Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 21

Piketas nepadėjo: Kauno rajone ugniagesių bus mažiau (nuotraukos, atnaujinta 12.30 val.)

Nuo vasaros Kauno rajone nebeliks dviejų iš devynių ugniagesių gelbėtojų komandų. Su tokiu rajono valdžios sprendimu nesutinkantys ugniagesiai ketina kreiptis į teismą.
Ugniagesių piketas
Kauno rajono ugniagesių piketas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno rajono valdžiai nusprendus panaikinti 2 iš 9 rajone esančių ugniagesių gelbėtojų komandų, jose dirbantys pareigūnai savo interesus bandė ginti piketuodami. Tačiau pakeisti politikų planų jiems nepavyko. Ketvirtadienį posėdžiavę Kauno rajono savivaldybės tarybos nariai patvirtino viešosios įstaigos „Kauno rajono priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba“ optimizavimo projektą. Jame buvo siūloma naikinti Poderiškių ir Domeikavos ugniagesių komandas. Išardžius jas darbo neteks 18 žmonių – po 9 iš kiekvienos komandos.

Vagys palieka bent langus, o ugnis – nieko. Nejaugi rajono valdžia to ir siekia? – retoriškai klausė ketvirtadienį ryte prie Kauno rajono savaldybės pastato surengto piketo dalyviai.

„Turėjome vilties, kad toks sprendimas nebus priimtas. Už tai, kad būtų naikinamos dvi komandos balsavo 12, o prieš – 11 tarybos narių. Buvo labai gerų argumentų: kai kurie politikai kolegų klausė, ar jie skaičiavo, kiek pinigų bus išleista išeitinėms, kaip bus su žmonių saugumu. Tačiau galutinis sprendimas buvo ne mūsų naudai“, – apgailestavo Kauno rajono Poderiškių ugniagesių gelbėtojų komandos darbuotojas, ugniagesys Danielius Algimantas. Jis, kaip ir kiti 8 jo kolegos iš Poderiškių komandos darbo neteks nuo birželio. Domeikavos ugniagesių komanda bus panaikinta mėnesiu anksčiau – nuo gegužės.

Du piketus prie Kauno rajono savivaldybės jau surengę ugniagesiai neketina sėdėti sudėję rankų. Padedami Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profesinių sąjungų susivienijimo narių jie ketina kreiptis į teismą ir ten ieškoti teisybės.

Gaisrus gesins patys gyventojai?

Politikai žaidžia žmonių saugumu. Kiekvienoje komandoje yra po 9 žmones. Šiuo metu jie dirba slenkančiu grafiku, t.y. pamainoje budi po du, todėl gali operatyviai suteikti pagalbą gaisro ar kitos nelaimės metu. Panaikinus jas bus chaosas“, – sakė D.Algimantas. Jis neatmetė, jog skambiai pavadinto „Kauno rajono priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba“ optimizavimo projekto tikslas yra ne tik sutaupyti lėšas. „Į Poderiškių komandos štabą investuota daugiausia pinigų, o dabar (politikai – aut. past.) ėmė ir nutarė uždaryti. Man atrodo, kad čia yra kitokie suinteresuotumai. Gal kam nors naudinga gauti tas patalpas“, – sakė ugniagesys gelbėtojas.

Studija atlikta, bet neskelbiama

Su piketuotojais pasikalbėti išėjęs Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Vytas Bancevičius net nebandė slėpti, kad piketas valdžios apsisprendimo nepakeis.

„Toks gyvenimas, tokia jo realybė. Buvo ilgai diskutuota šiuo klausimu, tad pasirinktas racionaliausias sprendimas“, – sakė V.Bancevičius. Žurnalistų klausiamas, kokios tikrosios ugniagesių komandų retinimo priežastys, jis neatsakė. Administracijos vadovo nuomone, rajone visiškai užteks ir 7 ugniagesių komandų. O jei kils didesnis gaisras, padės Kauno miesto ugniagesiai.

„Rajonas yra prisiglaudęs prie miesto, o čia yra sutelktos didžiulės Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos profesionalių, gerai parengtų statutinių ugniagesių komandos. Prireikus pagalbos,  jos visada pasirengusios pagelbėti Kauno rajone. Taigi, problemos čia nematau“, – tikino V.Bancevičius.

Dar kalbėdamas su piketuojančiais ugniagesiais Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius tvirtino, kad sprendimą sumažinti ugniagesių komandų skaičių politikai priėmė remdamiesi atlikta studija. Į ugniagesių pastabas, kad tai jie pirmą kartą girdi, valdininkas atsakė, jog ši studija viešai prieinama visiems.

Apie tai paklaustas žurnalistų, V.Bancevičius kalbėjo jau kitaip. Pasak jo, „šiuo metu studija greičiausiai nėra viešai paskelbta“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius