McDonalds stilius
Kokie originalūs gali būti sprendimai puikiai iliustruoja toks pavyzdys: vengrų kompanija „Carp Zoom“ sugalvojo labai originalius masalus, kuriuos gali naudoti plūdinėmis ir dugninėmis meškerėmis žvejojantys meškeriotojai. Tai „McDonals“ restoranų stiliumi parengti suvožtiniai iš kukurūzų grūdų ir įvairių sausainių. Jie sukomponuoti taip, kad būtų patrauklūs ir gardūs. Antra, jie gali būti įvairaus dydžio. Pavyzdžiui, karpiams vilioti naudojami XXL ar net XXXL dydžio madjariški suvožtiniai, o lynams gundyti tokios pat sudėties suvožtinis gali būti penkis kartus mažesnis. Žodžiu, pagal burną ir masalas.
Kokia „Carp Zoom“ masalų konstrukcija? Pasirodo, kad juos galima būtų užmesti toli ir nesirūpinti, kad suvožtinis iširs, atsitrenkęs po penkiadešimties metrų skrydžio į vandenį, „Carp Zoom“ masalai susiuvami tokiu pat pricipu, kokiu batsiuvys taiso atsiknojusį bato padą. Masalai sutvirtinami siūlais arba suveriami ant vamzdelių. Tad juos lengva tvirtinti, būtent tvirtinti prie kabliuko, o ne verti ant jo. Suvožtiniai įvairiausio dydžio: 2 cm skersmens skirti karosams ir lynams, 2,5-3 cm skirti karšiams ir amūrams, 3,-3,5 cm skersmens naudojami gaudyti stambius karpius.
Neribotos galimybės
Ne paslaptis, kad žuvys tampa gudresnės ir tobulėja kartu su meškeriotojais, sugalvojančiais vis racionalesnių masalų. Tad, žiūrėk, praėjusį sezoną pasiteisinęs masalas tampa žuvims dėl kažkokių priežasčių nepatrauklus. Todėl kone kiekvienam sezonui meškeriotojai sugalvoja įvairiausių naujų kombinacijų, versijų ir variantų. „Carp Zoom“ tipo masalai – puiki iliustracija, kaip galima karpinėms žuvims gaudyti sukurti galybę masalų versijų. Jų skonių įvairovė pritrenkia vaizduotę: viename suvožtinyje būna keli sluoksniai, kurie kvepia skirtingais aromatais. Įvairiaspalviai sausainiai, iš kurių kvadratinių gabaliukų dėliojama masalo mozaika, būna biskvito, medaus, vanilės, braškių, žuvies miltų, kokoso riešutų skonio.
Kukurūzų grūdai, kurie taip pat naudojami konstruoti daugiasluoksnius masalus, irgi išmirkomi aromatiniuose tirpaluose. Aromatas ilgai laikosi, nes parengti masalai įpakuojami į hermetiškus maišelius, o kad nesudžiūtų į maišelius įlašinama kvapnių aliejų. Todėl masalai yra ne tik elastingi, bet ir gardūs.
Didelis privalumas – masalai yra labai tvirti ir juos galima naudoti visą dieną. Na, o svarbiausia, kad meškeriotojas, turintis paruoštų masalų, negaišta brangaus laiko ir gali iškart užmesti meškerę, o paskui ruošti jauką. Kita vertus, „Carp Zoom“ – puikus pavyzdys, kaip pasidaryti, tikra to žodžio prasme, dar rafinuotesnių masalų, kurie apdums akis gudragalviams ežero ar tvenkinio lynams ir karpiams, per savo amželį mačiusiems jų tiek, kad bet kam akys apraibtų.