Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 24

Gričiupio upelį žaliai nudažė šilumininkai (papildyta gegužės 25 d.)

Per Gričiupio parką tekantis upelis antradienį buvo neįprastos – ryškiai žalios – spalvos. Aplinkiniams nerimą sukėlę pasikeitimai, aplinkosaugininkų teigimu, nėra neįprasti. Pasak jų, upelį nudažė fluorescensiniai dažai, išbėgę kartu su vandeniu, išplautu iš šilumos tinklų.
Gričiupio upelis antradienį stebino neįprasta spalva.
Gričiupio upelis antradienį stebino neįprasta spalva. / Aliaus Koroliovo nuotr.

„Visi studentai žino, kad Gričiupio parkas garsėja savo upelio kvapu ir spalva, bet tai, kas nutiko šįkart, nustebino net mus“, – sakė kaunietis Algimantas, pastebėjęs keistą upelio spalvą.

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kauno miesto agentūros vyriausioji specialistė Valdonė Liaugaudienė, laikinai pavaduojanti agentūros direktorių, gyventojus ramino. Pasak aplinkosaugininkės, greičiausiai į upelį plaunamas termofikacinis vanduo, kuris nudažytas fluorescensiniais dažais, kad šilumos tinklai matytų nuotėkius, nuostolius.

Flluorescensiniai dažai yra kaip maistiniai. Tad galiu užtikrinti: nė vienas gyvas organizmas, esantis upelyje, dėl mūsų kaltės neišnyks

„Jie nedaro jokios žalos gamtai. Greičiausiai šilumininkai atlieka profilaktinius sistemos bandymus ir patys išleido „nudažytą“ vandenį“, – sakė Kauno miesto agentūros laikinoji vadovė.

 Papildyta gegužės 25 d.:  Aplinkosaugininkų įtarimus patvirtino bendrovės „Kauno energija“ atstovas ryšiams su visuomene Ūdrys Staselka. „Šiuo metu mieste vykdomi hidrauliniai sistemos bandymai. Tai, kad Gričiupio upelis nusidažė žalia spalva, rodo, kad kažkur netoli jo įtrūko vamzdis. Iš esmės šie bandymai tam ir skirti – kad pastebėtume trūkius ir iki šildymo sezono juos sutvarkytume“, – sakė „Kauno energijos“ atstovas.

Jo teigimu, iš šilumos trasos dažytas vanduo pirmiausia patenka į drenažą: „Šiuo atveju, regis, drenažas buvo sujungtas su upeliu. Todėl jo vanduo ir nusidažė žaliai. Tačiau fluorescensiniai dažai yra kaip maistiniai. Tad galiu užtikrinti: nė vienas gyvas organizmas, esantis upelyje, dėl mūsų kaltės neišnyks.“

Neturi pinigų

Gričiupio parkas, per kurį ir teka to paties pavadinimo upelis, senas galvos skausmas vietos gyventojams. Ne kartą buvo kalbama apie tai, kad parką, o svarbiausia – upelį, nuo kurio neretai sklinda itin nemalonus kvapas, reikėtų sutvarkyti. Tačiau planai taip ir liko neįgyvendinti.

„Norėtųsi, kad jis virstų rekreacine zona, kuriose seniūnijos gyventojai galėtų pasivaikščioti. Tačiau seniūnija neturi lėšų net upeliui išvalyti“, – tikino Gričiupio seniūnė Jolanta Žakevičienė. Tad vargu ar kas nors pasikeis artimiausiais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius