Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žūklė. Prancūzų versija – dviguba masalo uodegos mentė

Žūklės spiningu ekspertai teigia, kad spiningo masalas turi kiek įmanoma tiksliau imituoti plaukiančias žuveles ar vandens gyvūno judesius.Antra, išvaizda ir forma šapalui ar lydekai jis turi priminti gardų ir viliojantį grobį.Trečia, skleisti tokio dažnio virpesius, kurie provokuoja nieko nelaukiant grobį atakuoti. Prancūzų žūklės ekspertų nuomone, spiningo masalų konstravimo koncepcija turi remtis trečiuoju postulatu.
„Delalande“ guminukai su dvigubomis uodegos mentėmis skleidžia stipresnius virpesius
„Delalande“ guminukai su dvigubomis uodegos mentėmis skleidžia stipresnius virpesius
Kad guminukų žaismas būtų veiksmingas, masalai gaminami iš ypač elastingo plastiko
Kad guminukų žaismas būtų veiksmingas, masalai gaminami iš ypač elastingo plastiko

Svarbūs aspektai

Kad minkštasis spiningo masalas, kurį trumpai vadiname vos ne konditeriniu terminu – guminukas, pasižymėtų tokiomis savybėmis, kurios padaro juos gundančiomis grobio imitacijomis visoms šiandien žvejojamoms plėšriosioms žuvims ir plukdomi veiktų, kaip  „užvesti“, jie turi būti labai elastingi. Meškeriotojų tarpe gerai žinomas eksperimentas, demonstruojantis iš kokio plastiko liejami  prancūzų kompanijos „Delalande“ guminukai. Jo metu „Delalande“ guminukas KING, iš pirmo žvilgsnio, regis, niekuo nesiskiriantis  nuo kitų tradicinių „tvisterio“ tipo masalų, paprasčiausiai panardinamas į vandenį.

Neplukdomo ir nevelkamo masalo uodegėlė atgyja ir ima vinguriuoti nepakartojama amplitude, mat guminukui „užsivesti“ pakanka pačių menkiausių vandens srovelių poveikio. Ekspertai pabrėžia, kad tokių savybių priežastis slypi ne tik medžiagos, iš kurios pagamintas guminukas, elastingume, bet ir masalo konstrukcijos yaptumuose. Mat, labai tiksliai apskaičiuotas masalo korpuso ir uodegėlės ilgio santykis. Manau, nereikia aiškinti, kokį privalumą tai teikia spiningininkui, kuris  priedugnio zonoje vangaus kibimo dienomis gundo lydekas ar sterkus. Mūsų krašto sąlygomis 12  guminukas – bene pats tinkamiausias meškerioti plėšriąsias žuvis giliose ežerų vietose ar upių duburiuose.

Tikroviškumo dozė

Guminukų atsiradimas spiningo masalų raidą prie du dešimtmečius apvertė aukštyn kojomis. Nuo to laiko nesiliauja šių masalų raida. Rezultatas – ypatingas guminukų tikroviškumas. Daugeliui spiningininkų yra tekę atvilkti iki kranto lydeką ar sterką, nors žuvis nebuvo užkibusi ant kabliuko, tačiau atkakliai laikė pastvėrusi grobį. Minkštas  masalas absoliučiai tikroviškai imituoja žuvelę, o efektą sustiprina tai, kad į guminuką sminga lydekos dantys. Plėšrūnei jis dažniausiai būna pražūtingas, nes ji negali nuslopinti instinkto, skatinančio niokoti minkštą grobį. Tikroviškumą sustiprina tai, kad guminukų išvaizda ir spalva niekuo nesiskiria nuo vandens telkiniuose gyvenančių masalinių žuvelių. Trečia, žuvelės formos guminukai labai efektingai vibruoja ir viksnoja uodegomis, imituodami grobio judesius, o tuo pačiu metu vinguriuoja jų korpusai.

Tačiau, kad plėšrūnas masalu susidomėtų iš tolo, t.y. iki to momento, kai jis paklius į jo akiratį, ir imtų pats jo ieškoti, guminukas turi skleisti atitinko dažnio virpesius, primenančius tuos, kurie slinda nuo plaukiančios vienišos žuvelės. Ši muzika – balzamas lydekos klausai. Stipriausius virpesius skleidžia – sukrės, kurių lapeliai kaip malūno mentės plaka vandenį ir kelia didžiulį „triukšmą“. Blizgės ir vobleriai kelia mažesnį „triukšmą“, o guminukai – dar mažesnį. Kad masalo skleidžiamo triukšmo efektas padidėtų, į guminukus įmontuojamos vadinamosios triukšmo kapsulės – plastiko cilindriukai su metaliniais šrateliais viduje. Kai masalas vinguriuoja, šrateliai stuksi vienas į kitą ir skleidžia garsą. „Delalande“ kompanijos ekspertai sugalvojo dar vieną būdą, padidinti guminukų triukšmingumą: jie sukonstravo klasikinį žuvelės formos „minnow“ guminuką su... dvie uodegos mentėmis. Suprantama, kad dvi mentės skleidžia dvigubai stipresnius virpesius, girdimus žymiai didesnį atstumą. Teigiama, kad guminukai su dviguba uodegos mente, imituojantys tuntais gyvenančias žuvis, ypač tinka seliavinių lydekų žūklei.

TAPK ŽŪKLĖS DRAUGU FACEBOOK IR DALYVAUK DISKUSIJOSE BEI FORUMUOSE.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius