Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 25

Šilumos, vandens, dujų ir elektros tiekėjai pasiruošę nemalonioms šalčio išdaigoms

Uostamiesčio gyventojams šilumą, vandenį, dujas ir elektrą tiekiančios bendrovės teigia esančios pasiruošusios galimoms avarijoms, kurias sukelia šaltukas. Daugiausia nerimo dėl to kyla vandens tiekėjams.
Trūkęs vandentiekio įvadas buvo remontuojamas ir naktį.
Savaitgalį trūkę vamzdžiai be vandens paliko 15 daugiabučių gyventojus. / G.Kubiliutės nuotr.

„15min“ jau rašė, kad savaitgalį 15-os Klaipėdos daugiabučių gyventojai liko be vandens. Bendrovei „Klaipėdos vanduo“ teko taisyti trūkusius vamzdynus. Neslūgstantis šaltis ir savaitgalį įvykusios kelios vandentiekio avarijos privertė sunerimti miesto vadovus. Pirmadienį vadovybė sukvietė vandens, šilumos, dujų ir elektros energijos tiekėjus pasitarti, kaip išvengti panašių ar didesnių nelaimių.

Pasak bendrovės generalinio direktoriaus Leono Makūno, žiemą avarijų skaičius padvigubėja. Šį sausį jų jau užfiksuota 17-a, pernai tokiu metu jų buvo 12-a, gruodį – 19-a.

„Blogos žemės sąlygos, gruntas yra šlapias, jam šąlant yra žymus žemės judėjimas. Žemė įšąla ir seni pilko ketaus vamzdynai dėl žemės judėjimų trūksta. Taip nutinka, kai šąla, trūkinėja ir atšylant orams. Pietų Lietuvoje yra smėlis, žvyruotas gruntas, toks judėjimas nesijaučia“, – sakė L.Makūnas.

Pirmadienį bendrovės darbuotojai dar tvarkė vamzdynus Danės gatvėje, be vandens buvo likęs statybinėmis medžiagomis prekiaujanti parduotuvė ir pora negyvenamų namų. Skambučių sulaukta ir iš Priekulės, čia užšalo oru nutiesti vamzdynai.

Namuose šilčiau nebus

Šiuo metu apskaičiuota šildymo kaina Klaipėdoje yra mažiausia Lietuvoje.
Šildymas 

Pasak bendrovės „Klaipėdos energija“ vadovo Vytauto Valučio, kritinė lauko temperatūros riba yra 19 laipsnių šalčio. „Krintant žemiau nei ši riba, daugiau vandens nebešildome. Tuomet reikia maksimaliai naudoti buto privalumus, tai sandarumas, langų kamšymas, papildomi šilumos gamybos šaltiniai elektra“, – sakė V.Valutis.

Vadovas teigė, kad tokie šalčiai nėra naujiena, paprasčiausiai gyventojai buvo užliūliuoti atšilimo periodo. „Palaikau nuomonę, kad gamtoje yra cikliškumas. Vieni mokslininkai sako, kad atšilimas būna kas penkeri metai, o paskui vėl penkeri metai atšalimo, kiti kalba apie 7 metų periodą. Tokių šalčių yra buvę ir gana netolimoje praeityje, prisiminkime Telšių atvejį”, – sakė jis.

V.Valutis tikino, kad Klaipėdos šilumos ūkiui didelių grėsmių nekyla, nes yra energijos tiekimo šaltiniai, susieti vienu žiedu, tad vienam sustreikavus kiti būtų pajėgūs padengti šilumos poreikį.

Vengti šildytuvų

Bendrovės VST Klaipėdos skyriaus viršininkas Tomas Jurgutis perspėjo, kad daugiabučių gyventojai atsakingai naudotų šildytuvus, nes senuose namuose pasenusi elektros instaliacija. Įsijungus kelis šildytuvus ir viršijus galingumą, gali perdegti laidai ir net kilti gaisras. Jei šildytuvais sumanys kaitintis visas namas, kils dar didesnė grėsmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius