Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tauškutis ešeriams vilioti suveriamas iš karoliukų

Amerikiečiai ekspertai teigia,kad meškerioti ešerius guminukais geriausiai tinka montažai Texas ir Carolina. Ar tikrai jie tokie ypatingi, o svarbiausia, ar jie tinka mūsų krašto sąlygomis?
Texas montažuose kabliukas tvirtinamas tiesiog prie sukučio kilputės, o Carolina montaže būtinas 30-50 cm fluorokarbono pavadėlis, kad guminukas sklestų virš dugno.
Texas montažuose kabliukas tvirtinamas tiesiog prie sukučio kilputės, o Carolina montaže būtinas 30-50 cm fluorokarbono pavadėlis, kad guminukas sklestų virš dugno.

Amerikiečiai pametę galvas dėl amerikinių ešerių, kurie vadinami bendriniu basų vardu, meškeriojimo, jau seniai tapusiu nacionaliniu sportu ir solidžiu verslu, kuris kasmet generuoja seriją prestižinių varžybų, sutraukiančių ne mažiau žiūrovų nei Le Mano automobilių lenktynės. Varžybų nugalėtojai uždirba šimtatūkstantines sumas, todėl jie nuolat tobulina savo įgūdžius ir kuria naujus masalus. Na, o masalai, kuriais meškerioja nugalėtojai tampa bestseleriais. Tiesa, sunku pasakyti, ar jie sugaudo daugiausiai basų būtent tais masalais, kuriuos deklaruoja, ar deklaruoja komercinį variantą, tačiau tai iš karto tampa klasika. Texas ir Carolina montažai atkeliavo į spiningavimo praktiką iš „basinių“ batalijų fronto ir prigijo abipus Atlanto.

Montažo šerdis

Nors montažai pavadinti skirtingų JAV valstijų vardais, tačiau jų  sąranga beveik identiška ir skiriasi tik detalėmis. Iš ko susideda Carolina ir Texas montažai? Jų šerdis – kulkos formos svarelis Bullet Weight. Jo forma kaip ir kulkų forma bei masė gali būti gana įvairi, tačiau vis tiek tai yra trumpesnė ar ilgesnė kulka. Kodėl tokia svarelio forma priimtiniausia? Kad jis būtų kuo landesnis ir lengvai brautųsi per vandens augalijos atvašynus ir kitas kliūtis. Bullet Weight veriamas ant valo, paskui jį – ryškus stiklinis karoliukas, kurio skersmuo puse milimetro didesnis už svarelio skersmenį (kartais veriami du karoliukai), o žemiau – rišamas kuo mažesnis sukutis. Ir montažo stuburas suręstas. Kaip matote nieko sudėtingo.

Esminis skirtumas

Tiek Carolina, tiek Texas montažo stuburas vienodas – skirtumas atsiranda paskutinėje montažų komponavimo stadijoje: Texas montažuose kabliukas, ant kurio veriamas guminukas tvirtinamas tiesiogiai prie sukučio, o Carolina montažuose prie 30-50 cm pavadėlio, kuris savo ruožtu rišamas prie sukučio kilpelės. Kam reikalingas šis skirtumas? Texas – universalus montažas, kuris naudojamas ten, kur dugnas minkštas, apžėlęs augalija, kita vertus, šiuo montažu dažnai viliojami ešeriai, pakilę nuo dugno, nes montažas grimzta gana lėtai (paprastai naudojami lengvesni svareliai). Carolina pasitelkiama tada, kai meškeriojama akmenuotuose ruožuose, kur didelė tikimybė, kad masalas įstrigs, o, kai jis sklendžia ant ilgo pavadėlio virš dugno, pavojus menkas. Štai toks esminis skirtumas.

Europietiška versija

Ekspertai teigia, kad Carolina ir Texas magiškai veikia ešerius. Kimba net visiškai vangios arba sočios žuvys. Kas jas taip masina? Carolina ir Texas montažais meškeriojama panašiai kaip ir ant galvakablių užvertais guminukais. Montažas kilstelimas nuo dugno ir paleidžiamas grimzti, tačiau svarbiausia tai, kad truktelėjimo metu stiklinis karoliukas skambiai taukšteli į Bullet Weight gale esantį įdubimą. Teigiama, kad būtent šis melodingas taukštelėjimas varo iš proto ešerius ir jie beatodairiškai stveria masalą, besivelkantį iš paskos. Kad taukštelėjimas būtų skambesnis, kartais veriami du stikliniai karoliukai, kurie gali būti skirtingų spalvų. Dėl tos pačios priežasties parenkami svareliai iš skambaus metalo – žalvario ar bronzos. Carolina ir Texas montažai tampa vis populiaresni Europoje, nes kompanija „Cormoran“ sukūrė europines jų versijas. Už Atlanto meškeriojimui šiais montažais daugiausiai naudojami kirmėlės formos guminukai, o Europoje spiningininkai labiau mėgsta žuvles imituojančius guminukus. Jas galima labai įvairiai verti ant kabliuko, o antra, kabliukų geluonis paslėpus masalų korpusuose, gaunamas montažas kaip per sviestą slystantis šiekštais užšlemšta akvatorija. Turbūt nereikia aiškinti, kad būtent tokiose vietose – apstu plėšrūnų slėptuvių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius