-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stintos senovinio žvejų bumbinimo nebegirdi

„Stintų tiek sumažėjo, kad senoviniai žvejojimo būdai netrukus išnyks“, - tikino neringiškis žvejas Martynas Jakas. Murmėjimo „Stinta, pūki, lįsk į tinklą“ žuvys nebegirdi.
Neringiškis žvejas Martynas senovinio bumbinimo išmoko iš savo senelio ir tėvo. Dabar šio archajiško žvejojimo būdo moko kitus.
Neringiškis žvejas Martynas senovinio bumbinimo išmoko iš savo senelio ir tėvo. Dabar šio archajiško žvejojimo būdo moko kitus. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Jau kelerius metus per žiemos šventę „Stintapūkis“ Nidoje svečiai būna nusivylę – magiškas žvejojimo būdas būna bevaisis. 

Šeštadienį ant Kuršių marių ledo išbandyti senovinį žvejojimo būdą ir kartu sušukti „Stinta-pūki“ susirinko šimtai smalsuolių. Kiekvienas pats norėjo išbandyti bumbinimą. „Mano senelis taip žvejojo, ir mano tėvas, vėliau išmokau ir aš. Deja, bet stintos jau pasidarė įžūlios ir šitaip į tinklus viliojamos nepasiduoda“, - teigė neringiškis. 

Šis žvejybos būdas, pramintas bumbinimu, tikras istorinis paveldas. Tačiau jau retai vietos žvejo troboje rasi likusią ilgą medinę lentą, kurios gale įtaisytas rankeną primenantis medinis laikiklis. Išdžiovinta lenta panardinama į eketę, medinė rankena lieka išnirusi. Greta panardinami ir tinklai. Daužydami medinėmis lazdelėmis į lentos galą žvejai išsklaidydavo stintų ir vietinių pūkiais vadinamų pūgžlių būrius. Būryje dažniausiai plaukiojančios žuvelės nuo garso ir virpesių išsisklaido ir šitaip patenka į tinklus. 

Žvejai pasakojo girdėję, kad bumbinimo būdu pavykdavo ištraukti ir pusę tonos smulkiųjų žuvelių. 

„Dabar šis žvejojimo būdas likęs kaip atrakcija, jau penkerius metus šitokiu būdu pagauti nieko nepavyksta“, - apgailestavo pašnekovas. Anot jo, senovinį žvejojimo būdą, perduoda iš kartos į kartą, nukonkuravo šiuolaikinės priemonės. 

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Nidoje prisimintas senovinis stintų gaudymo būdas
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Nidoje prisimintas senovinis stintų gaudymo būdas


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius