-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meškeriotojų arsenale – naujas masalas

Pavasarį vienas geriausių masalų vilioti migruojančias į upes ir upelius kuojas, plakius ir net karšius – apsiuva. Tačiau ne kiekvienas turi galimybę prasimanyti tokio masalo, nes pavasarį apsiuvų galima aptikti tik šaltavandeniuose upeliuose. Tačiau pasirodo, jog Europoje nuo seno žinomas puikus apsiuvų pakaitalas.
Vaško kandies lerva – puikus apsiuvos pakaitalas
Vaško kandies lerva – puikus apsiuvos pakaitalas

 Kas yra kas

„Wax Worm“ – angliškas vaško kandies  pavadinimas. Šis masalas mūsų žemyne naudojamas įvairių žuvų gaudymui nuo praėjusio amžiaus vidurio, tačiau ypatingai išpopuliarėjo, kai Italijoje gimė ypatingas meškeriojimo būdas – „Sbirulino“. Šis būdas ypač tinka Alpių ežeruose gaudyti ežerinius upėtakius. „Sbirulino“  metodo pagrindas – lėtai grimztanti bespalvė arba žydra plūdė iš plastiko, prie kurios tvirtinamas pavadėlis su kabliuku, ant kurio veriamas masalas. Plūdė masyvi, todėl masalą galima užmesti toli nuo kranto, kur ežeriniai upėtakiai jaučiasi saugūs. Tačiau žūklei tokiu metodu reikalingi masalai, kurie gerai laikosi ant kabliuko ir tuo pačiu puikiai masina žuvis. Iš pradžių buvo naudojamos įvairios spalvotos pastos, iš kurių suformuoti lašo formos gurvuoliai puikiai laikosi ant kabliuko tolimo skrydžio nuo kranto metu. Bet netrukus buvo pastebėta, kad vaško kandis daug labiau patinka upėtakiams nei vegetariškos tešlos. Antra, ji taip pat gerai laikosi užverta ant kabliuko. Todėl vaško kandis greitai nukonkuravo kitus masalus.

Sezono naujiena

Vaško kandis mūsų meškeriotojams – naujiena. Ši vingri kirmėlaitė ūgiu penkis kartus pranoksta musės lervą bei pačius stambiausius mūsiškų apsiuvų egzempliorius. „Wax Worm“ – vaškinės kandies lerva – puikus apsiuvos pakaitalas, nes ji vilioja ne tik skaidriuose kaip ašara Alpių ežeruose gyvenančius upėtakius ir palijas, bet ir  žemumų upėse įsikūrusius karšius ir kuojas.

Vaško kandies lerva turi didelį privalumą – šią kirmėlaitę galima sėkmingai veisti dirbtinėmis sąlygomis, antra, jos veisimo technologija yra labai švari ir iš esmės skiriasi nuo musės lervų auginimo  ypatumų. Vaško kandies lerva  šaldytuvuose išsilaiko šviežia iki šešių savaičių, bet svarbiausia, kad nuo jos po kelių neima sklisti aštrus amoniako tvaikas kaip nuo musdės lervų. Todėl prieš meškeriojimą vaško kandies lervas nereikia valyti, kad jos, kaip užsigulėjusios musės lervos, atsikratytų nepageidaujamo kvapo.

Tam tikruose sluoksniuose ir tam tikrose šalyse apetitiška kirmėlaitė „Wax Worm“ – delikatesas, kuris čirškinamas keptuvėse ir patiekiamas per pobūvius. Šis skanėstas susideda beveik vien iš aukštos kokybės baltymų, todėl nenuostabu, kad yra įtraukiamas į valgių ragautojams – gurmė skirtus meniu. Švarus gyvūninės kilmės masalas – puiki alternatyva smulkiai musės lervai. Bet svarbiausia, kad vaško kandies lerva – masalas stambių žuvų žūklei. Ji dvylika mėnesių per metus puikiai gali mūsų sąlygomis pakeisti nelengvai aptinkamą apsiuvą. Todėl ypač dabar pavasarį, vaško kandies lerva, kuri šį sezoną pasiekė Lietuvą, puikiai papildo negausų masalų asortimentą, dažniausiai susidedantį iš raudonų ir dirvinių sliekų.  

Žūklės rubriką rasite čia.

Profilis FACEBOOK. Tapk draugu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius