-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 03 02

Kovo 11-ąją sostinėje rengiamos eitynės

Kitą trečiadienį, Lietuvai minint Nepriklausomybės atkūrimo dieną, Vilniuje rengiamos eitynės.
Trispalvės
Trispalvės / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Pasak Nepriklausomybės akto signataro Romualdo Ozolo, priklausančio eitynių rengėjui Lietuvių tautiniam centrui (LTC), eisena startuos prie Serekiškių parko ir baigsis prie pramogų centro „Forum Palace“, kur bus surengtas įvairios muzikos koncertas.

Kaip BNS sakė LTC tarybos narys Eugenijus Skrupskelis, Vilniaus savivaldybė jau išdavė leidimą renginiui. Žiniasklaidoje tą patvirtino ir savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas. Eisenai nuo Sereikiškių parko leista žygiuoti Gedimino prospektu iki Lukiškių aikštės, nuo kurios eitynių dalyviai išsiskirstys grupelėmis ir rinksis į koncertą.

„Bus didelis gražus koncertas, kuriame aš taip pat dalyvausiu kaip žiūrovas. Gros įvairios grupės: pradedant liaudies tipo ansambliukais, baigiant sunkiuoju roku“, – BNS sakė R.Ozolas.

R.Ozolo teigimu, eitynių tikslas – paminėti kovo 11-ąją.

„Koncertas ir žygis rengiamas nepriklausomybės atkūrimo garbei, jos paminėjimui. Paprastai vyksta kiekvienais metais, tik dabar sulaukė tam tikro susidomėjimo po tų visokių išpuolių prieš šito žygio dalyvius“, – aiškino R.Ozolas.

Bus didelis gražus koncertas, kuriame aš taip pat dalyvausiu kaip žiūrovas. Gros įvairios grupės: pradedant liaudies tipo ansambliukais, baigiant sunkiuoju roku. BNS sakė R.Ozolas.

Pasak A.Skrupskelio, pagal leidimą akcijoje gali dalyvauti iki 400 žmonių, laukiama svečių iš kaimyninių šalių. Jo teigimu, LTC šiemet ėmėsi iniciatyvos, kad kasmet vykstantis žygis būtų „įteisintas ir oficialus“.

„Viskas iki šiol būdavo suvedama į mįslingą fašizmą, kai paprasčiausiai žmonės nori parodyti savo patriotizmą“, – sakė A.Skrupskelis. Jo teigimu, žygyje numatoma demonstruoti tik tautinę simboliką, „jokiu būdu“ nebus tautinę nesantaiką ar diskriminaciją kurstančių elementų.

Praėjusiais metais kovo 11 dieną vykusios eitynės sulaukė didžiulio žiniasklaidos, vėliau ir teisėsaugos institucijų dėmesio, nes eitynių miesto centre dalyviai tąkart, be kita ko, nešė ir svastikomis bei kaukole išpaišytą vėliavą, skandavo įvairius nacionalistinius, antisemitinius šūkius. Jaunuolių žygis prasidėjo Katedros aikštėje ir baigėsi ant Tauro kalno, kur turėjo vykti koncertas.

Tvarkinga kolona išsirikiavę jaunuoliai žygiuodami skandavo: „Viens du trys, graži Lietuva be ruso, žydai lauk“ ir kitus nacionalistinius, antisemitinius šūkius.

1990 m. kovo 11 d. Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas priėmė Lietuvos nepriklausomybės atstatymo aktą, kuriame rašoma, kad atstatomas 1940 metais svetimos jėgos panaikintas Lietuvos Valstybės suverenių galių vykdymas ir Lietuva nuo šiol yra nepriklausoma valstybė.

Kovo 11-oji Lietuvoje švenčiama kaip Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena.

LTC – pernai rugpjūtį įkurta, dešiniąja save įvardinanti organizacija. LTC teigia įsipareigojantis saugoti „lietuvybės – lietuvių tautos, kalbos, tarmių, gamtos, paveldo, šeimos ir doros išsaugojimą ir puoselėjimą (...)“: grąžinti lietuvius į Lietuvą ir stabdyti imigraciją, saugoti valstybę, išsaugoti litą ir atsisakyti euro, skatinti gimstamumą lietuvių šeimose, įvesti visuotinį karinį paruošimą ir panašiai.

Centras taip pat tvirtina siekiantis „atsisakyti baudžiamojo persekiojimo ir laisvės atėmimo už tautines – patriotines pažiūras ar veiklą“, pavyzdžiui, panaikinti laisvės atėmimo bausmę už tautinės nesantaikos kurstymą.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius