Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pagavai žuvį? Paleisk ją ir laimėk BIC valtį „Sportyak 245“

Kiek mūsų krašto vandenyse kasmet sugaunama žuvų? Nei meškeriotojų, nei žvejų verslininkų laimikių apimtis tiksliai nežinoma jau daugiau kaip dešimtmetį, tačiau akivaizdu, kad žuvų negausėja, o įžuvinimo mastai, deja, nedidėja. Todėl „Meškeriotojo“ žurnalas 2013 metus pasiūlė paskelbti laimikių tausojimo šalies vidaus vandenyse metais ir paragino meškeriotojus dažniau laikytis principo „pagavai-paleisk“, kuris jau ne pirmą dešimtmetį populiarus daugelyje Europos šalių.
Konkurso „Pagavai-paleisk“ pagrindinis prizas – valtis „Sportyak 245“
Konkurso „Pagavai-paleisk“ pagrindinis prizas – valtis „Sportyak 245“ / BIC SPORT nuotr.

Naujienų portalas 15min.lt kartu su UAB „Bigreta“, kuri yra oficialus BIC SPORT atstovas mūsų šalyje, nutarė palaikyti šią iniciatyvą ir skelbia įspūdingiausios laimikio paleidimo nuotraukos konkursą. Konkurso prizas – kiekvieno meškeriotojo svajonė – BIC SPORT valtis „Sportyak 245“, pripažinta stabiliausia individualia plaukiojimo priemone, kurioje galima spininguoti stovint.

Konkurso taisyklės

Elektroniniu paštu zukle@15min.lt siųsk iniciatyvos „pagavai-paleisk“ įrodymą – tekstą, nuotraukas ir (ar) filmuotą medžiagą, kurioje aiškiai matosi, kad paleidai savo laimikį. Štai praėjusių metų Žano pavyzdys.

Mėnesio laureatas. Kiekvieno mėnesio pabaigoje skaitytojų balsavimu išrinksime mėnesio laureatą. Trys laimingieji bus apdovanoti BIC skustuvais bei žūklei pritaikytais specialiais BIC žiebtuvėliais. Prizus reikės per savaitę atsiimti 15min.lt redakcijoje (žiūr. galeriją).

Didysis prizas. Didžiojo prizo – valties „Sportyak 245“ – laimėtoją išrinksime balsavimu š.m. lapkričio mėnesį. Iš visų šių metų konkurso dalyvių redakcinė komisija ir BIC SPORT atstovai išrinks 15 geriausių darbų. O už juo galės balsuoti skaitytojai. Visi konkurso dalyviai turi būti prisijungę prie Žūklės laimikio „Facebook“ paskyros.

Kodėl mes tai darome?

Meškeriojimas – ne verslinė žvejyba, o laisvalaikio užsiėmimas. Lietuvos sportinės žūklės federacijos prezidento teigimu, visuomenės apklausos rodo, kad juo mūsų šalyje domisi gausiausia gyventojų grupė. Joks kitas laisvalaikio užsiėmimas nė iš tolo negali lygintis su meškeriojimo masiškumu, nes joks kitas hobis negali suteikti tokių nepakartojamo sąlyčio su gamta galimybių, tokių emocijų, kokias patiria meškeriotojai, ankstyvus rytmečius pasitikdami prie vandens. Bet yra viena sąlyga – meškeriojimas be laimikio netenka prasmės.

Visi norime, kad mūsų vandenys būtų žuvingi, – sako, kreipdamasis į mūsų krašto meškeriotojus, Lietuvos karpininkų asociacijos prezidentas Tomas Būdas. – Labai didelė meškeriotojų dalis puikiai supranta, kad ne visą laimikį reikia dėti į krepšį. Toji dalis nebetapatina kiekvienos sugautos žuvies su kepsniu ir pasitenkina fotosesija, po kurios laimikis paleidžiamas atgal į vandenį. Tokia meškeriojimo kultūra ugdoma per karpių gaudymo čempionatus, muselininkų turnyrus, plūdininkų varžybas. Tokio principo vis dažniau reikia laikytis ir kasdienėje meškeriojimo praktikoje ir be mažiausios dvejonės paleisti ne tik kiekvieną meškeriojimo taisyklėse numatytų dydžių neatitinkančia žuvį, bet ir dalį stambių reproduktorių.

Logika čia paprasta – nė vienam meškeriotojui realiai nereikia tiek laimikio, kiek jo galima sugauti naudojant šiuolaikinius meškeriojimo įrankius. Privalome civilizuotai elgtis su žuvų ištekliais ir suprasti, kad teiginys, jog tobuli meškeriojimo įrankiai skirti ne laimikius pagausinti, o suteikti galimybę patirti daugiau emocijų ir įspūdžių, yra ne tuščias žodžių skambesys, o apeliacija į mūsų sąmoningumą. Sunku nepamesti galvos, kai  žuvys kimba viena po kitos, tačiau būtina išsiugdyti saiko jausmą, kuris atspindėtų mūsų meškeriojimo kultūrą.

Dalyvavimas konkurse – puiki galimybė pademonstruoti savo požiūrį į mūsų krašto vandenų išteklius, dalyvaudami konkurse jūs balsuojate už tai, kad būtų platesniu mastu vykdomi žuvivaisos darbai. Konkurse gali dalyvauti kiekvienas meškeriotojas atsiuntęs nuotrauką, ištisą fotosesiją ar vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas laimikio paleidimo momentas. Siųsdami nuotraukas, nurodykite laimikio paleidimo datą, vandens telkinį, laimikio svorį ir ilgį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius