Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 16

Architektai džiaugiasi muzikinio teatro konkursu

Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos valdyba, įvertinusi viešojoje erdvėje sklindančias nuomones dėl organizuoto atviro architektūrinio-urbanistinio konkurso Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro naujo pastato vietai parinkti rezultatų, džiaugiasi šio konkurso baigtimi bei visuomenėje kilusia diskusija dėl uostamiesčio plėtros perspektyvų.
Teatro maketas
Teatro maketas / Architektų sąj. nuotr.

LAS Klaipėdos apskrities organizacija ne vienerius metus uostamiestyje siekia įtvirtinti praktiką, jog miestui, o šiuo atveju – ir valstybei reikšmingi objektai būtų planuojami skaidriai, viešai, suteikiant galimybę nuomonę pareikšti ne tik architektams-urbanistams, bet ir kuo platesniems visuomenės sluoksniams.

Šiuo demokratišku principu buvo pagrįstas ir pirmasis šalyje surengtas architektūrinis-urbanistinis konkursas numatomo Klaipėdos muzikinio teatro pastato vietai parinkti. Konkurso dalyviams buvo suformuluota užduotis išanalizuoti 4 Konkurso sąlygose apibrėžtas galimas teatro statybos vietas, iš jų argumentuotai parinkti tinkamiausią, arba siūlyti savo variantą. Konkurso organizatorius – LAS Klaipėdos apskrities organizacija – neturėjo galimybės įtakoti Konkurso dalyvių idėjų, juolab galutinio rezultato, tad pagarbiai priima akivaizdžią profesionalios architektų bendruomenės demokratiškai išreikštą poziciją ir Vertinimo komisijos sprendimą:  tinkamiausia vieta naujam Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatui statyti – teritorija prie Danės žiočių (buvusios bendrovės „Laivitė“ teritorija). Miesto Bendrojo plano sprendiniuose tai – vieta, kurioje atsisakoma gamybos ir krovos, numatoma komercinė-visuomeninė veikla, atveriant miesto centrą į vandens erdves.

LAS Klaipėdos apskrities organizacija neturi juridinių svertų, galinčių užtikrinti, jog Konkurso laimėtojų pasiūlymas bus įgyvendintas ir Klaipėda bei klaipėdiečiai turės išskirtinį teatro pastatą išskirtinėje miesto vietoje. Tokį sprendimą ateity teks priimti Klaipėdos miesto bendruomenės interesams atstovaujantiems politikams. Viliamasi, jog uostamiesčio taryba neišsigąs institucinių interesų, bet įvertins profesionalų įžvalgas bei visuomenės lūkesčius.

„Gyvenimiška patirtis rodo, jog idėjos neretai pralenkia laiką ir galimybes, bet jeigu jos išreiškia bendruomenės interesą, anksčiau ar vėliau tampa realybe. Jeigu klaipėdiečiai nebūtų turėję drąsos svajoti apie piliavietės sugrąžinimą miestui, ar šiandien galėtume puoselėti planus apie miesto tapatybės ženklo atgimimą? Jeigu šiandien bijotume žvelgti toliau nei mums leidžia uosto tvoros, apribotume savo ir būsimųjų klaipėdiečių ateitį“, - teigiama pranešime spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius