Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Poetinis Druskininkų ruduo“ – Šv. Kotrynos bažnyčioje Vilniuje

Sekmadienį, spalio 4 d., 17 val. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje sostinės gyventojus ir svečius į festivalio uždarymo vakarą sukvies XX „Poetinis Druskininkų ruduo“ („PDR 2009“). Jau kasmete tradicija tapę baigiamieji tarptautinio literatūros festivalio skaitymai po bažnyčios skliautais kas kartą pasiūlo išgirsti žymių užsienio poetų kūrybos.
Koncertas
Koncertas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Pasak festivalio direktoriaus, poeto ir vertėjo Kornelijaus Platelio, šiemetiniai „PDR 2009“ akcentai, skirti Tolimųjų Rytų trumposioms poetinėms formoms, bus juntami ir baigiamajame renginyje Šv. Kotrynos bažnyčioje.

„Visi poetai, išskyrus Jotvingių ir Jaunojo jotvingio laureatus bei anoniminio konkurso nugalėtojus, skaitys haiku. Galima pajuokauti, kad visi šiame vakare dalyvausiantys užsienio svečiai dvasia yra šiek tiek japonai“, – šypsojosi vienas iš „PDR 2009“ organizatorių.

Sekmadienį savo poeziją skaitys festivalio laureatai ir konkursų nugalėtojai, o taip pat užsienio svečiai iš Austrijos, Baltarusijos, Estijos, Indijos, Italijos, Japonijos, Rusijos, Slovėnijos ir Ukrainos. Tarp dalyvausiančių haiku meistrų – Pasaulinės haiku asociacijos prezidentas Ban‘ya Natsuishi iš Japonijos, Tarptautinės Cascina Macondo haiku bendruomenės įkūrėjas Pietro Tartamella iš Italijos, filosofas, kultūros žurnalo „Apokalipsa“ vyriausiasis redaktorius Primožas Reparas iš Slovėnijos, Rusijos haiku ir haikai almanacho sudarytoja, Shiroki Mirukami slapyvardžiu rašanti Natalia Sedenkova ir kiti ne mažiau įdomūs bei kūrybingi poetai.

Nors haiku bus skaitomi originalo kalba, klausytojai turės galimybę susipažinti ir su vertimais. Verčiant užsienio poetų eiles į lietuvių kalbą, aktyviai talkininkavo bene geriausi Lietuvos vertėjai – Vytautas Dumčius, Dalia Švambarytė, Asta Chaladauskienė ir daugelis kitų.

Auditorija, sekmadienio pavakarę susirinkusi į šventovę, girdės ne tik poetų eiles, bet ir galės pasiklausyti Šv. Kristoforo orkestro atliekamų muzikinių kūrinių, kurie, anot festivalio rengėjų, puikiai derės prie poetinės vakaro auros. Iškilmingą poezijos vakarą ves aktorė Dalia Michelevičiūtė ir poetas, vertėjas Eugenijus Ališanka.

Festivalio „Poetinis Druskininkų ruduo“ renginiai organizuojami kartu su Pasauline haiku asociacija. Tarp daugiau kaip šimto dalyvaujančių poetų yra beveik penkios dešimtys haiku kūrėjų ir žinovų – 12 haiku poetų ir du profesoriai iš Japonijos, 24 – iš kitų šalių, 10 – iš Lietuvos. Baigiamasis vakaras Šv. Kotrynos bažnyčioje yra gausybės renginių ciklo pabaiga.

„PDR 2009“ prasideda spalio 1 d., ketvirtadienį, V Pasaulinės haiku asociacijos konferencija ir skaitymais Vilniuje, Rašytojų klube, o penktadienį ir šeštadienį tęsis Druskininkuose poezijos vakarais, per metus išėjusių knygų pristatymais, poetiniais konkursais, naktiniais poezijos skaitymais, kol vėl sugrįš į sostinę minėtu renginiu šio sekmadienio pavakarę. Spalio 5 d. numatomi pofestivaliniai poezijos skaitymai Užupio kavinėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius