Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokį voblerį rinktis?

Koks vobleris geresnis – medinis ar nulietas iš plastiko? Šis klausimas neretai tampa meškeriotojų diskusijų objektu, nes konservatoriai garbina tik klasikinius voblerius iš balzos medienos, o masalus, pagamintus iš plastiko, laiko antrarūšiais.
 Vobleriams, liejamiems iš plastiko priklauso ateitis, nes jie tvirtesni už medinius
Vobleriams, liejamiems iš plastiko priklauso ateitis, nes jie tvirtesni už medinius
 
Balza – praeitis
 
Kad ir kaip būtų garbinami mediniai masalai, tiesos slėpti nereikia: jų laikas jau praėjo. Masalai iš balzos dabar tampa kolekcine puošmena ir vis mažiau naudojami žūklei. Kita vertus, balzos vobleriai dar ilgai bus naudojami tauriųjų žuvų žūklei – upėtakių, šlakių, lašišų. Šios žuvys nesuniokoja masalų taip kaip lydekos ar barakudos, o balzos mediena – minkšta. Kolekcijoje turiu ne vieną voblerį iš balzos, į kurį buvo giliai susmigę stambių lydekų dantys. Todėl iš balzos gaminami nedideli vobleriai – tinkami žūklei ir patikimi. Optimalus jų ilgis – 6-7 cm.
 
Beržo mediena kietesnė, tačiau ji sunkesnė ir neturi tokių savybių kaip balza. Vobleriai iš beržo dar vis gaminami, tačiau patartina rinktis tik vieną jų klasę – voblerius be liežuvėlių, kurie angliškai vadinami „jerk bait“ masalais. Šie vobleriai masyvūs, jų svoris – nuo 40 iki 150 g, o kartais ir didesnis. Medis šiems masalams – puiki medžiaga.
 
Plastiko pranašumai
 
Visiems kitiems voblerių tipams ir klasėms geriausia medžiaga – plastikas. Pirma, iš jo liejamos labai tikslios kopijos, kurių žaismas niekuo nesiskiria. Antra, iš plastiko galima nulieti tokius masalus, kurių pagaminti iš medžio neįmanoma, pvz. absoliučiai tikslias žuvelių kopijas. Kokios tik pageidauji rūšies ir išvaizdos. Trečia, vobleriai iš plastiko labai tvirti, jiems nebaisūs ne tik lydekos, bet ir piranijos dantys. Plastiko vobleriai gali tik šiek tiek apsibraižyti, bet ir to neatsitinka, jei paviršiaus danga gera.
 
Žinoma, vobleriai gaminami ir iš kitos tvirtos medžiagos – metalo, tačiau tokie masalai visada sunkesni už vandenį. Tad jų panaudojimo sritis specifinė. Na, o svarbiausia voblerio savybė – nėrimo gylis. Vobleriai su ilgais liežuvėliais, kurie į masalo korpusą įklijuoti smailu kampu, neria giliai: mažiausiai į 3-4, daugiausiai – į 12-14 m gelmę. Tokie vobleriai gali būti ir trumpi drūti („crank“, angl.), ir ilgi siauri kaip cigarai („minnow“, angl.). Jei bet kurio giliai paneriančio voblerio liežuvėlį sutrumpinsime, jis ners mažiau. Jei liežuvėlį įklijuosime palyginti stačiu kampu, toks masalas paners ne daugiau kaip pusmetrį. Žodžiu, medžiaga ir voblerio panėrimo gylis – svarbiausi kriterijai, kurie nulemia masalo pasirinkimą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius