Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 19

Naujų visuomeninio transporto bilietų belaukiant: keleiviams rūpi ir kaina, ir kontrolierių darbas

Ruošdamasi naujų visuomeninio transporto bilietų įvedimui, Vilniaus savivaldybė savo tinklalapyje pateikė dažniausiai užduodamus vilniečių klausimus šia tema. Pasirodo, daugiausiai neaiškumų autobusų ir troleibusų keleiviams kyla dėl bilietų kainos, kontrolierių darbo ir kaip teks tuos naujuosius bilietus žymėti.
El.bilieto sistema Vilniuje vis dar neveikia taip, kaip turėtų veikti.
El.bilieto korteles iki naujųjų metų nemokamai keis į Vilniečio korteles. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Naujieji bilietai pradės galioti nuo rugpjūčio 15 dienos. Tuomet nebeliks vienkartinių popierinių bilietų, juos keis elektroniniai, skirti važiuoti visuomeniniu transportu pusvalandį ar valandą. Keisis ir nuolatinių bilietų sistema. Jie galios nebe nuo mėnesio pradžios iki pabaigos, o 30 dienų nuo tada, kai pirmą kartą bus aktyvuoti pridėjus kortelę prie geltono komposterio autobuse arba troleibuse ir sulaukus garsinio signalo.

Likus kiek mažiau nei mėnesiui, dalis keleivių vis dar nesusigaudo, kiek tiksliai jiems kainuos kelionė visuomeniniu transportu ir kokie bus bilietai, kiek galios mėnesinis bilietas.

Domimasi ir kaip bus vykdoma keleivių kontrolė. Vilniaus savivaldybės teigimu, kontrolieriai bus pasiruošę padėti keleiviams apsiprasti su naujovėmis, atsakys į keleivių klausimus. „Keleivių kontrolė taip pat turės tikslius duomenis, kaip mieste juda viešasis transportas, tad esant nuo keleivio nepriklausančioms aplinkybėms (pavyzdžiui, eismo spūstis, dėl kurios transportas nesilaikys grafiko) ar kilus ginčams dėl 30 ar 60 minučių bilieto galiojimo, bus sprendžiama kiekvienu atveju individualiai“, – teigiama atsakyme į šį klausimą.

Eismo spūstys bus pateisinama priežastis, kuri leis nemokėti baudos, jeigu autobusas ar troleibusas kelyje užtruks ilgiau ir 30 ar 60 minučių bilieto galiojimas baigsis. Kiek turi trukti suplanuota kelionė, galima pasižiūrėti savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ interneto tinklalapyje.

Visuomeninio transporto keleiviams vis dar nėra iki galo aišku, kuo naujieji 30 ir 60 minučių bilietai bus patogesni nei buvęs vienkartinis bilietas. Vilniaus savivaldybė tvirtina: nusipirkus 30 ar 60 min. bilietą, jo galiojimo metu bus galima važiuoti su persėdimais, kas neretai yra greičiau, nei vykti be persėdimų. Taip dauguma kelionių taps greitesnės ir pigesnės nei naudojantis iki šiol buvusiais vienkartiniais bilietais, kai kiekvieną kartą persėdant reikėjo žymėti naują bilietą.

Nors naujuosius bilietus tvirtinantys miesto vadovai teigia, kad važiavimas viešuoju transportu pinga, kadangi anksčiau mėnesinis bilietas važiuoti ir autobusais, ir troleibusais kainavo 110 Lt, o dabar 30 dienų bilietas kainuos 100 Lt, kai kurie vilniečiai ir vėl nepatenkinti. Esą kam jiems reikalingi bilietai abiems transporto rūšims, jeigu jie važinėja tik autobusu arba tik troleibusu.

Atsakydama į šį klausimą savivaldybė teigia, kad sujungus autobusų ir troleibusų parkus, mieste pradeda veikti vieninga viešojo transporto sistema, kuri, įvertinus naujus keleivių srautus, bus tobulinama: siekiama optimizuoti viešojo transporto maršrutų tinklą ir mažinti maršrutų dubliavimąsi, dėl ko transportas galės važiuoti dažniau ir greičiau. O bendri bilietai leis nevaržomai naudotis tiek autobusais, tiek troleibusais.

Popierinių bilietų ir toliau bus galima įsigyti visuomeniniame transporte. Tiesa, jie bus brangesni – už iki paskutinės maršruto stotelės galiosiantį bilietą teks mokėti 3,5 Lt. Dabartiniai vienkartiniai bilietai galios iki naujųjų metų, tačiau pardavinėjami bus tik iki rugpjūčio 15 dienos.

Pasikeitus bilietų rūšims ir kainoms, senosios e.bilieto kortelės iki 2013 m. sausio 1 d. bus nemokamai keičiamos į naujas Vilniečio korteles. Įsigyjant naują teks mokėti 4 Lt. Ateityje Vilniečio kortele galima bus sumokėti ir už automobilio stovėjimą.

Pasipildyti viešojo transporto bilietą bus galima bilietų pardavimo vietoje nurodžius norimo bilieto rūšį ir pinigų sumą, kuria norima papildyti kortelę. Naujieji bilietai bus žymimi (aktyvuojami) Vilniečio kortelę priglaudus prie geltonos spalvos komposterio, esančių troleibusuose ir autobusuose. Bilieto galiojimo laikas bus pradėtas skaičiuoti aktyvavus bilietą. Kiekvieną kitą kartą prilietus kortelę, komposterio ekrane bus rodomas bilieto galiojimo laikas ir kita informacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius