-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 05

Kaunas tapo sniego įkaitu (nuotraukos)

Savaitgalį laikinojoje sostinėje tvyrojęs gausaus sniego sukeltas chaosas atskleidė, jog Kaunas nėra pakankamai gerai pasiruošęs atremti netikėtas gamtos atakas.
Beveik visą šeštadienį iš dangaus be perstojo kritęs sniegas Kauno gatvėse kėlė chaosą.
Beveik visą šeštadienį iš dangaus be perstojo kritęs sniegas Kauno gatvėse kėlė chaosą. / 15min.lt/Eriko Ovčarenko nuotr.

Nuo ankstaus šeštadienio ryto iki pat išnaktų iš dangaus beveik be perstojo kritęs sniegas ir siautusi pūga tiesiog paralyžiavo laikinosios sostinės gyvenimą. Sniegu užverstose gatvėse ir ypač įkalnėse strigo kauniečių automobiliai bei viešasis transportas, šaligatviais klampojantiems pėstiesiems sniego buvo kone iki juosmens. Nors tik pradėjus snigti į miesto gatves nedelsiant išvažiavo kelininkų technika, nuvalytus kelius kaipmat padengdavo naujas sniego sluoksnis. Itin sudėtinga situacija buvo atokesniuose Kauno rajonuose bei miesto teritorijoje esančiose sodų bendrijose, kurių gyventojai buvo tiesiog atskirti nuo pasaulio.

Visą savaitgalį buvome sniego įkaitais. Ir šeštadienį, ir sekmadienį su kaimynais nuo pat ryto iki pietų vargome, kol atsikasėme savo gatvelę. Pasakojo kone visą savaitgalį su kastuvu rankose praleidęs sodų bendrijoje „Sėmena“ gyvenantis Erikas.

„Visą savaitgalį buvome sniego įkaitais. Ir šeštadienį, ir sekmadienį su kaimynais nuo pat ryto iki pietų vargome, kol atsikasėme savo gatvelę. Sunkiausia buvo iš sodų bendrijos teritorijos patekti iki pagrindinių miesto gatvių, kurios buvo valomos“, – pasakojo kone visą savaitgalį su kastuvu rankose praleidęs sodų bendrijoje „Sėmena“ gyvenantis Erikas.

Kadangi laikinojoje sostinėje nuo šeštadienio ryto per 12 valandų iškrito net 44 cm sniego, vakar buvo sušauktas Kauno miesto ekstremalių situacijų valdymo centro (ESVC) išplėstinis Veiklos koordinavimo grupės posėdis.

„Aptarėme padėtį mieste, pasikvietėme už gatvių ir šaligatvių valymą atsakingus savivaldybės darbuotojus. Buvo nutarta iš savivaldybės administracijos direktoriaus rezervo fondo gatvių ir šaligatvių valymui papildomai skirti 300 tūkst. Lt“, – teigė ESVC sekretorius Jonas Griškevičius.

Miesto meras Andrius Kupčinskas vakar pasirašė kreipimąsi į kauniečius, kuriuos paragino apsivalyti savo kiemus, atkasti ugniagesių-gelbėtojų gaisro atveju naudojamus hidrantus. Kreipimesi prekybos centrų vadovams buvo priminta, kad nuo didžiulių pastatų stogų turi būti nukastas sniegas.

„Kaune buvo bene prasčiausia padėtis visoje Lietuvoje, nes niekur kitur neiškrito tiek daug sniego. O pas mus gatves valo tik 20 mašinų, kurių yra per mažai. Pagrindinės gatvės vakar jau buvo apvalytos, tačiau šalutinėse sniego dar buvo daug“, – tvirtino J.Griškevičius.

Gatves valė be pertraukų

Už miesto gatvių ir šaligatvių valymą atsakingos bendrovės „Kauno švara“ generalinio direktoriaus padėjėjas eksploatacijai Algis Milčius „15min“ teigė, jog per 44 savo darbo metus neatsimena, jog kada nors būtų taip ilgai snigę.

„Visą šeštadienį dirbome dviem pamainomis, traktorių ir kitos technikos vairuotojai dirbo po 10 – 12 valandų be sustojimo. Vakar jau buvo šiek tiek ramiau, kadangi nustojo snigti“, – sakė A.Milčius, prisipažinęs, jog praėjusį savaitgalį praleido beveik nemiegojęs.

Strigo viešasis transportas

Dėl storu sniego sluoksniu padengtų gatvių savaitgalį daug vargo turėjo troleibusų ir autobusų vairuotojai. „Šeštadienį ant Baršausko kalno buvo užstrigęs sunkvežimis, pro kurį negalėjo pravažiuoti mūsų troleibusai. Raudondvario plente, ties sankryža su Lampėdžiais, kelią buvo užtvėręs dar vienas sunkvežimis. Troleibusai strigo galinėje Panemunės stotelėje, mat nuo aikštelės nebuvo nuvalytas sniegas. Be to, troleibusų eismas trumpam buvo sustojęs ir Savanorių prospekto pradžioje, kur stovėjo užstrigęs autobusas“, – pasakojo AB „Autrolis“ Troleibusų ūkio viršininkas Algirdas Širvinskas

Sunkios eismo sąlygos itin daug nervų turėjo kainuoti kauniečiams, šeštadienį laukusiems 7-o ir 11-o maršrutų troleibusų, mat šie buvo užstrigę net 2 valandoms.

„Sunkiausia situacija buvo už Kauno ribų arba rečiau važinėjamose miesto gatvėse. Ir šeštadienį, ir sekmadienį buvo tikrai nemažai situacijų, kai užstrigusius autobusus reikėjo traukti, atkasti ir panašiai“, – apie savaitgalio vargus pasakojo bendrovės „Kauno autobusai“ transporto eksploatacijos direktorius Rimas Stankaitis.

Tiesa, Kauno policijos atstovai tikino, jog skaudžių eismo nelaimių savaitgalį mieste užfiksuota nebuvo. Tuo tarpu Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės Traumatologijos punkto darbuotojos teigė, jog apsnigtais šaligatviais ir aikštėmis savaitgalį vaikščiojusiems kauniečiams traumų išvengti nepavyko, tačiau sužeistųjų nebuvo itin daug.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius