Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Sūduvos kraitėje“ Marijampolėje netrūko nei svečių, nei suvalkietiškos šiupininės

Spalio 4-oji padovanojo Marijampolės krašto žmonėms ne tik puikų orą, bet ir daug šurmulio bei įdomybių – mieste vyko tradicinė rudens šventė „Sūduvos kraitė 2014“. Jau senokai Sūduvos sostinė buvo sulaukusi tiek svečių.
„Sūduvos kraitė“ Marijampolėje
„Sūduvos kraitė“ Marijampolėje / Marijampolės miesto savivaldybės nuotr.

Nuo paties ryto miesto širdyje – J. Basanavičiaus aikštėje – virė senųjų amatų, tautodailės ir kulinarinio paveldo kermošius „Ką pirksit, ponai?..“ Ir pirkti tikrai buvo ką – nuo gražiausių keramikos arbatinukų, odos rankinių iki vaismedžių sodinukų ir pačių vaisių. Gamtos tyrimų ir ekologinio švietimo stotis nutiesė ilgą moliūgų taką, vaišino žolelių arbata. Taku buvo galima ne tik grožėtis, bet pramokti moliūgų veislių pavadinimų. Seniūnijos kvietė užeiti į bendruomenių šeimakiemius, kur dažną pavaišino ar pasiūlė įsigyti kokybiško medaus, aliejaus.

Po šventės atidarymo visi norintieji turėjo progą paragauti suvalkietiškos šiupininės sriubos, kurią išvirė ilgametis Kaziuko mugės Vilniuje organizatorius, restorano „Marceliukės klėtis“ savininkas Vytenis Urba. Greta aikštės buvo demonstruojama naujausia žemės ūkio technika, laukė „TopGear“ geriausio Baltijos šalyse automobilio rinkimai ir naujausių automobilių ekspozicija. 

Poezijos parke rudens gėrybių ir grožybių ekspozicijas ir muzikinius sveikinimus buvo parengusios ugdymo ir socialinių įstaigų, nevyriausybinių organizacijų kolektyvai. Prie jų prisidėjo Sūduvos medžiotojų klubas, bitininkai ir sodininkai. Čia pat surengtos dekoratyvinių paukščių parodos. Gyvūnų mylėtojų asociacija ieškojo keturkojams naujų globėjų, rengė konkursus, viktorinas, gyvūnų pasirodymus. Savivaldybės tarybos nario Alvydo Kirkliausko iniciatyva parke pirmą kartą buvo galima išmėginti ir 50 kg sveriančios statinaitės ridenimą į kalną. 

Gausią derliaus gėrybių šventę praturtino savivaldybės meno kolektyvų pasirodymai ir svečiai

Nuo seno už metų derlių lietuviai dėkojo Aukščiausiajam. Ir šį šventinį šeštadienį už žemdirbių ir šeimų santarvę bei gerovę kviesta melstis į Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčią. Progines Mišias aukojo Jo Ekscelencija Juozas Žemaitis, Marijampolės garbės pilietis. Atnašų auką, simboliška, nešė Kvainauskų iš Sasnavos seniūnijos šeimyna – tėvai ir dvi jų dukros. 

Gausią derliaus gėrybių šventę praturtino savivaldybės meno kolektyvų pasirodymai ir svečiai – Kriščiūnų šeimos kapelija iš Kaišiadorių bei šventinę programą nuotaikingai užbaigęs dainininkas Vytautas Šiškauskas.

Pažiūrėti, kaip moka sūduviai linksmintis ir šių metų derliumi džiaugtis, atvyko seimūnai Bronius Bradauskas, Bronius Pauža, Albinas Mitrulevičius, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, žemės ūkio viceministrė Lina Kujelytė, Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas. 

Svečiams įteikti simboliniai juodos duonos kepalai, bet pirmą kepalą į savo rankas priėmė svarbiausias savivaldybės „gaspadorius“ meras Vidmantas Brazys. Sveikinimo kalboje jis padėkojo žemdirbiams, kitiems žemės ūkio darbuotojams už sunkų metų triūsą. Mero ir administracijos direktoriaus Meto Ražinsko padėkomis apdovanoti pažangiausiai besitvarkančios ūkininkų šeimynos, kadangi šventė buvo dedikuota Šeimos metams, gražiausių sodybų šeimininkai. Keturiems savivaldybės gyventojams įteikti aukšti savivaldybės apdovanojimai – Švento Jurgio, Marijampolės globėjo, medaliai. Šiuos apdovanojimus gavo ūkininkai Juozas Botyrius ir Jonas Kurtinaitis, Sūduvos seniūnų klubo prezidentė Liudvinavo seniūnė Irena Lunskienė ir Savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vedėjas Eugenijus Alesius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius