Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vėjažuvė vejasi tik gerą masalą

Dabar vis labiau populiarėja jūrinė žūklė spiningu. Šis žūklės būdas labai demokratiškas, nes, norint pameškerioti, visai nebūtina laivu leistis į tolimą kelionę. Spiningu sėkmingai galima žvejoti nuo kranto. Netgi paplūdimiuose, kur lankosi daug poilsiautojų. Svarbiausias uždavinys, su kuriuo turi susidoroti spiningininkas, paprastas: reikia užmesti masalą tiek, kad jis pakliūtų į žuvų akiratį. Patyrę spiningininkai puikiai žino, kad geriausiai spiningu užmetamas masalas – stambios blizgės. Šie masalai sunkūs, kompaktiški, tačiau nedaugelis numano, kad blizgės – geriausi spiningo masalai gaudyti lašišas.
 Ilga ir siaura blizgė efektingai vinguriuoja vandens paviršiuje kaip žuvelių jaunikliai
Ilga ir siaura blizgė efektingai vinguriuoja vandens paviršiuje kaip žuvelių jaunikliai
 
Blizgės toli skrieja
 
Ne vienerius metus spiningu gaudau tauriąsias žuvis, todėl išbandžiau daug blizgių modelių. Toli užmesti galima beveik kiekvieną blizgę, tačiau kuo masalas siauresnis ir sunkesnis, tuo geriau jis skrieja prieš vėją. Plačios, o ypač plačios ir lengvokos blizgės sklendžia, užmetamos prieš vėją, kaip stendinio šaudymo lėkštutės. Todėl palyginti plačios blizgės jūrinėje žūklėje naudojamos velkiauti, o siauros ir masyvios – svaidyti. Galingu, atitinkamo šmaikštumo (extra fast – angl.) spiningu, kuriuo svaidomi 25-50 g svorio masalai (valas – 0,28- 0,30 mm skersmens) blizges galima užmesti 100 m. Tokio atstumo visiškai užtenka gaudant plėšriąsias jūrines žuvis nuo kranto. Tuo labiau, kad masalas užmetamas įsibridus.
 
Masalas turi plaukti paviršiuje
 
Lietuvos pajūryje birželį jau tapo tradicija žvejoti vėjažuves, kurias Europos meškeriotojai vadina „tobiais“. Tuo pat metu tęsiasi ir balandį-gegužę prasidėjusi lašišų bei šlakių žūklė. Šios žuvys pasirodo prie krantų pamedžioti vėjažuvių jauniklių ir strimelių. Lašišų ir šlakių žūklė Baltijos jūros pakrantėje leidžiama iki minėtų žuvų neršto laikotarpio pradžios. Per dieną su bendruoju leidimu galima sugauti 1 šlakį arba lašišą (ne mažesnes kaip 60 cm ilgio). Mažesnes žuvis reikia paleisti.
 
Tiesa, lašišas ir šlakius mūsų pakrantėse kol kas gaudo nedaug žvejų, o Danijos pakrantėse savaitgaliais galima išvysti šimtus spiningininkų. Jie turi nemažą lašišų ir šlakių žvejojimo patirtį. Man taip pat teko ten lankytis. Danijoje sutikau ne vieną mūsų tautietį, kurie jau seniai įsitraukė į vietinių meškeriotojų gretas. Jau ir prieš kelionę į Daniją, kurioje sužinojau daug naujo, numaniau, kad svarbiausia – parinkti masalą, kuris sudomins lašišą ar šlakį. Geriausiais masalais laikomos blizgės, tačiau ne visos, o tik tos, kurias galima sėkmingai plukdyti keliolikos centimetrų gelmėje, nes lašišos ir šlakiai medžioja būtent vandens paviršiuje migruojančių žuvelių būrius.
 
Jau šeštą sezoną iš eilės naudoju kelias suomiškas blizges, nulietas iš plastiko, „Sebille Onduspoon“ vartiklę, tačiau vis grįžtu prie pirmojo modelio. Tai klasikinis lašišų ir šlakių žūklės masalas – švediška blizgė „Tobby“. Matyt, ji taip pavadinta todėl, kad imituoja vėjažuvės jauniklį. Šis masalas sukurtas daugiau kaip prieš pusę amžiaus.  Senesni „Tobby“ blizgių modeliai – šiek tiek platesni, naujausias modelis „Tobby Rocket“ – siaurutis, tačiau labiau išgaubtas. Užtenka tik žvilgtelti į šį masalą, kad suprastum, kokio stiliaus turi būti masalai, kurie patinka lašišoms ir šlakiams. Jei sumanysite išbandyti labai įdomią žūklę spiningu jūros priekrantėje, turėdami tinkamą masalą galite tikėtis sugundyti ir ištrauktį tiek vėjažuvę, tiek šlakį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius