Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Palangos stintos šventę suplūs rekordinis dalyvių skaičius

Stintų šventei besirengiančioje Palangoje jau dabar tvyro stintų aromatas – juokauja palangiškiai ir miesto svečiai, kurie šioje bene didžiausioje kurorto žiemos atrakcijoje rengiasi dalyvauti nebe pirmą kartą.
Į Palangą plūdo stintų mėgėjai
Palangoje laukiama stintų mėgėjų / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Vasario 15 d., šeštadienį, garsioji „Palangos stinta“ į kurortą sukvies visą Lietuvą. Jau dabar aišku, kad į šią tradicinę, vienuoliktus metus organizuojamą šventę atvyks ir gausus būrys svečių iš užsienio. Tad Palangos kultūros atstovams pastarosiomis dienomis yra įtemptas darbymetis – nors visi būsimosios Stintų šventės renginiai jau „sudėlioti“, atsikvėpti nėra kada. „Laukia ypatingas savaitgalis – Palanga švęs tris dienas, kasdien – vis kitą šventę. Tačiau visas šias šventes vienys bendra meilės tema: minėsime meilę artimam (Valentino diena), meilę stintai („Palangos stinta“) bei meilę Tėvynei (Vasario 16-oji). Ir kasdien savo svečiams pasiūlysime visą puokštę skirtingos tematikos renginių“, – sakė Palangos kultūros centro direktorius Žilvinas Kažys.  

Kuo ypatinga šiemetinė „Palangos stinta“? Pasak Ž. Kažio, šios šventės išskirtinumas – tradicijų puoselėjimas. „Tuo „Palangos stinta“ ir įdomi, kad žvejiškos tradicijos joje išsaugomos metai iš metų. Svečiai, kurie jau ne pirmus metus dalyvauja Stintų šventėje, žino, kokios atrakcijos jų laukia. Mes, organizatoriai, taip pat žinome, kokių pramogų pasiūlyti šventės dalyviams, kad puiki nuotaika juos lydėtų nuo ryto iki vėlyvo vakaro“, – kalbėjo Palangos kultūros centro direktorius. 

Į Palangą šeštadienį atvyksiančių svečių lauks liaudiškos melodijos (meno kolektyvai specialiai Stintų šventei parengė ypatingas programas), žvejiškos rungtys, žvejai mėgėjai savo sėkmę kviečiami išbandyti stintų meškeriojimo varžybose. Bus ir daugiau atrakcijų.  

Nuobodžiauti neturės kada ne tik rungčių dalyviai, bet ir žiūrovai – J. Basanavičiaus gatvėje nuo ryto šurmuliuos kermošius. Pasak Alberto Bukausko, atsakingo už kermošiaus organizavimą, norinčiųjų prekiauti Stintų šventės metu sulaukta maždaug pusketvirto šimto, tačiau apsiribota perpus mažesniu skaičiumi. „Juk J. Basanavičiaus gatvė nėra guminė – visų norinčiųjų sutalpinti joje negalime. Be to, buvo vykdoma prekeivių atranka – dalyvauti kermošiuje kviesti išskirtinai tik tautodailininkai bei tradicinio amato meistrai“, – kalbėjo A. Bukauskas. Tad Stintų šventės svečiams kermošiuje bus siūlomi meninę vertę turintys kūriniai, tokie kaip pagal 9 – 12 amžiaus pavyzdžius atkurti baltiški papuošalai, taip pat – juvelyriniai dirbiniai iš žalvario ir kt. 

Visi norintieji taip pat galės pamiklinti kojas, įsitraukdami į šokio sūkurį, stebėti Stintų barbekiu čempionato dalyvių kovas ar kasmet didžiulio smalsuolių susidomėjimo sulaukiančias inkaro laikymo varžybas. Tačiau bene gausiausios dalyvių ir žiūrovų skaičiumi būna stintų valgymo varžybos, kurių metu dalyviai per kuo trumpesnį laiką turi „įveikti“ šios agurkai kvepiančios žuvies porciją. „Tai puiki proga ne tik susirungti dėl prizo bei nugalėtojo titulo, bet ir nemokamai paragauti stintos“, – šypsojosi Ž. Kažys bei pripažino, jog labiau nei atrakcijos, būtent šios ypatingos žuvies kvapas ir skonis Stintų šventės dieną labiausiai vilioja svečius į Palangą. 

Tad vietos verslininkai taip pat rengiasi artėjančiai šventei – dalyvių, svečius vaišinsiančių ypatingais stintų patiekalais, šiemet bus rekordiškai daug. „Vietos verslininkai šiemet yra labai aktyvūs – dalyvauti šventėje užsiregistravo maždaug 30 kavinių. J. Basanavičiaus gatvėje vyks ir prekyba žuvimi – vietos žvejams bei įmonėms numatytos 24 prekybos vietos“, – sakė kurorto verslininkų atstovas, vienas iš Stintų šventės sumanytojų, Klaidas Pakutinskas.  

Palangos kavinių bei restoranų atstovai deda daug pastangų, kad šventės dieną atskleistų ypatingą stintos skonį. „Ši žuvis yra unikali – ji labai skani tiek kepta, tiek marinuota, vytinta ar karštai rūkyta, ypatingu skoniu pasižymi ir stintienė. Visa tai ir dar daugiau verslininkai svečiams siūlys šventės metu. Žinoma, populiariausias patiekalas šventės dieną būna kepta stinta, tačiau labai rekomenduotina paragauti ir kitais būdais paruoštos stintos“, – sakė K. Pakutinskas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius