Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 22

Paminklas eruditui

Sekmadienį prie Jonavos rajono savivaldybės pastato atidengtas paminklas, skirtas bene žymiausiam XVI amžiaus lietuviui Abraomui Kulviečiui.
Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimo proga vakar Jonavoje atidengtas paminklas eruditui A.Kulviečiui.
Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimo proga vakar Jonavoje atidengtas paminklas eruditui A.Kulviečiui. / „Lietuvos žinių“ nuotr.

Apie tai, kad reikėtų įamžinti Jonavos rajone, Kulvos kaime, gyvenusio pirmojo Lietuvos inteligentijos atstovo, reformatoriaus, erudito ir kultūros veikėjo A.Kulviečio atminimą kalbėta seniai. „Ne vienerius metus tarėmės, kur ir koks turėtų stovėti paminklas. Tačiau įgyvendinti idėjas vis trukdydavo skirtingos politikų nuomonės ar pinigų stygius“, – LŽ sakė Jonavos rajono meras Bronislovas Liutkus.

Pernai su prašymu finansuoti paminklo A.Kulviečiui kūrimą kreiptasi į koncerną „Achemos grupė“. „Iškart sutikome prisidėti, finansuoti visą jo vertę“, – atidengdamas paminklą kalbėjo koncerno vadovas Bronislovas Lubys. Skulptorių Konstantino Bogdano ir Mindaugo Šnipo darbas, vaizduojantis rankoje knygą laikantį A.Kulvietį, kainavo apie 260 tūkst. litų.

Tai ne pirma koncerno „Achemos grupė“ dovana Jonavos miestui. Prieš keletą metų gyventojų žiniai už simbolinį vieną litą buvo perduotas įmonei priklausęs Kultūros centras, įrengti dviračių takai. Kasmet vienas didžiausių Lietuvos koncernų Jonavos krašto bendruomenės reikmėms vidutiniškai skiria po 4 mln. litų.

„Tegu skulptūra įprasmina ne tik žymaus kraštiečio atminimą, bet ir Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį“, – sakė B.Lubys. A.Kulviečio paminklas iškilo vakar oficialiai baigtoje rekonstruoti Santarvės aikštėje.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius