Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 24

Liustracijos šviesa kreipiama į KGB kadrus

Seime įregistruotas įstatymo projektas, kuriame numatyta paviešinti buvusių kadrinių KGB darbuotojų pavardes. Jei šiam siūlymui bus pritarta, į dienos šviesą bus ištraukti 6 tūkst. sovietinių saugumiečių.
Arvydas Anušauskas
Arvydas Anušauskas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 KGB

Paviešinti Lietuvoje veikusio sovietinio saugumo kadrinių darbuotojų duomenis siūlo Seimo Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Arvydas Anušauskas ir Agnė Bilotaitė. Jų parengtos įstatymo pataisos numato, kad šio darbo turėtų imtis Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras (LGGRTC). Jis per 6 mėnesius nuo pataisų priėmimo turėtų sudaryti ir viešai paskelbti buvusių kadrinių KGB darbuotojų sąrašą. Jame būtų pateikti ne tik sovietinių saugumiečių vardai, pavardės, bet ir laipsnis, eitos pareigos bei darbo saugume stažas.

Metų pradžioje pasibaigė įstatymo numatyti darbo ribojimai buvusiems kadriniams KGB darbuotojams. Tačiau, pasak A.Anušausko, visuomenė gali taip ir nesužinoti sovietinio saugumo darbuotojų pavardžių. Parlamentaro nuomone, privalomas kadrinių KGB darbuotojų duomenų paviešinimas suteiktų galimybę bent iš dalies ištaisyti istorinę neteisybę. „Įvairiuose teisės aktuose KGB pripažįstama nusikalstama organizacija. Tačiau šioje struktūroje dirbę žmonės neparodė, kad apgailestauja dirbę Maskvos interesams, vykdę persekiojimus ir riboję žmogaus teises“, – aiškino jis.

A.Anušausko teigimu, mūsų krašte dirbusių KGB kadrinių darbuotojų skaičius gali siekti 6 tūkstančius. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, nemažai jų pasuko į verslą, išvyko į užsienį. Seimo narys viliasi, kad pateiktos įstatymo pataisos leis išjudinti įstrigusį liustracijos procesą. Jį stabdo kelerius metus trunkantys nesutarimai dėl Liustracijos įstatymo pataisų.

LŽ kalbintas Liustracijos komisijos pirmininkas Algimantas Urmonas teigiamai įvertino dviejų Seimo narių iniciatyvą. Anot jo, paviešinus KGB darbuotojų pavardes piliečiai galėtų lengviau orientuotis, kas yra kas mūsų Lietuvoje. „Visuomenei toks viešumas būtinas. Be to, liustruoti sovietų saugumo darbuotojai ne tokia pavojingi. Manau, vėliau derėtų apsispręsti ir dėl to, kad pensijas jiems mokėtų ne Rusija, o Lietuva“, – įsitikinęs A.Urmonas.

LGGRTC Genocido ir rezistencijos tyrimo departamento direktorius Arūnas Bubnys LŽ sakė, kad kadrinių KGB darbuotojų sąrašo sudarymas jų įstaigai galėtų sukelti sunkumų. „Reikėtų nemažai padirbėti. Kadrinių saugumo darbuotojų kartoteka išlikusi, tačiau joje daug informacijos“, – aiškino jis.

Ypatingajame archyve saugomiems duomenims surinkti ir susisteminti reikėtų pasitelkti nemažai žmonių. „Neturime laisvų etatų, be to, dirbame taupymo režimu. Jei siūlomos įstatymo pataisos bus priimtos ir mums paves sudaryti sąrašą, kai kuriuos centro darbuotojus greičiausiai teks atitraukti nuo įprastinių darbų“, – svarstė A.Bubnys.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius