-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Arsenalas. Kaip išsirinkti kabliuką?

Archeologų duomenimis, meškeriojimo kabliukai tobulinami mažų mažiausiai 9000 metų, tačiau 99 proc. šiandien gaminamų modelių sukurti per penkis pastaruosius dešimtmečius, todėl, kai kurių ekspertų nuomone, laikas sudaryti išsamų meškeriojimo kabliukų katalogą, kad meškeriotojai galėtų susigaudyti jų įvairovėje. Tačiau reikia ne tik žinoti meškeriojimo kabliukų rūšis ir tipus, bet ir jų paskirtį. Ką meškeriojimo ekspertai pataria norintiems išsirinkti kabliukus, atitinkančius meškeriojimo būdą, gaudomų žuvų ir naudojamų masalų rūšį?
Kai reikia išsirinkti kabliuką meškerioti vienu masalu, pvz., batono gabalėliu, visada geriau rinktis specialų, o ne universalų modelį
Kai reikia išsirinkti kabliuką meškerioti vienu masalu, pvz., batono gabalėliu, visada geriau rinktis specialų, o ne universalų modelį

Ką meškeriojimo ekspertai pataria norintiems išsirinkti kabliukus, atitinkančius meškeriojimo būdą, gaudomų žuvų ir naudojamų masalų rūšį?

Auksinė klasika

Kiekviena kabliukų gamybos kompanija savo gaminių spektre turi modelius, sudarančius jos aukso fondą. Tie modeliai ypatingi tuo, kad jų konstrukcijos nereikia tobulinti ar kaip nors modifikuoti, nes praktikoje jie jau tūkstančius kartų patikrinti. Dažniausiai tai – klasikiniai modeliai, pasižymintys stebėtinu universalumu. Tad pirmas patarimas – labai paprastas: rinkitės klasikinius kabliukus, kurių rasite kiekvieno gamintojo kataloge.

Iš čia antras patarimas – naudokitės katalogais, kuriuose pateikiami kaldinami kabliukų modeliai. Atsivertę katalogą, iš karto sužinosite, ar konkretus gamintojas kaldina jums reikalingus modelius. Taip sutaupysite laiko. Antra, katalogas leis įsitikinti, ar kabliukų gamybos technologijos atitinka šiuolaikinį lygį. Trečia, sužinosite, kokios medžiagos naudojamos konkretiems modeliams kaldinti. Jei nerasite nuorodų apie vielą iš anglinio plieno, reikėtų pagalvoti apie kitą gamintoją.Taip pat labai svarbios nuorodos apie kabliukų grūdinimą. Ne pro šalį įsitikinti, ar geluonys išgalandami cheminiu būdu?  Visos minėtos nuorodos – patvirtinimas, kad kabliukas – šiuolaikinių technologijų produktas. Štai „Cobra Hanna“ – tipiškas apvalios formos klasikinis kabliukas, kaip ir visi Japonijoje gaminami modeliai, nukaldintas iš anglinio plieno, o jo aštrumas patikrintas elektroninės patikros prietaisais. Kabliukas – tamsus, todėl akivaizdu,kad šis modelis naudojamas meškerioti gyvūninės kilmės masalais. Toks klasikinio kabliuko modelis aktualus šaltuoju metu, kiek trumpesnis nei standartinis kotelis rodo, kad toks kabliukas – labai universalus.

Raudono kabliuko paskirtis

Meškeriotojai dažnai domisi, ar raudona emale dengti kabliukai skirti vilioti žuvis tik uodo trūklio lervomis? Pasaulio meškeriojimo plūdine meškere čempionas Bobas Nudas yra pažymėjęs, kad idealu, jei kabliuko spalva atitinka masalo spalvą. Logiškai mąstant tai reiškia, kad žuviai sunkiau pastebėti kabliuką ir ji nejunta apgaulės. Raudoni kabliukai tikrai parankiausi meškerioti masalui naudojant uodo trūklio lervas. Tačiau pasaulio poledinio meškeriojimo čempionatuose sportininkai labai dažnai naudoja avižėles su žalia emale padengtais kabliukais, nors masalas – būtent rubino spalvos uodo trūklio lervos.

Ekspertai teigia, kad žali kabliukai magiškai vilioja karpines žuvis, todėl jos mieliau ragauja tuos masalus, kurie užverti ant žalių kabliukų. Uodo trūklio lervos – ne išimtis. Išvesta ne viena teorija, kodėl taip yra, o pati populiariausia tvirtina, kad žalia spalva karpinėms žuvims primena dumblių rūšį, vadinamąjį „vandens šilką“.

Ši teorija leidžia daryti išvadą, kad kabliuko spalva – papildomas dirgiklis. Būtent dėl šios priežasties raudona emale padengti „Sensual Ryusen“ kabliukai plačiai naudojami jūrinių dugninių montažuose. Bandymai parodė, kad montažai su raudonais kabliukais sėkmingesni, kai masalas – žuvies išpjovos gabaliukai, o kai plekšnės ar kitų rūšių žuvys viliojamos virtomis krevetėmis, kurių spalva – skaisčiai raudona, skirtumas – nejuntamas arba nežymus. „Ryusen“ tipo kabliukai parankūs dugninių montažams dar ir todėl, kad modelis – ilgakotis, kabliukų koteliai užlenkti taip, kad žuvis galėtų lengviau įryti masalą, o meškeriotojas galėtų lengviau išsegti iš žuvies žiomenų kabliuką.

Konkreti paskirtis

Kiekvienas meškeriojimo  kabliukas turi atlikti kelias funkcijas. Pirmoji – ant kabliuko turi patikimai laikytis masalas. Antroji – kabliukas turi lengvai smigti į kaulinius audinius ir neleisti žuviai išsilaisvinti. Na, o toliau prasideda variantai.  Ne tik Neries, bet ir viso pasaulio meškeriotojams, viliojantiems batono kąsniais šapalus ir meknes, aktualus klausimas, kokie kabliukai tinkamiausi minėtam masalui? Kas kad prancūzai ir italai kepa specialius batonus, kurio luiteliai tvirčiau nei paprastas batonas laikosi ant kabliuko. Vandenyje išmirksta net ir patys atspariausi batonai, o tada jie tampa lengvu grobiu šapalams.

Ilgą laiką prancūzai laikėsi nuomonės, kad geriausi meškerioti batonu klasikiniai „limerick“ tipo kabliukai, italai labiau linksta prie kabliukų, kurių koteliai kiek trumpesni, o „kakta“ mažiau nusklembta. Teisybės dėlei, reikia pridurti, kad abu modeliai gana panašūs, vadinasi, abiejuose įprogranuota ypatybė, leidžianti geriausiai spręsti iškeltus uždavinius, t.y., ant tokio kabliuko užmetant tvirtai laikosi masalas ir jis puikiai pakerta žuvį.

Dabartiniais laikais išrankesnis meškeriotojas, kuris grynai  pedantiškumo sumetimais nori derinti masalo ir kabliuko spalvas, gali pasiieškoti auksaspalvių modelių. Toks meškeriotojas neabejotinai atkreips dėmesį į auksinį „Aji Douski“ modelį. Šių Japonijoje sukurtų kabliukų forma labai inovatyvi: kabliuko „kakta“ ir geluonis sujungti beveik stačiu kampu, o „kakta“ dar labiau nusklembta. Toks kabliukas idealiai persmeigia batono kąsnelio plutelę, o geluonis tada kyšo išorėje idealioje „kovinėje parengtyje“. Šie keli pavyzdžiai rodo, kad kabliukai tampa vis specialesni, tačiau pats meškeriotojas turi spręsti, koks kabliukų tipas geriausiai tinka konkrečiam uždaviniui išspręsti. Tad kiekvienas ypatingas kabliukų panaudojimo atvejis – tai atskiras, konkretus uždavinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius