Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie Antarktidos krantų aptikta greičiausia srovė

Australijos ir Japonijos mokslininkai prie Antraktidos krantų aptiko pačią greičiausią giliavandenę srovę, kurios skersmuo lygus 40 Amazonių, o tai reiškia, kad per sekundę ji nuplukdo 12 mln. kubinių metrų tyro, labai šalto ir prisotinto deguonies vandens.
Įspūdingi Antarktidos vaizdai
Įspūdingi Antarktidos vaizdai / PLKSMA nuotr.

Aptikta srovė prie Antarktidos krantų neria į 3 km gelmę ir pasuka pietinėje Indijos vandenyno dalyje esančio Kergeleno kalnagūbrio link, o čia skyla į keletą rankovių. Nors srovė pavadinta pačia greičiausia iš dabar žinomų, iš tikrųjų įspūdinga jos apimtis, o ne veržlumas: srovės greitis – 20 cm per sek. 

Mokslininkai jau seniai spėjo, kad tokia vandenyno srovė egzistuoja, tačiau tik dabar pavyko tai įrodyti. Dvejus metus buvo fiksuojami  prietaisų, nuleistų net į puspenkto kilometro gelmę, duomenys. Mokslininkams pavyko ne tik įrodyti savo hipotezę, bet ir gana tiksliai nustatyti, kiek Antarktidoje susidarančio vandens nuteka į šiaurę. Dabar atliekami tyrimai, kurių tikslas nustatyti, kokią įtaką naujoji srovė daro klimatui, žuvų ištekliams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius