Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 16

Septynių įspūdingo dydžio paveikslų albumas įamžino Lietuvos vardo tūkstantmetį

Knygynų lentynose jau pasirodė albumas „Lietuvos istorija tapyboje“, skirtas šalies vardo tūkstantmečio sukakčiai paminėti. Albumas įamžino žymaus šiuolaikinio dailininko, Vilniaus dailės akademijos profesoriaus, Giedraus Kazimierėno istorinių paveikslų ciklo parodą, vykusią sostinėje praėjusią vasarą.
Septynių įspūdingo dydžio paveikslų albumas įamžino Lietuvos vardo tūkstantmetį.
Septynių įspūdingo dydžio paveikslų albumas įamžino Lietuvos vardo tūkstantmetį. / „15min“ nuotr.

Tai pirmoji nuo Nepriklausomybės atkūrimo lietuvių tapytojo mūsų šalies istorinius įvykius vaizduojančių darbų paroda.

„Albumas „Lietuvos istorija tapyboje“ neturi apibrėžto auditorijos rato – jis turėtų sudominti tiek meno žinovus ir mėgėjus, tiek ir visus Lietuvos žmones, kurie yra neabejingi savo šaknims bei tautos praeičiai. Šį albumą kartu su bendraminčiais rengėme taip, kad jis turėtų išliekamąją vertę ir kiekvienam save gerbiančiam lietuviui taptų naudingų žinių apie mūsų istoriją šaltiniu“, – teigia dailininkas Giedrius Kazimierėnas.

Albumas „Lietuvos istorija tapyboje“ skirtas ne tik lietuviams, bet ir į šalį atvykstantiems užsienio svečiams – jis išleistas keturiomis kalbomis: lietuvių, anglų, lenkų ir prancūzų. Knygoje pateikiami G.Kazimierėno tapyto istorinio ciklo paveikslų fragmentai, jų eskizai bei paties autoriaus parengti kūrinių aprašymai, kuriuose gausu žinių apie svarbiausius Lietuvos istorijos ir diplomatijos įvykius. Knygos dailininkas ir dizaineris – Rimantas Dichavičius.

Pasak G.Kazimierėno, visą vasarą Vilniaus rotušėje vykusi jo tapyto istorinio ciklo paveikslų paroda atskleidė, kad lietuviai domisi savo tautos praeitimi ir istorija. „Laikausi nuomonės, kad istoriją reikia ne kalti iš „sausų“ vadovėlių, o pažinti „gyvai“. O vizualus menas yra viena iš paveikiausių priemonių tai padaryti“, – sako dailininkas G.Kazimierėnas.

G.Kazimierėno tapytą istorinį ciklą sudaro 7 įspūdingo dydžio paveikslai, kurių didžiausias yra 2,5 metrų aukščio ir net 9 metrų pločio. Cikle vaizduojami svarbiausi Lietuvos istorijos ir diplomatijos įvykiai: „Mindaugo karūnavimas. Lietuvos krikštas“, „Pirmojo Lietuvos Statuto priėmimas“, „Zimburgės vestuvės“, „Algirdo žygiai į Maskvą“, „Gedimino laiškai (1322-1324)“, „Algirdo pergalė prie Mėlynųjų vandenų“, „Atsisveikinimas su Kęstučiu“.

Istorinių paveikslų paroda bei albumas „Lietuvos istorija tapyboje“ buvo rengiami padedant tik privačiam kultūros rėmėjui – vienai didžiausių Lietuvoje informacinių technologijų įmonių „Blue Bridge“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius