Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žūklės naujienos: prancūziškas būdas vilioti žuvis

Švelnios Prancūzijos žiemos, karo istorikų nuomone, tapo garsiojo Napoleono žygio į Rusiją nesėkmės priežastimi, todėl prancūzams nepatrauklu viskas, kas susiję su ledmečiu. Tad prieš porą savaičių pasibaigusio šaltojo sezono prieangyje sensacingai nuskambėjo naujiena, kad prancūzų meškeriojimo jaukų kompanija „Sensas“ bando pralaužti leduką tarp šiaurės bei pietų ir pristatė naują produktą – jauką, naudojamą poledinėje žūklėje.
Prancūziškas jaukas poledinei žūklei padeda meškeriotojams prie masalų vilioti kuojas
Prancūziškas jaukas poledinei žūklei padeda meškeriotojams prie masalų vilioti kuojas

Nelauktas projektas

Ne vienerius metus meškeriojimo klubų kuluaruose verda karštos diskusijos labai slidžia tema: ar tikslinga gaudant žuvis po ledu naudoti joms privilioti jaukus? Būtent šią dilemą pabandė išspręsti vienos autoritetingiausių Europos meškeriojimo jaukų kompanijos „Sensas“ ekspertai, kurie teigia, kad jaukas visada pagerina kibimą, jei yra tinkamai paruoštas ir tinkamos sudėties. 
 
Prieš keletą metų meškeriojimo sezonas prancūzų kompanijos „Sensas“ specialistams baigdavosi rudenį ir šios savotiškos atostogos trukdavo, kol Paryžiaus apylinkėse pražysdavo žibuoklės. Todėl praėjusios žiemos prieangyje nuskambėjusi žinia, kad prancūzai pristatė ... net 8 specialius jaukų mišinius, pritaikytus vilioti žuvis prie masalų poledinėje žūklėje, tikrai trenkė kaip žaibas iš giedro dangaus. Svarbiausia, kad ne vieną jauką, kuris gali būti sukurtas eksperimento tvarka, o visą seriją, iš kurios 3 jaukai skirti vilioti karšius, 3 – kuojas ir 2 – sukviesti ešerius į eketės zoną.     
 
Žūklės temomis rašančių leidinių teigimu, šis „Sensas“ bandymas - vienu metu ir pasaulinis debiutas, ir ženklas, liudijantis, kad atsiranda šaltąjam sezonui skirtų jaukų klasė. Žieminių jaukų poreikis iki šiol buvo nebyliai ignoruojamas, teisinantis, kad jiems nėra rinkos. Kaip yra iš tiesų, turėjo parodyti praėjęs poledinės žūklės sezonas.
 
Eksperimentų serija
Prancūziški jaukai neatsirado tuščioje vietoje – žygiui į šiaurę buvo kruopščiai rengiamasi. Dabar jau žinoma, kad „Sensas“ ekspertai surinko didžiulės apimties informaciją, kokie natūralūs jaukai ar jų mišiniai naudojami įvairuose žemyno vidurio ir šiaurės regionuose, nagrinėjo sportininkų patirtį. Šių žinių pagrindu buvo paruošti įvairūs mišiniai ir 2009 metais pradėti paslapčia bandyti. Siekiant išvengti informacijos nutekėjimo minėti mišiniai buvo užmaskuoti „Sensas  3000“  jaukų serijos pakuotėmis.  Jaukus bandė ne tik  kompanijos etatiniai ekspertai, bet ir konsultantai iš „šaltųjų“ šalių. Po galutinės atrankos praėjusių metų rudenį buvo pradėta „Sensas 3000 Ice Fishing“ jaukų gamyba.
 
Lūkesčiai ir rezultatas
„Sensas 3000“ poledinei žūklei skirtų jaukų gamą šiemet išbandė ir mūsų krašto meškeriotojai. Tad jau turima šiokia tokia statistika. UAB „Salmolita“ vadovas Kęstutis Zabotkus sako, kad sezono pradžioje populiariausi buvo jaukų mišiniai, skirti kuojų žūklei. Tai rodo, kad prancūziški mišiniai viliojo sidabrašones. Mūsų meškeriotojams iš trijų kuojų žūklei skirtų mišinių tinkamiausias pasirodė natūralios spalvos jaukas. Pavasariop prioritetai keitėsi: remiantis meškeritojų atsiliepimais, tuose ežeruose, kur šaltuoju metų laiku kuojos telkiasi į gelmėje (per 6 m) esančias žiemavietes, veiksmingai buvo naudojamas tamsus šios serijos jaukas. Mūsų meškeriotojai per šį sezoną spėjo suformuoti tokių jaukų naudojimo taisykles, pvz., į tamsios spalvos jauką įmaišius 20-30 proc. rausvo arba šviesaus, jis tampa efektyvesnis vandens telkiniuose, kur vanduo drumstokas. Pažymima, kad „Sensas“ jaukai palei dugną suformuoja ilgai neišsisklaidantį smulkių dalelių debesėlį,  viliojantį karpines žuvis.
 
Natūralios spalvos, raudonas ir juodas  jaukai karšių žūklei taip pat neblogai užsirekomendavo, tačiau meškeriotojai pabrėžia, kad šiuos jaukus patartina gramzdinti specialiomis šėryklėmis, kuriomis jaukas paskleidžiamas ant dugno, nes tada vandens storymėje nesusiformuoja dalelių šleifas, viliojantis smulkias žuvis.
 
Specialios versijos
Apie specialaus jauko ešeriams vilioti panaudojimą turima mažiau informacijos, bet, atrodo, kad šie jaukai su kraujo kvapu veiksmingiausi skaidriuose, giliuose ežeruose. „Sensas“ poledinei žūklei pagamino ne vien birius jaukus, bet ir specialias jauko granules: vienos skirtos kuojų, kitos – karšių žūklei. Granulės geriausia išeitis, jei po ranka neturi šėryklės, kuria mišiniai gramzdinami į priedugnę. Granulės greitai nugrimzta ir beveik nepalieka smulkių dalelių šleifo. Tai padeda išvengti nepageidautino mailiaus susitelkimo, bet svarbiausia, kad 4 mm skersmens granulės gana greitai tirpsta vandenyje ir ilgainiui suformuoja ant dugno jauko dėmę, aplink kurią vanduo būna maisto dalelių.
 
Perspektyvos ir prognozės
Žinoma, vieno sezoma mažoka, norint išspręsti seną dilemą: jaukinti po ledu meškeriojamas žuvis, ar ne? Galbūt ateinantį sezoną statistika šiuo klausimu jau bus pakankamai išsami ir bus aišku, kuri pusė ima viršų – entuziastai ar skeptikai? Prancūzų specialistai teigia, kad lemiamą žodį tars veiksmingiau šaltame vandenyje veikiančios kvapiosios medžiagos, kuriomis praturtinami jaukai. Manoma, kad aromatai turi skatinti ieškoti maisto, todėl labai svarbus - jauke yra juntamo, t.y. kvapų, ir apčiuopiamo, t.y. maistinių dalelių santykis. Jos savo ruožtu yra stambios (traiškyti grūdai, kukurūzų spragėsiai), vidutinės (kukurūzų, manų kruopos, kanapių sėklos) ir smulkios (malti duonos, batono ar sausainių džiūvėsiai, biskvitų miltai, sėlenos). Manoma, kad smulkiosios dalelės žiemos sezono jaukuose turi sudaryti apie 50 proc., vidutinės – apie 25 proc., stambios – iki 20 proc., o likusią dalį gali sudaryti balastas, gyvūninės kilmės priedai (sliekai, musės ar uodo trūklio lervos), ir tik kelias dešimtąsias procento – aromatinės medžiagos.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius