-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 05 23

Franko Zappos paminklą jo statytojai norėtų matyti Užupyje

Nuo 1995 metų K.Kalinausko gatvėje stovinčiam Franko Zappos paminklui norima rasti kitą vietą. Esą ši buvusi parinkta skubotai, o pastaruoju metu erdvė tapo paprasčiausia automobilių stovėjimo aikštele. Tačiau kol kas galutinis sprendimas dėl paminklo perkėlimo nepriimtas.
Franko Zappos paminklas
Erdvė prie Franko Zappos paminklo tapo paprasčiausia automobilių stovėjimo aikštele. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Skulptūra F.Zappai Vilniuje buvo pastatyta entuziastų lėšomis. Vienas iš idėjos autorių, fotomenininkas Saulius Paukštys, 15min.lt pasakojo, kad iš pradžių ketinta paminklą statyti šalia M.K.Čiurlionio menų gimnazijos, tačiau šios pedagogams pasipiktinus, esą F.Zappa su jų mokykla niekaip nesusijęs, skubotai pasirinkta niša K.Kalinausko gatvėje.

„Vietą norėtume keisti visų pirma dėl estetinio vaizdo. Pastaraisiais metais ta, atrodytų, visai nebloga vieta tapo nugyventu užkampiu. Poliklinikos sienos buvo apipaišytos visokiais grafičiais, teplionėmis, aikštelė priešais tapo automobilių stovėjimo aikštele, mašinos viską užgriozdina iki pat paminklo“, – priežastis, kodėl Vilniaus savivaldybės prašoma perkelti paminklą, aiškino S.Paukštys.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Saulius Paukatys
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Saulius Paukštys

Anot S.Paukščio, žmones, kurie ten stato savo automobilius, galima suprasti – centre esančių biurų ar poliklinikos darbuotojams trūksta vietų, todėl kiekviena vietelė ir išnaudojama. „Tas paminklas yra užgožtas, sumenkintas miesto gyvenimo detalių. Mes pagalvojome, kad Užupis tampa tokia pagarbesne meno vieta, meninės iniciatyvos ten randa vietos, stovi Angelas, dekoratyvinės skulptūros. Mums pasirodė, kad skveras Užupio ir Policko gatvių sankryžoje yra neišnaudotas ir ten gal organiškai paminklas įsilietų“, – kalbėjo vienas iš F.Zappos paminklo pastatymo Vilniuje iniciatorių.

S.Paukšio teigimu, F.Zappos paminklas per šiuos metus jau tapo Vilniaus įžymybe, žinoma visame pasaulyje. „Pagal Turizmo departamento statistiką, tai yra viena lankomiausių  turistų vietų Vilniuje, todėl norėtųsi jai padoresnės, pagarbesnės aplinkos“, – teigė fotomenininkas.

Vilniaus savivaldybė galutinio sprendimo, ar perkelti paminklą į kitą vietą, dar nėra priėmusi. Prieš kelias savaites įvykusiame Vilniaus miesto pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisijos posėdyje siūlymui nepritarta.

Tačiau tai esą nebuvo galutinis komisijos sprendimas, dar planuojama svarstyti ir komisijoje, ir Miesto plėtros departamente tiek dėl naujosios vietos parinkimo, tiek dėl kitų su perkėlimu susijusių dalykų.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Franko Zappos paminklas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Franko Zappos paminklas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius