-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žūklės arsenalas. Chameleonai – vobleriai, keičiantys spalvą

Sėkmingiausio spiningo masalo paieškos primena nenutrūkstamą maratoną, kurio trasoje keičiasi tik bėgikai, o distancijos pabaigos kaip nematyti taip nematyti, nors visose tarpinėse stotelėse stovi vitrinos su šimtais įvairiausių tipų, dydžių ir spalvų masalais. Viena paskutinių spiningo masalų veiksmingumo didinimo idėjų – vobleriai keičiantys spalvą ar sublyksintys netikėtais atspalviais.
„Sashimi“ serijos masalai gaminami pagal technologiją, leidžiančią kisti regimai masalų spalvai
„Sashimi“ serijos masalai gaminami pagal technologiją, leidžiančią kisti regimai masalų spalvai

 Provokuojantys faktoriai

Ar tikrai masalai-chameleonai tokie veiksmingi? O gal tai tik dar vienas mitas iš tų, kurie kiekvieną sezoną išplatinami visomis įmanomomis priemonėmis meškeriotojams skirtoje periodikoje, o ypač virtualioje erdvėje. Bet masalų-chameleonų populiarumas, atrodo, tikrai neperdėtas. Spiningo masalų veiksmingumas priklauso nuo daugelio dalykų, tačiau puikiai žinoma, kad pati svarbiausia – paskutinė kibimo fazė, nuo kurios priklauso ar pavyks plėšrūną išprovokuoti atakai.

Jei prie masalo iš tolo lydeką ar ešerį vilioja voblerio skleidžiami virpesiai, tai nuo toks akimirkos, kai vobleris ar guminukas pakliūva į plėšrūno akiratį, lemiamas faktorius – masalo išvaizda arba, kaip dabar priimta sakyti, tikroviškumas. Dar tiksliau formuluojant, kibimas paskutinėje fazėje priklauso tik nuo to, ar plėšriai žuviai masalas pasirodys panašus į medžiojamą grobį? Pagal kitą versiją – ar jis primins plėšrūnui paskutinį pasiūstą į skrandį užkandį?

Virtualūs aspektai

Masalai, keičiantys spalvą, prieš kitus turi labai didelį privalumą, priklausantį nuo žuvų regos ypatumų. Patyrę spiningininkai žino, kad ypač palankus meškerioti oras – debesuota su pragiedruliais, tačiau ne visi žino, kodėl taip yra? Žuvų regą ištinka vištakumas, kai debesys užstoja saulutę ir pasikeičia vandens apšvietimas. Plėšrūnai tada kurį laiką aplinkinius objektus mato ne itin aiškiai, todėl jiems svarbūs tampa tik grobio kontūrai, o ne spalva ar kitos detalės. Masalai-chameleonai sukuria būtent tokį efektą, t.y. kinta jų kontūrai, o tai provokuoja plėšrūnus. Jei masalų chameleonų efektyvumas pakankamai įrodytas, kodėl jie palyginti reti? Priežastis – technologijų brangumas ir sudėtingumas. Prancūzų kompanija „Sebile“ technologinius dalykus išsprendė labai originaliai – į blizgių ir voblerių, nulietų ir masyvaus ir skaidraus plastiko, vidų pripila klampaus skysto užpildo, kuris keičia spalvą, kai skystis sujudinamas.

Taip atsitinka kiekvieną kartą, masalui vartantis ar vinguriuojant. Ši technologija – veiksminga, tačiau japonų kompanijos „Yo-Zuri“ dizaineriai sukūrė dar veiksmingesnę technologiją, nors ir žymiai sudėtingesnę. Naudojant unikalią technologiją, sukurta veiksmingų modelių su liežuvėliais ir be liežuvėlių „Sashimi“ serija. Masalų paviršių vagoja ypatingas įrantų tinklas, o įrantų vidus nuspalvintas specialiais šviesą atspindinčiais dažais taip, kad pasukus voblerį kitu kampu, jis keičia spalvą. Todėl masalą plukdant atrodo, kad jo kontūrai ir išorė nuolat kinta, nes tasai kas kelios sekundės pakliūva į kitokio apšvietimo zoną.

Tapk Žūklės draugu FACEBOOKE. Spausk čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius