Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkų galvosūkis – kaip apsaugoti Baltijos pakrančių vandenis nuo juodažiočių grundalų

Dvokiančios nuo žalėsių Kuršių marios, per karščius gaištančios žuvys, žmogaus organizmą nuodijančios menkės, sterkai, vėgėlės ir ešeriai. Tokia ekologinė katastrofa gresia dėl atklydusių į Lietuvos vandenis mažų juodų žuvų – juodažiočių grundalų, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.
Per dieną galima prigaudyti visą kibirą grundalų
Grundalų galima prigaudyti pilnus kibirus. / Viktoro Armalio nuotr.

Rimti žvejai diskutuoja čia!

Atšilus orams ant Palangos tilto meškeriotojas per kelias valandas nesunkiai sugauna kibirą grundalų, juos iškepa ar išrūko. Lenkijoje iš šių salsvo skonio žuvų gaminami konservai.

Kaip rašo dienraštis, pirmieji grundalai Lietuvos vandenyse pastebėti maždaug prieš dešimt metų, bet per tą laiką niekas nesusirūpino, kad šios žuvys pragaištingos.

Šią savaitę Lietuvos mokslininkai pradėjo tirti, ar įmanoma sustabdyti iš kažkur atsibasčiusias ir įžūliai užgrobusias Baltijos priekrantę žuvis.

Tyrimo koordinatoriai Gamtos tyrimų centro mokslininkai jau skelbia pavojų, kurį grundalai gali kelti žmonių sveikatai, žvejybos pramonei, vandens gyventojų gyvybei.

Lietuvos pajūryje ir Kuršių mariose juodažiočiai atėjūnai minta dreisenomis ir midijomis, kurios filtruoja ir valo vandenį. Kai šių vandens valytojų sumažėjo, vanduo pradėjo žydėti.

Mokslininkai perspėja, kad pajūrio vanduo žydės vis labiau, kartu jame vis mažės deguonies ir dėl to masiškai ims gaišti žuvys.

Negana to, misdami midijomis ir dreisenomis grundalai sukaups kenksmingųjų medžiagų, o juos ryjančios plėšriosios žuvys irgi taps nuodingos. Tai savo ruožtu gali pakenkti žvejybos pramonei.

Mokslininkai jau dabar perspėjo apie kintančią padėtį pajūryje: netrukus neliks plekšnių ir otų, o gyvavedžių vėgėlių greičiausiai jau nebėra. Galimybių likti turi tos žuvys, kurios neršia ne Lietuvoje.

Amerikos Didžiuosiuose ežeruose juodažiočiai grundalai jau pakenkė visai ekosistemai. Vėžį sukeliančių medžiagų koncentracija sterkuose ten jau pasiekė sveikatai pavojingą lygį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius