-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Arsenalas. Ar meškerė turi būti stilinga? (2)

Šiandien ne kiekvieną meškeriotoją tenkina funkcionalusis žūklės įrankių dizainas, todėl Japonijoje, Jungtinėse Valstijose, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje jau veikia nemažai dirbtuvių, pagal individualų užsakymą perdarančių prestižinius meškeriojimo įrankius ar jų detales.
Japonijoje populiaria dovana tampa – išskirtinio dizaino meškeriojimo ritės, kurias serijinių gaminių pagrindu sukuria auksarankiai meistrai.
Japonijoje populiaria dovana tampa – išskirtinio dizaino meškeriojimo ritės, kurias serijinių gaminių pagrindu sukuria auksarankiai meistrai / „Daiwa“ nuotr.

Pirmąją straipsnio dalį skaitykite čia.

Tokių įrankių dizainas skiriasi nuo  nuo serijinės gamybos ričių ar meškerykočių taip pat kaip  specialiose dirbtuvėse perdarytas ir serijinis automobilis, o dizainas sukuriamas pagal šeimininkų skonį. Tokia praktika tampa madinga, o meškeriojimo įrankiai tampa prestižine dovana.

Braižas ir stilius

Kur užsakyti ritės ar meškerės dizainą? Toks klausimas nebeišmuša iš vėžių japonų bei amerikičių meškeriotojų, nes būtent šiose šalyse atsirado pirmosios žvejybos ričių, o vėliau ir meškerių dailinimo ir stilizavimo dirbtuvės.

Jungtinėse Valstijose ričių dizaino gaminimo pagal užsakymą lyderis – kompanija „Ardent“. Joje galite užsisakyti ritę, kuri bus pagaminta pagal individualų dizainą, galite įsigyti išskirtinę rankenėlę su labai patogu antgaliu savo ritei, čia kreipęsi patobulinsite serijinio kompanijos gaminio išvaizdą.

Japonijoje jau ne pirmus kiekvienam meškeriotojui žinoma RCS sistema, leidžianti iki begalybės tobulinti savo meškeriojimo rites. Šios mados krikšto autorius – kompanija „Daiwa“, kurios dizaineriai kuria išskirtinio stiliaus valo būgnelius, meniškas ričių rankenėles, ypatingo dizaino rankenėlių antgalius.

Japonijoje iki žemės drebėjimo buvo daug žvejybos ričių išvaizdos tobulinimo dirbtuvių. Jei dalis jų nustojo veikusios, jų vistiek liko pakankamai. Todėl RCS sistema funkcionuos ir toliau, o tai reiškia, kad galima užsisakyti išskirtinį ritės valo būgnelį, rankenėlės antgalį, kuris iš esmės pakeis tavo serijinės ritės išvaizdą. Kita vertus, meškeriotojas dabar gali bičiuliui padovanoti gimtadienio proga išskirtinį gaminį, kuris papuoš kolegos žvejybos ritę. Geresnę dovaną sunku įsivaizduoti.

Meškeriotojas dabar gali bičiuliui padovanoti gimtadienio proga išskirtinį gaminį, kuris papuoš kolegos žvejybos ritę. Geresnę dovaną sunku įsivaizduoti.

Meškerykočių gamintojai jau prieš daug metų sukūrė įrankių elementų pardavimo sistemą, todėl daugelyje šalių veikė dešimtys dirbtuvių, kurios pagal užsakymą surinkdavo išskirtinio dizaino meškerykočius.

Turime tokią galimybę ir Lietuvoje – sostinėje gyvena meistras Gintautas Stančikas, kuris surenka spiningų ir muselinių meškerykočius pagal individualų užsakymą. Deja, prie iškirtinio dizaino meškerykočių tekdavo derinti serijinės gamybos rites. Dabar situacija kardinaliai pasikeitė – suteikti išskirtinį, individualų dizainą galima tiek meškerykočiams, tiek ritėms. Todėl kiekvienas meškeriotojas dabar gali susikurti savito stiliaus meškeriojimo įrankius, atitinkančius jo braižą.

Sparčiai vejasi

Naujoji tendencija paskatino rimtai pasitempti gamintojus ir ieškoti galimybių tobulinti estetinę meškeriojimo įrankių išvaizdą ir vertę. Šiemet, skaitydamas „Browning“ kompanijos katalogą radau įdomią naujovę, rodančią, kad gamintojai sparčiai vejasi individualių užsakymų atlikėjus.

Kompanijos gaminamų įrankių asortimente atsirado nauja linija – „Hybrid“, kurioje – visas spektras plūdinės ir dugninės įrankių. Žinoma, tokių linijų būta ir anksčiau, tačiau „Hybrid“ linijos įrankiai pasižymi išskirtiniu ir, svarbiausia, vieningu dizainu. Tai rodo, kad meškeriojimo įrankių gamintojai pasuko pramintu ir jau seniai pasiteisinusiu aukštosios mados taku, t. y., pradėjo kurti vieningo dizaino meškeriojimo reikmenų ir įrankių kolekcijas.

Išskirtinis meškeriojimo įrankių dizainas tapo savotišku stilingu ženklu, liudijančiu apie šeimininko statusą ir jo padėtį visuomenės hierarchijoje.

Tad dabar meškeriotojai gali rinktis du variantus – rinktis įrankius iš kolekcijų arba užsisakyti absoliučiai individualų dizainą. Abu keliai neblogi ir estetiniu požiūriu patrauklūs. Kitas dalykas, kad mūsų krašte kol kas tik saujelė estetų derina rites prie meškerykočių ne tik pagal technines charakteristikas, bet ir pagal estetines savybes.

Antra, net puikiausiai meškeriojimo reikmenų asortimentą išmanančiam pardavėjui ar parduotuvės konsultantui kol kas ir į galvą neateis pirkėjui, įsigyjančiam naujus meškeriojimo įrankius, parinkti tokius įrankius, kurių išvaizda harmoningai derintųsi. Tad mūsų krašte kol kas pasaulinės tendencijos deramos dirvos dar nerado, todėl meškeriotojui savo įrankių estetika tenka rūpintis pačiam.

Net kaimyninėje Švedijoje atsirado originalių idėjų – šioje šalyje ypač išpopuliarėjo spiningo masalai, kurių dizainas dažnai atspindi korporatyvinius motyvus. Masalai dekoruojami kompanijų logotipais, renginių emblemomis, proginiais ženklais. Spiningininkai dažnai užsisako viliokus ar blizges su savo monogramomis ar simboliais.

Daug tokių užsakymų atlieka kompanija ZALT, gaminanti puikiai užsirekomendavusius viliokus. Japonijoje brangia dovana  laikomos išskirtinio dizaino ritės detalės, kurios pakeičia serijinės meškeriojimo ritės dizainą. Tad išskirtinis meškeriojimo įrankių dizainas tapo savotišku stilingu ženklu, liudijančiu apie šeimininko statusą ir jo padėtį visuomenės hierarchijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius