Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje sugautas salatis pretenduoja į pasaulio rekordą – 7,1 kg žuvis paleista į laisvę

Nei žvyno, nei uodegos. Taip Marius kiekvieną kartą atsisveikina žvejams puikiai žinoma fraze. Ir neatsitiktinai. Pats Marius save vadina tikru meškeriotoju-fanatiku, o už jį kalba pagauti laimikiai – pastarasis gali įeiti ne tik į Lietuvos, bet ir pasaulio rekordų knygą.
Mariaus laimikis – rekordinis salatis
Mariaus laimikis – rekordinis salatis / Asmeninio archyvo nuotr.

Marius didžiąją laisvo laiko dalį praleidžia žūklėje. Rugsėjo 20 diena taip pat nebuvo išskirtinė – atradęs laisvo laiko Marius patraukė į Sartų ežerą Aukštaitijoje. Tikslas vienas – gaudyti salačių arba dar kitaip vadinamų šalvių. Tai karpinių žuvų šeimai priklausantys gražuoliai, patenkantys tarp dažniausiai žvejų gaudomų žuvų.

„Velkiavimui naudojau šalviams vilioti skirtus paviršinius „voblerius“, – pasakoja Marius ir priduria, kad žūklėje naudojo du spiningus.

Apie 10.35 val. ant pirmojo spiningo buvo pakirsta viena žuvis, o tuomet Marius patyrė malonų išbandymą – po 5-7 sekundžių kibimas buvo ir ant antro spiningo.

„Pirmąjį įstačiau atgal į stovą, nes buvo nelabai stiprus smūgis ir pasipriešinimas, tad maniau, kad tai vidutinio dydžio salatis“, – pasakoja Marius.

Vidutinio dydžio salatis paprastai sveria apie 3-4 kilogramus, nors gali užaugti ir iki 12 kilogramų.

„Po to pakirtau žuvį, užkibusią ant antro spiningo, ir pradėjau traukti. Traukdamas neišjungiau valties variklio, tik šiek tiek sumažinau greitį, kad neatsikabintų ant pirmojo spiningo užkibusi žuvis“, – toliau pasakoja žvejys.

Betraukiant žuvį valties link, pirmasis spiningas pradėjo stipriai linkčioti.„Pamaniau, kad užkibusią žuvį stvėrė lydeka. Nesutrikau – pirmiausia ištraukiau žuvį, užkibusią ant antro spiningo“, – prisimena Marius.

VIDEO: Įspūdingą salatį pagavęs žvejys žuvį paleido

Laimikis – 2,3 kilogramo svorio ir 63 centimetrų ilgio salatis.

Metas baigti reikalus su ant pirmojo spiningo užkibusiu laimikiu: „Pradėjau lėtai traukti. Jaučiau, kad tai stipri žuvis. Galvojau, jog tai vidutinio dydžio lydeka, kuri stvėrė ant spiningo užkibusią žuvį, tad laukiau to momento, kada ją išspjaus. Mano laimei – apsirikau.“

Pasirodo, kad vadinamąjį „voblerį“ stvėrė rekordinio dydžio salatis – 7,1 kilogramas ir 83 centimetrai. „Bešokinėdamas valtyje jis apsibraižė vieną šoną, tačiau tikrą kovotoją randai puošia“, – šypsosi Marius.

Kova su šiais dviem laimikiais truko apie 8 minutes.

Iki šiol didžiausias Lietuvoje sugautas salatis, kaip rodo rekordų registravimo agentūros „Factum“ turimi duomenys, svėrė 6,2 kilogramo, jis buvo pagautas Neryje. Ne tik ši agentūra informuota apie rekordinio dydžio salatį – labai tikėtina, kad tai didžiausia tokios rūšies pagauta žuvis pasaulyje.

Bent jau pasauliniu lygiu rekordus fiksuojanti agentūra „The International Game Fish Association (IGFA)“ nurodo, kad didžiausią salatį sugavo švedas Janas Erikas Skoglundas. Jo 1993 metais Švedijoje pagautas laimikis svėrė 5,66 kilogramo.

„Ruošiu dokumentus rekordo įregistravimui. Svėrimas bei ištraukimas taip pat yra nufilmuoti. Svėrimo bei matavimo medžiaga bus pateikta abiems organizacijoms. Pagavimo kadrus matys tik patys artimiausi žmonės, nes juose matomi masalai bei gaudymo taktika“, – paslapčių neatskleidžia Marius, bet su 15min jis pasidalijo vaizdo medžiaga, kaip didžiausias jo sugautas salatis yra paleidžiamas į laisvę.

Tikras žvejys žino, kaip reikia pasielgti su pagautu laimikiu: įsiamžini fotoaparatu, trumpai pasidžiaugi ir paleidi atgal.

Laisvę Marius davė ir kitoms savo didžiausioms sugautoms žuvims: 19,73 kilogramo karpiui ir 11,7 kilogramo svėrusiai lydekai.

Visgi pati svarbiausia sugauta žuvis, pasak Mariaus, yra šis salatis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius