-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 05 26

Įkyrus pinigų reikalautojas Gedimino prospekte terorizuoja moteris

Tačiau policija teigia, kad pagal galiojančius teisės aktus už psichologines praeivių atakas nubausti praktiškai neįmanoma.
Tokio dėmesio sulaukusios moterys neatrodė labai laimingos.
Tokio dėmesio sulaukusios moterys neatrodė labai laimingos. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Naujienų portalas 15min.lt užfiksavo, kaip pagrindinėje sostinės gatvėje dienos metu agresyviai atrodantis jaunuotis terorizuoja moteris.Jums gi neuždrausta ateiti pas jūsų viršininką ir sakyti: „Mane žmona ragana terorizuoja, o uošvienė iš viso blogas žmogus ir aš papildomai turiu išvažiuoti savaitgalį prie jūros, kad joms abiem būtų gerai.“ Tai irgi bus terorizavimas, taip išeina? – policininkas J.Danys vaizdingai aiškino, kad nėra pagrindo bausti praeives persekiojančių valkatų.

Maždaug 20 metų vaikinas energingai blaškosi nuo vienos praeivės prie kitos, pasakoja apie savo vargus, įkyriai prašo duoti pinigų.

„Būčiau vyras – duočiau į snukį!“

Vyrus šis pinigų prašytojas aplenkia iš tolo. Tuo tarpu nuo moterų jis neatlyžta netgi išgirdęs neigiamą atsakymą arba tada, kai yra ignoruojamas (nuotraukų galeriją galite pažiūrėti čia). Vaikinas savotišku psichologiniu teroru siekia priversti moteris atverti piniginę: juk tai joms tampa garantu, kad jis pagaliau atsikabintų.

„Būčiau vyras – duočiau tokiam į snukį! Bet negi aš su juo mušiuosi?“ – piktinosi viena aukų, Nijole prisistačiusi apie 40 metų vilnietė.

„Jei paprašytų ir išgirdęs „ne“ nelįstų, būtų nieko baisaus, bet jis tavęs tarsi negirdi ir vis tiek eina paskui, bumba į ausį“, – nemaloniais įspūdžiais su 15min.lt dalijosi kita vidutinio amžiaus moteris.

Pinigų prašytojas tarsi jaučia, kuri moteris yra labiau pažeidžiama. Mat nuo vienų jis atstoja po 5–6 sekundžių, o kitas Gedimino prospektu seka apie 30–40 metrų.

Praeives persekiojantis vaikinas pats, regis, ne itin mėgsta būti dėmesio centre. Pastebėjęs, kad yra filmuojamas, nuskubėjo prie spaudos kiosko, tačiau apibėgęs aplink vėl grįžo prie įpročio prašinėti.

Aukų vyrukas tykojo ne tik tarp praeivių. Netrukus jis stabtelėjo prie lauko kavinės lankytojų, gavo iš jų cigaretę. Prisidegti neprašė – pats turėjo žiebtuvėlį.

Po kurio laiko jis šmurkštelėjo į vieną Gedimino prospekto užeigą ir pinigų prašinėjo viduje.

Keletas žurnalisto bandymų vaikiną užkalbinti ir sužinoti, kas verčia taip elgtis, nebuvo sėkmingi.

Vyras išvis nesileido į kalbas, tik nusisukdavo ir paspartindavo žingsnį.

VIDEO: Neigiamas atsakymas vaikino neatvėsina

Policija: bausti nėra už ką...

Naujienų portalas 15min.lt paprašė tokią situaciją pakomentuoti Vilniaus apskrities policijos Viešosios tvarkos valdybos prevencijos skyriaus specialistą Joną Danį.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Dar viena persekiojama moteris...
Dar viena persekiojama moteris...

Pasirodo, bent jau šiuo atveju pareigūnai neturėtų dėl ko bausti pinigų prašytojo. Maža to, anot policininko, pareigūnams bandant su tokiu veikėju tik prevenciškai pabendrauti, reikėtų pasverti kiekvieną žodį, kad nebūtų pažeistos jo, kaip žmogaus, teisės!

„Neuždrausta žmogui eiti paskui kitą žmogų Gedimino prospektu, pasakoti apie savo nepavykusį gyvenimą ir prašyti pagalbos. Jeigu jis sėdėtų su ištiesta ranka – tai būtų elgetavimas. O jei tai norėtume vertinti kaip chuliganizmą, priekabiavimas turi būti išreikštas aktyviais veiksmais: paėmimu už rankos, kelio užstojimu. Tada reikia raštiško nukentėjusiojo skundo, tai veikai įrodyti reikia keleto nukentėjusiųjų ir liudytojų. Bet šiuo atveju žmogus turi teisę eiti ir kalbėti, kaip ir kitas žmogus turi teisę eiti ir jo neklausyti, – situacijos niuansus aiškino pareigūnas J.Danys ir pridūrė: – Na, nėra kaip prie jo prisikabinti, liaudiškai tariant!“

Užsiminus, kad tas kalbėjimas yra agresyvus bei įkyrus, J.Danys toliau pasakojo, kad teisinė bazė paprasčiausiai nereglamentuoja tokių atvejų. „Kur yra reglamentuota, kokiu atstumu žmogus nuo kito žmogaus gatvėje turi eit? Kaip atskirti tą trukdymą eiti? Juk jis kojų nekaišioja, teisingai?“ – svarstė specialistas J.Danys.

Pavyzdys apie žmoną ir uošvienę

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Ir dar viena...
Ir dar viena...

Pareigūnas pateikė tokį pavyzdį: „Jums gi neuždrausta ateiti pas jūsų viršininką ir sakyti: „Mane žmona ragana terorizuoja, o uošvienė iš viso blogas žmogus ir aš papildomai turiu išvažiuoti savaitgalį prie jūros, kad joms abiem būtų gerai.“ Tai irgi bus terorizavimas, taip išeina?“

J.Danys sakė, kad nepriklausomai nuo to, ar viršininkas išklausys ir pakels algą, ar lieps nešdintis ir uždaryti duris iš kitos pusės, tokiu atveju policija neturėtų už ką bausti nei prašančiojo, nei prašomo asmens.

Naujienų portalui 15min.lt policininkas J.Danys apibendrino: „Jeigu žmonės nori išspręsti šią problemą, mano patarimas būtų pasakyti tokiam asmeniui, kuris eina iš paskos ir priekabiai aiškina apie savo gyvenimo nelaimes, prašo paskolinti ar padėti pinigais – kad yra valstybės institucijos, kurios rūpinasi tokiais žmonėmis: ir į savivaldybę pašalpos galima kreiptis, ir į Darbo biržą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius