Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 22

Juodkrantėje liepsnojo nendrinės skulptūros (nuotraukos)

Visą vasarą ant vandens Gintaro įlankoje stovėjusios nendrinės skulptūros turėjo patirti dar vieną stichiją – jos paskendo ugnyje. Tokios skulptūros Juodkrantėje buvo sudegintos septintą kartą, taip palydint rudens lygiadienį ir minint Baltų vienybės dieną.
Nendrinę skulptūrą liepsnos surijo per kelias minutes.
Nendrinę skulptūrą liepsnos surijo per kelias minutes. / Jurgitos Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

Skulptūras dar gegužę tarptautinio simpoziumo metu sukūrė skulptoriai iš Lietuvos ir Latvijos – Albertas Danilevičius, Algirdas Bosas, Girtas Burvis, Karlis Ilė bei Karolis Tamulis. Aukščiausias K.Ilės meno kūrinys „Saulės žirgas“ siekia net 7,5 metro.  Nendrinės ugnies skulptūros yra daromos tik Kuršių nerijoje, kitur jos ruošiamos iš šiaudų.

„Kiekvienais metais skulptūros vis kitokios, visada gražios, bet šiemet ypač. Gaila ir deginti. Štai tas nendrinis arklys, atrodo, su tokia meile padarytas. Tai pagoniška šventė, labai graži“, – kalbėjo į šventę su vyru atskubėjusi Juodkrantės gyventoja Audronė. Į šventę susirinko ne tik vietos gyventojai, atskubėjo ir nidiškių, ugnis atviliojo ir būrelį negausiai rudenėjančiame kurorte atostogaujančių poilsiautojų.

Aukščiausią skulptūrą sukūręs latvis K.Ilė neslėpė – sudeginti savo kūrinį gaila. „Jei atvirai, truputį gaila. Tačiau juk visada, kai metai ar vasara baigiasi, gaila, bet yra viltis, kad bus nauji metai, nauja skulptūra. Tai gyvenimo ratas. Kita vertus, gerai, kad skulptūros sudeginamos. Būna, kad padarai ir stovi dvejus trejus metus, tuomet pripranti, pabosta“, – šypsojosi K.Ilė. Savo skulptūrą  jis kūrė savaitę. Latvis tokių skulptūrų ugnies festivaliuose dalyvauja bei juos rengia ir gimtojoje šalyje.

Minėdami Baltų vienybės dieną šventės organizatoriai vaišino svečius duona, sūriu bei gira. Mūsų protėviai baltai, prašydami gamtos jėgų ir dievų palaiminimo, atlikdavo ritualą – siųsdavo iš rankų į rankas duoną, linkėdami skalsos, sūrį, prašydami turto namams, atsigerdami giros – laimės ir sveikatos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius