Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žūklės ABC. Kaip nesuklysti vyniojant valą?

Kiekvienas meškeriotojas siekia ne tik kuo toliau ir tiksliau užmesti masalą, bet ir nori, kad ir iš šalies tai atrodytų estetiškai. Kodėl vieniems tai pavyksta, o kitiems – nelabai?
Valas ant būgnelio turi būti užvyniotas lygiai, be kuprų, o būgnelis užildytas iki briaunos.
Valas ant būgnelio turi būti užvyniotas lygiai, be kuprų, o būgnelis užildytas iki briaunos. / „Meškeriotojo“ nuotr.
Temos: 1 Žūklė

Tapk Žūklės draugu FACEBOOK tinkle.

Svarelio masės ir logikos santykis

Niekas nenori būti juokingas kitų akyse, bet išvengti šios nekomfortiškos būsenos nepavyks, jei kaimynų akivaizdoje po energingo mosto meškerykočiu jūsų ritė pasipuoš vešlia „barzda“. Tokį vaizdelį matydamas, nori nenori prunkšteli. Deja, tam, kurį ištiko šis kataklizmas – menki juokai: reikia arba būgnelį su nauju valu traukti iš kišenės, arba išpainioti susipainiojusį valą.

Kol vyksta gelbėjimo operacija, vadinamasis „nevykėlis“ mintyse keiksnoja pernelyg stangrų valą, masalą, susukusį valą, arba lengvą svarelį, netinkamą svaidyti masalą prieš vėją. Bet labai dažnai nė vienas iš minėtų dalykų, o tuo labiau mistinis netinkamas valo skersmens ir gramzdo masės santykis, yra niekuo dėtas. Tačiau kokia tada „barzdos“ kilmė? Atsakymas banalus: neteisingai ant būgnelio užvyniotas valas. Tokie dalykai atsitinka dėl atidumo stokos, dėl skubos, tačiau daug rečiau nei dėl netinkamai atliekamos šios atsakingos žvejybos ritės paruošimo žūklei operacijos.

Teisinga versija

Kokia pirmoji valo vyniojimo taisyklė? Valo būgnelyje valo turi būti tiek, kad jis užpildytų visą jo tūrį. Iki valo būgnelio briaunos turi likti 2 mm. Galite pirkti didelę valo pakuotę (200–300 m) ir paprasčiausiai prisukti valo tiek, kiek reikia. Bet dažniausiai tenka naudotis ekonomine pakuote, kurioje – 100 m valo. Tokio kiekio užpildyti būgnelį nepakaks, todėl tenka griebtis gudrybės – pavynioti iš pradžių seno valo, o ant viršaus jau sukti naują.

Atrodo, kas čia gudraus, bet tokia nerūpestinga nuostata – klaidinga. Geriausiai būtų išsiversti be seno valo ir užpildui panaudoti putplaščio šablonus, kuriuos gamina kai kurie ričių gamintojai. Bet tokie užpildai – retas dalykas. Dažniausiai griebiamasi seno valo. Kadangi tam tikra prasme šis dalykas – neišvengiamas, tai žinokite, kad nerūpestingai pavynioję seną valą po nauju galite tiesiog užprogramuoti „barzdos“ tikimybę. Tada ji kartosis su pavydėtinu periodiškumu. Ką daryti, kad taip neatsitiktų?

Naudotas valas turi būti užvyniotas lygiai, vija prie vijos: negali būti jokių „kuprų“, įdubų. Tik ant tokio „išasfaltuoto“ paviršiaus galima vynioti naują valą. Kad šią svarbią operaciją būtų lengviau atlikti, būtinai naudokite storą seną valą – 0,28–0,30 mm skersmens. Taip pat naudokite dabar visiems prieinamus valo vyniojimo įtaisus, kurie leidžia valą iš pakuotės pervynioti ant būgnelio be menkiausio gijos persukimo. Viską atlikite labai lėtai ir kruopščiai patikrinkite. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius