo gyvybę.

VIDEO: Kino Pavasaris: The Wrestler (Imtynininkas)

Filmas „Gomora“ (Gomorrah/Gomorra)

Brutali kriminalinė saga apnuogina Neapolio mafiją: nusikaltėliai kontroliuoja italų gyvenimą, o pasipriešinusius sistemai pasiunčia Anapilin. Režisierius M. Garrone darbavosi šiauriniame Neapolio rajone, kur duoklę mafijai moka verslininkai, o pakvietimo prisijungti prie nusikaltėlių gretų laukia kriminalinių filmų prisižiūrėję naivuoliai. Šiame pasaulyje galioja vienas įstatymas – smurtas, visi bendrauja ginklo kalba. Filme preciziškai plėtojamos penkios siužetinės linijos, pasiskolintos iš žurnalisto R. Saviano romano „Gomora“. Romanui pasirodžius knygynuose, autoriui mafijos grupuotė „Camorra“ viešai paskelbė mirties nuosprendį.

VIDEO: Kino Pavasaris: Gomorra (Gomora)

Filmas „Rumba“ (Rumba)

Išradingieji improvizacijos meistrai surezgė dar vieną linksmybių puotą. Mokytojai Fiona ir Domas yra beprotiškai įsimylėję vienas kitą ir dievina Lotynų Amerikos stiliaus šokius. Jie kruopščiai ruošiasi pasirodymui konkurse ir laimi pirmąją vietą. Bet netrukus po triumfo ant parketo virtuozus ištinka nelaimė – nakties tamsoje jiems kelią pastoja nusižudyti sumanęs stuobrys. Po avarijos Fionai tenka amputuoti koją, o Domas praranda atmintį. Jie pratinasi prie naujo gyvenimo, o išblėsusią meilę stengiasi išsaugoti aistringu humoru ir optimizmu. Be konkretaus scenarijaus improvizuojantys scenaristai, aktoriai ir režisieriai kartu su esminę kataklizmą išprovokuojančiu bičiuliu P. Martzu griebiasi specifinio juodosios komedijos recepto, kuris primena legendinius Charlie Chaplino ir Busterio Keatono filmus.

VIDEO: Kino Pavasaris: Rumba

Bus daugiau...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius