Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 29

Skaitytojo tema: naujasis taupymo planas išgąsdino darželinukų tėvus

Pasklidusios kalbos apie galimybę taupymo sumetimais vasaros metu porai mėnesių uždaryti uostamiesčio darželius privertė sunerimti mažųjų klaipėdiečių tėvus.
Sunkmetis valdininkus privertė galvoti, kaip sutaupyti net darželių sąskaita.
Sunkmetis valdininkus privertė galvoti, kaip sutaupyti net darželių sąskaita. / 15min.lt/Egidijaus Jankausko nuotr.
Temos: 2 Taupymas Atostogos

Į „15min“ redakciją kreipėsi tokiais planais pasibaisėjusi du vaikus auginanti klaipėdietė Ugnė. Ji teigė, kad sprendimas ilgesniam laikui uždaryti darželius ne tik jai, bet ir daugybei tėvų sukeltų daugybę problemų. Anot Ugnės, būtų sunku rasti, kas tokį ilgą laiką galėtų prižiūrėti vaikus. Jos pačios vaikų seneliai dirba, vyrui vasarą pats darbymetis, be to, sudėtinga surasti auklę laikinai vaikų priežiūrai.

„Problema ir ta, kad tokiu būdu valdžia nebeleistų šeimai kartu atostogauti – tėvai turėtų imti atostogas vienas po kito, kad du mėnesius vienas po kito galėtų prižiūrėti savo vaikus. Be to, privačiose įstaigose net neduodama iškart keturių savaičių atostogų“, – pasakojo moteris.

Paprastai vasarą kai kurie darželiai jau būdavo uždaromi vienam mėnesiui. Tačiau, anot pašnekovės, ir tai sukelia tėvams keblumų – vos ne kiekvieną dieną tenka sukti galvas, kur palikti vaikus.

Moteris svarstė, kad galbūt viena iš išeičių, kuri padėtų darželiams sutaupyti – vasarą padidinti lankymo mokestį. „Tie tėvai, kuriems vaiko priežiūra vasarą yra problema, tikrai mokėtų. Tai būtų kur kas pigiau, nei samdyti auklę“, – teigė dviejų vaikų mama.

Nors toks pinigų taupymo būdas kol kas yra tik vienas iš siūlomų variantų, kai kurių darželių vadovai neatmeta galimybės, kad jis gali būti įgyvendintas. „Jeigu ekonominė situacija būtų normali, mes tikrai būtume prieš darželių uždarymą porai vasaros mėnesių, – tikino lopšelio-darželio „Puriena“ direktorė Virginija Letukienė. – Bet dabar įstaigoms atlyginimų fondas bus sumažintas dešimčia procentų. Reiškia, turime taupyti, kad darbuotojai gautų atlyginimus visus metus.“

Problema ir ta, kad tokiu būdu valdžia nebeleistų šeimai kartu atostogauti – tėvai turėtų imti atostogas vienas po kito, kad du mėnesius vienas po kito galėtų prižiūrėti savo vaikus. Be to, privačiose įstaigose net neduodama iškart keturių savaičių atostogų. Pasakojo moteris.

Lopšelį-darželį „Puriena“ šiuo metu lanko daugiau nei 190 vaikų, vasaros metu jų sumažėja iki 30-40. Tačiau priimami kitų įstaigų, kurios mėnesį nedirba, auklėtiniai.

„Jei vasarą vaikų susirinkdavo daug – tekdavo samdytis naujų žmonių, buvo mokami papildomi atlyginimai. Dabar to mes nebegalėsime daryti. Jeigu įstaiga nedirbs, reiškia, nereikės mokėti už vaikų priežiūrą, priimti naujų darbuotojų – tokiu būdu ir bus sutaupoma“, – aiškino darželio vadovė.

Pasak šio darželio direktorės, viena diena auklėtinių tėveliams kainuoja 7,76 litų, o per mėnesį susidaro 160-170 litų suma. Tačiau, anot jos, tėvai moka tik už maisto produktus, į mokamą sumą neįeina net maisto gaminimas. Realiai vaiko išlaikymas darželyje mėnesiui kainuoja apie  500-600  litų. Todėl dar vienas iš miesto valdžios siūlymų buvo nuo rugsėjo už darželinukų maitinimą tėvams per mėnesį mokėti 30-60 litų daugiau. Šios lėšos būtų skirtos darželių virtuvių darbuotojų algoms išmokėti.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausiosios specialistės Stefanijos Vancevičienės teigimu, paprastai vasarą ikimokyklinio ugdymo įstaigos mėnesį nedirba, tačiau lieka vadinamieji budintieji darželiai. „Tiesą pasakius, neįsivaizduoju kas būtų, jeigu visus darželius uždarytų porai mėnesių – juk vasarą darželius lankančių vaikučių irgi yra nemažai“, – sakė pašnekovė.

52 uostamiesčio ikimokyklinio ugdymo įstaigas lanko daugiau nei 7 tūkst. mažųjų klaipėdiečių. Vasaros metu darželių duris varsto apie pusantro tūkstančio vaikų.

Klaipėdos savivaldybės vicemerė Judita Simonavičiūtė teigė, kad dar nereikia skubėti daryti išvadų, jog darželiai tikrai bus verčiami ilgiau atostogauti, kol kas tai tėra pasiūlymas, kurį dar reikia išsamiai aptarti. „Yra parengtas taupymo planas, priemonės. Mestelėtas pasakymas, kad darželius gali prireikti vasarą uždaryti dviem mėnesiams dar nėra konkretus sprendimas, reiškiantis, kad taip ir darysime, – sakė ji. – Kaip tarybos narė, aš tikrai nekelčiau rankos už tokį sprendimą“. Vicemerė samprotavo, kad galbūt reikėtų šioje sistemoje ką nors keisti, pavyzdžiui, skatinti, kad atsirastų privatūs darželiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius