Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Saulės žiedo“ festivalyje pagerbtas dambrelių meistras Albertas Bartašius

Penkias dienas ir naktis Šiauliuose šurmuliavęs V konkursas-festivalis „Saulės žiedas“ kai kuriems šios šventės dalyviams į atmintį įsirėžė ilgam. Pasvalietis Albertas Bartašius buvo apdovanotas kalaviju už etninės kultūros puoselėjimą, o penki jaunuoliai iš Šilalės festivalio metu pasigamino kankles.
Albertas Bartašius
Albertas Bartašius / Alvydo Januševičiaus nuotr.

„Saulės žiedo“ kalviai

Prieš pat nuskambant Lietuvos respublikos himnui į „Saulės žiedo“ pagrindinę sceną buvo pakviesti trys kalviai. „Saulės žiedo“ kalvis Albertas Martinaitis, tradicinių šokių festivalio „Patrepsynė“ kalvis Arūnas Vaičelis ir muzikinių instrumentų dambrelių kalvis Albertas Bartašius. Pastarojo laukė maloni staigmena. 

Alvydo Januševičiaus nuotr./Šilalės jaunimas daro kankles
Alvydo Januševičiaus nuotr./Šilalės jaunimas daro kankles

Kiti du kalviai iškilmingai įteikė A. Bartašiui kalaviją už etninės kultūros puoselėjimą. Dambrelių meistras, muzikantas ir Panevėžio folkloro ansamblio „Pulkelis“ vadovas neseniai atšventė 50 metų jubiliejų. Kartu užlipusi ir archeologiniais rūbais apsirengusi gimnazistė Damilė Martinaitytė perskaitė „ant jaučio odos karšta vinimi“ užrašytą sveikinimą.

Kodėl kalavijas? A. Martinaitis priminė karinės liaudies dainos ištrauką: „Ulonų pulkelis kardais nusagstytas. A. Bartašius yra tikras etnokultūros karžygys“.

Šventinio vakaro vedėja Loreta Sungailienė akcentavo, D. Martinaitytės rūbai, o taip pat ir kalavijas yra pagaminti pagal šalia Šiaulių vykdytų Lieporių gyvenvietės archeologinių kasinėjimų radinius. Jie siekia pirmąjį mūsų eros tūkstantmetį. Tai reiškia, kad Šiauliuose žmonės gyveno ir ginklavosi dar gerokai prieš Saulės mūšį, nuo kurio oficialiai skaičiuojamas Šiaulių gimtadienis.

Nauda ir malonumas

Alvydo Januševičiaus nuotr./Albertas Martinaitis, Albertas Bartašius, Arūnas Vaičelis
Alvydo Januševičiaus nuotr./Albertas Martinaitis, Albertas Bartašius, Arūnas Vaičelis

 Festivalio dienomis penki jauni šilališkiai atvyko Į Šiaulius ne tik „Saulės žiede“ kojas pamiklinti ir į svečius pasižiūrėti. Jie per dienas pas tautodailininką A. Martinaitį drožė kankles. Taip suderino malonumą ir naudą.

Visi jaunuoliai priklauso folkloro ansambliui „Gers smuoks“. Kanklės – ne jiems patiems, o mažiesiems „smuokiukams“. Taip vyresnieji vadina jauniausius ansamblio dalyvius.

Darbavosi keturi vaikinai ir mergina. Netas Klimavičius vienas kankles sau jau pasigamino ir jomis grodamas tapo festivalio „Tramtatulis“ laureatu. Kitiems muzikos instrumentų gamyba – naujiena. Tačiau, kai rankos dirba, akys nustoja bijoti.

Rapolas Beržinis – šių metų tradicinių šokių festivalio „Patrepsynė“ laureatas tačiau kalto ir kitų įrankių nesibaido. Fausta Noreikaitė, Juozas Jonelis ir Mantas Lidžius sako, jog domisi savo šalies kultūra ne dėl konkursų ar prizų. Jiems liaudies daina, šokis ir amatai – arti širdies.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius