2009 02 12

Merų dvikova (atnaujinta 16.34 val.)

Trečiadienį naujuoju sostinės meru išrinktas Vilius Navickas šiandien 8 val. ryto bandė patekti į mero kabinetą – paaiškėjo, kad vakare pakeistos patalpos spynos, o raktą turi tik nuverstasis „tvarkiečių“ meras Juozas Imbrasas.
Buvęs meras Juozas Imbrasas
Juozas Imbrasas, kaip ir kiekvieną rytą, įžengė į mero kabinetą. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiadienį nepasitikėjimą meru pareiškė 29 tarybos nariai, tačiau „tvarkiečiams“ tai nė motais – nuverstas meras 8.30 val. atsirakino 19-ame aukšte įrengto miesto vadovo kabineto duris ir ketina toliau eiti pareigas, vesti tarybos kolegijos posėdį.

Vos įėjęs į kabinetą, J.Imbrasas užsirakino, o susirinkusiems žurnalistams pareiškė neturįs laiko.

Nors naujasis meras ne kartą beldė į duris, jos taip ir liko užrakintos. Vėliau J.Imbrasas aiškino negirdėjęs, kad pas jį kažkas atėjo. „Galėjo paskambinti“, – aiškino politikas.Tuo tarpu naujasis meras V.Navickas su trimis vicemerais įsikūrė kitame aukšte ir pasirašė pirmuosius pavedimus darbuotojams – kitą savaitę ketinamas skelbti tarybos posėdis.

Laukė veltui

8 val. prie mero kabineto pasirodęs V.Navickas bandė į jį patekti, tačiau paaiškėjo, kad kabinetas užrakintas. „Valytojos vakar negalėjo įeiti, buvo pakeistos spynos, o rakto niekas neturi. Žaidimai tęsiasi“, – konstatavo su meru atskubėjęs vakar vicemeru išrinktas liberalcentristas Gintautas Babravičius.

Prie mero kabineto esančioje fojė išgėręs rytinę kavą ir nesulaukęs J.Imbraso, meras V.Navickas įsikūrė aukštu žemiau esančiame viename iš vicemerams skirtų kabinetų.

„Norėjau tik pasikalbėti. Jei mero kabinetas nebus užleistas, puikiai galime dirbti ir šiose patalpose“, – sakė V.Navickas.

Pasirodė vėliau

Save meru taip pat vadinantis J.Imbrasas į mero kabinetą įėjo apie pusė devynių ryto. „Spynų tikrai nekeičiau. Atsirakinau savo raktu. Klauskite ūkio dalyje“, – siūlė „tvarkietis“.

Anot jo, savivaldybė dirba normaliu ritmu, šiandien rengiamas kolegijos posėdis. „Šiandien bus įteiktas kreipimasis į teismą dėl nelegalios tarybos veiklos. Susirinko kažkur krūmuose ir išsirinko naują merą. Taip negalima“, – konstatavo J.Imbrasas.

Esą jei tik bus gautas teisininkų sprendimas, nurodantis „tvarkiečiams“ apleisti valdžią, tuomet bus atlaisvintas ir kabinetas. „Nuvalysime dulkes nuo kėdės ir palinkėsime sėkmės. O kol kas yra kaip yra“, – tikino J.Imbrasas.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Naujasis Vilniaus savivaldybės meras Vilius Navickas
Naujasis Vilniaus savivaldybės meras Vilius Navickas

Į kabinetą atvykus nuverstajam merui netrukus į jį dar kartą pabandė patekti naujasis meras V.Navickas su visais trimis vicemerais. „Prašau pranešti, kad pas J.Imbrasą atėjo meras“, – J.Imbraso padėjėjos paprašė V.Navickas.

Nors naujasis meras ne kartą beldė į duris, jos taip ir liko užrakintos. Vėliau J.Imbrasas aiškino negirdėjęs, kad pas jį kažkas atėjo. „Galėjo paskambinti“, – aiškino politikas. „Tvarkietis“ patikino naujai valdžiai neperduosiantis ir savivaldybės antspaudų.

Kibernetinis karas

Pradėjo aiškėti ir daugiau povandeninių mero vertimo intrigų. Vakar neoficialiai užsiminta, o šiandien patvirtinta, kad buvo atakuojama oficiali savivaldybės svetainė vilnius.lt.  „Pateikiamos naujienos apie tarybos veiksmus buvo redaguojamos. Daugiau nekomentuosiu“, – sakė savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus atstovas Mindaugas Savickas.

Įsijungę interneto svetainę vilniečiai galėjo stebėti, kaip paskelbiama ir vėl ištrinama naujiena apie išrinktą naują merą. Kova dėl informacijos vyko apie dvi valandas.

„Tokie dalykai netoleruotini. Tai yra oficiali svetainė, nepriklausoma nuo valdžios – ji turi pranešti savivaldybės naujienas, kad ir kokios jos būtų“, – tikino vicemeras G.Babravičius.

Naujienos apie sostinėje įvykusį perversmą svetainėje šiandien jau nebėra. Vietoj to skelbiamas nuverstojo mero J.Imbraso kreipimasis į savivaldybės darbuotojus:

„Gerbiami kolegos, apgailestauju dėl susiklosčiusios dviprasmiškos situacijos mūsų savivaldybėje ir kviečiu rimties bei susiklausymo. Dirbkime vilniečių labui, užtikrinkime pagrindinių savivaldybės padalinių veiksnumą. Atlikime savo pareigą vilniečiams garbingai ir laikykimės pareigybinių instrukcijų.

Deja, kai kurios politinės jėgos, remiamos tam tikrų monopolijų, destabilizuoja padėtį ir įveda destrukciją. Tikiuosi, kad teisėsaugos institucijos išaiškins šią dviprasmišką situaciją kaip galima greičiau.

Kviečiu susiklausymo ir rimties.

Jūsų meras Juozas Imbrasas“

„Jau kontroliuojame“ (papildyta 13.59 val.)

Savivaldybės tinklalapis, vėluodamas apie parą, pagaliau pranešė, kad įvyko mero J.Imbraso atstatydinimas.

„Informacinis karas baigėsi. Jau kontroliuojame tinklalapį“, – sakė savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus atstovas Mindaugas Savickas.

Anot pašnekovo, informacinių technologijų specialistai aiškinasi, kas trynė informacinius pranešimus iš vilnius.lt  „Tarsimės su teisininkais ir bus sprendžiama, ar dėl galimų neteisėtų veiksmų savivaldybė kreipsis į teisėsaugą“, – teigė M.Savickas.

J.Imbrasas: „Atiduosiu raktus“ (papildyta 16.34 val.)

J.Imbrasas surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė, kad raktą nuo savo kabineto naujajam merui atiduos rytoj. Kartu jis teigė parengęs dokumentus, kuriuos žada teikti teismui apskųsdamas Vilniaus savivaldybės tarybos sprendimą dėl nepasitikėjimo meru.

J,Imbrasas teigė, kad perduoda reikalus, bet jaučiasi esąs teisus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius