-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arsenalas. Spiningo masalų nardikliai

Stambios plėšriosios žuvys mūsų krašto ežeruose medžioja prieblandos zona vadinamoje gelmėje, kur visada būna vėsesnio vandens sluoksnis ir kur laikosi seliavos, sykai ir stintelės. Gyliai, kuriuose laikosi šaltamėgės žuvys, gerokai viršija dešimties metrų ribą. Kaip į tą gelmę nugramzdinti lydekoms ar ešeriams skirtą masalą?
Nardikliai primena skraidančias lėkštes
Nardikliai primena skraidančias lėkštes
Nardikliai4

Autoriaus nuotr.: Antroji pasirengimo fazė –  nardiklio tvirtinimas prie pagrindinio valo

Meškeriojimo praktikoje prigyja praktiškiausi, funkcionaliausi ir paprasčiausi būdai, metodai ir įrankiai. Andriaus Velecko, dabartiniu metu turbūt geriausiai mūsų krašte išmanančio velkiavimo ir spiningo masalų gramzdinimo įrangos arsenalą bei jo technines galimybes, teigimu, yra labai paprastas ir kiekvienam prieinamas būdas panardinti masalą iki 50–70 m.

Tiesa, tai reikalinga tik velkiaujant jūroje, o ežeruose ir vandens saugyklose horizontas, kuriame dažniausiai plukdomi masalai – nuo 10 iki  20 m. Į tokią gelmę voblerį, blizgę ar masyvų guminuką nuplukdo specialus nardiklis, kuris angliškai vadinamas „Deeper Diver“ ir  kurio išvaizda primena miniatiūrinę skraidančią lėkštę.

Šio velkiavimo įtaiso veikimo principas labai paprastas: diskas su smailia apatine briauna ir viršutinėje dalyje esančiu antstatu, kuriame įtaisytas gnybtas šaudyklinei kilpai, yra toks pat gelmės vairas, kokį turi povandeninis laivas. 

Apatinėje disko dalyje įtaisytas reguliatorius, keičiantis įtaiso svorio centro vietą. L ir R raidės ant reguliatoriaus dugnelio reiškia, kad, pasukus svirtelę į  L pusę, nardiklis ners į gelmę, toldamas į kairę nuo valties, o į R pusę – gausime priešingą efektą. Padalos nuo 0 iki 3 (priklausomai nuo modelio dydžio jų būna skirtingas skaičius) skirtos nustatyti gelmės, į kurią reikią panardinti masalą ribą. Patartina išsikirpti ant pakuotės esančią lentelę, kurioje nurodoma, kokiu atstumu nuo valties ar katerio plaukiantis nardiklis pasiekia tam tikrą gelmę, kai reguliatoriaus svirtelė – ties tam tikra padala. Štai 65 mm skersmens nardiklis, kai svirtelės pozicija – 0, panardins masalą į 15 m gelmę, jei nuo ritės bus nuvyniota 50 m valo. 

Nardiklių gabaritai – nedideli: nuo 65 mm skersmens mažausio „Mini Deep Diver‘ iki 107 mm skermens didžiausio „Large Deeper Diver“, tad ne vienas o keli įtaisai telpa bet kurioje žūkladėžėje. Kodėl skiriasi nardintojų dydžiai? A.Velecko žodžiais, nuo disko skersmens priklauso nardiklio galimybės: 65 mm skersmens nardiklio pasiekiama maksimali gelmė – 37 m, o 107 mm – 71 m.

Plukdymo ypatumai

Kad ir koks paprastas būtų nardiklis, tačiau kokie priedai reikalingi norint jį panaudoti? A.Velecko žodžiais, vienas svarbiausių „priedų“ – tvirtas valas, tačiau stambiam laimikiui gaudyti būtent tokie valai ir naudojami. Patartina parinkti tokio modelio ritę, kuri pasižymi didesne nei vidutinė traukos galia. Liaunas meškerykotis taip pat netinka, nes nardiklio sukeliama apkrova pamerks jį į vandenį kaip žilvičio šaką.   

Jei velkiautojas neturi specialaus velkiavimo spiningo, pagaminto iš EVA medžiagos, jį atstos tvirtas „heavy“ klasės meškerykotis, pritaikytas užmesti masalus nuo 50 g. Ar yra skirtumas tarp specialaus velkiavimo spiningo ir klasikinio „heavy“? Pastarajam galbūt užteks atsparumo apkrovoms, bet stinga reikiamo elastingumo, kuriuo pasižymi, pvz., „ Runos Anthemis Downrigger“ spiningai, todėl prasčiau matomas ne tik kibimas, bet ir sunkiau kontroliuoti masalo eigą.

Elastingo „Anthemis Downrigger“ viršūnėlė pulsuoja, kai masalas plaukia normaliai, ir iškart nurimsta, jei masalo kabliukai pakabina „salotų“. Tad skirtumas – akivaizdus, tačiau, norint naudoti nardiklį, tikrai neįmanoma išsiversti be valo skaitiklio ir meškerykočio laikiklio. Skaitiklis būtinas, kad galima būtų tiksliai nustatyti, kiek valo nuvyniota nuo ritės. Be šio rodmens nežinosite, kokioje gelmėje plaukia masalas. Na, o laikiklis būtinas stabiliai įtvirtinti spiningą. Beje, tam tinka patys paprasčiausi prie valties borto ar suolelio tvirtinami laikikliai.

Greitas montažas

Nardiklio montažas paruošiamas labai greitai, tačiau visada patartina naudoti vienagyslį valą su plieniniais pavadėliais (3-4 m ilgio atkarpas), kuriuo prie nardiklio tvirtinami masalai, o pagrindinis valas gali būti ir pintas. Galima naudoti didelio skersmens valus. Antra, būtina taip sureguliuoti šaudyklinės kilpos tvirtinimo gnybtą, kad jis atpalaiduotų ją be didelių meškeriotojo pastangų. Jei spiningininkas įgijęs įgūdžių, nardiklio montažą jis paruošia per kelias minutes. Nardikliai patogūs tuo, kad juos galima derinti su dešimtimis masalų.

Tad nebėra būtinybės naršyti prekystalius, ieškant voblerių, neriančių į didelę gelmę. Puikiausiai galima išsiversti su tuo arsenalu, kuris naudojamas įprastomis sąlygomis, t.y., velkiauti gelmėje nuo 1 iki 3 m. Kodėl nardikliai ryškių spalvų?  Kad iš tolo atkreiptų plėšrūnų dėmesį.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius