Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 23

Saldainių fabrike darbas apkarto

„Vilniaus pergalės“ darbuotojai nebeištvėrė ir pasiskundė, kad bendrovės vadovybė verčia dirbti viršvalandžius. Konditerijos fabriką patikrino Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Vilniaus skyriaus inspektoriai, tačiau „Vilniaus pergalės“ generalinis direktorius Lionginas Šepetys sako, kad aptikti pažeidimai yra neesminiai.
„Vilniaus pergalės“ darbuotojai skundžiasi, kad jie yra verčiami dirbti viršvalandžius.
„Vilniaus pergalės“ darbuotojai skundžiasi, kad jie yra verčiami dirbti viršvalandžius. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Darbas

Į „15min“ kreipėsi vilnietis Algirdas, kurio trys pažįstami vyrai dirba „Vilniaus pergalės“ fabrike.  „Man žmogiškai jų gaila. Po darbo jie visi atrodo kaip išėję iš kankinimo kameros“, – apie  pažįstamus kalbėjo jiems pagelbėti nusiteikęs vilnietis.
 
Ilgos darbo valandos

„15min“ pavyko susisiekti su vienu iš minėtų vyrų. Jonas (aut. past. – pašnekovo prašymu vardas pakeistas) pasakojo, kad pagal neseniai įvestą naują tvarką įmonės darbuotojai privalo dirbti 48 valandas per savaitę. Pasak vyro, nuo pirmadienio iki ketvirtadienio dirbama nuo 6.30 val. iki 17 val., o penktadieniais – nuo 6.30 val. iki 15 val. Pietų pertraukai darbuotojai turi pusvalandį, kuris į darbo laiką neįskaitomas. Tie, kurie nedirba penktadienį, tokiu pat grafiku privalo dirbti šeštadienį.

Vyras susijaudinęs pasakojo apie bendrovėje sklindančius gandus, jog čia ketinama įvesti 56 valandų darbo savaitę. Tokie pokyčiai, pasak jo, su darbuotojais nederinami. Be to, Jono teigimu, cecho darbuotojams nuolat grasinama atleidimais – esą bus atlikti bakteriniai tyrimai, o ant rankų radus bakterijų, tokie darbuotojai akimirksniu bus atleisti.

Rado pažeidimų

Anot Jono, neseniai fabrike lankėsi VDI inspektoriai. Tačiau juos nuolat lydėjo bendrovės administracijos atstovai, tad darbuotojai skųstis neišdrįso. VDI Vilniaus skyriaus vedėjas Vilius Mačiulaitis patvirtino, kad šią savaitę „Vilniaus pergalėje“ buvo pradėti patikrinimai.

Apie pažeidimus konditerijos fabrike Darbo inspekcija sužinojo iš savų šaltinių. „Neturime nė vieno darbuotojo skundo“, – situaciją komentavo V.Mačiulaitis. Pasak jo, inspekcija nusprendė įsikišti, kol procesas neįsišaknijo.

Pasak V.Mačiulaičio, bendrovėje aptikta problemų dėl darbo grafikų. Patikrinimo dieną jų tiesiog nebuvo. Kol tęsiamas tyrimas, vedėjas situacijos plačiau nekomentavo, tačiau atskleidė, kad įmonė dar bus tikrinama ne kartą. V.Mačiulaičio teigimu, tyrimo rezultatai bus po geros savaitės. Paklaustas, kaip šioje situacijoje turėtų elgtis darbuotojai, V.Mačiulaitis kalbėjo, kad geriausiai padėtų savigyna, darbuotojų pastangos parodyti nepakantumą ir nenorą dirbti tokiomis sąlygomis. „Kito būdo nėra, reikia kovoti“, – sakė VDI Vilniaus skyriaus vedėjas.

„Inspektoriai ateina, bet įmonėje negyvena. Jie nustato pažeidimų, gali skirti baudas“, – kalbėjo vedėjas ir pridūrė, kad dažnai darbdaviams atsibosta mokėti baudas ir jie ima laikytis įstatymų.

Vadovas ginasi

„Vilniaus pergalės“ generalinis direktorius Lionginas Šepetys „15min“ tikino, jo įmonėje inspektoriai aptiko neesminių pažeidimų. Paklaustas, kaip ketinama spręsti problemas dėl darbo grafiko, L.Šepetys sakė, kad tokių bėdų bendrovėje nėra.

Už darbo įstatymo pažeidimus gresia baudos nuo 500 iki 5000 Lt, – sakė V.Mačiulaitis.Generalinis direktorius taip pat paneigė kalbas apie ketinimus mažinti gamybą. „Apie gamybos mažinimą nekalbama“, – sakė L.Šepetys ir pridūrė, kad bendrovė investuoja į naujas technologijas ir efektyvina veiklą. Pasak jo, darbuotojų atleidimų taip pat nenumatyta. „Kai kuriuos darbuotojus priimame, kai kurie patys išeina. Kaita tokia pat kaip kitose įmonėse“, – sakė bendrovės vadovas.

Trečiadienį paskelbta, kad privataus kapitalo bendrovė „Vilniaus pergalė“ baigė planuotą reorganizavimą ir suskilo į keturias bendroves. Dviem iš jų perduotas įmonės nekilnojamasis turtas. Saldumynų gamyba ir pardavimu toliau rūpinsis „Vilniaus pergalė“, remonto ir kitas paslaugas jai teiks „Pergalė TS“, o nekilnojamąjį turtą valdys bendrovės „Stirnų projektas“ ir „Latako projektas“.

Daugiausia pažeidimų – statybose

Pastaruoju metu Darbo inspekcija daugiausia skundų sulaukia ne dėl darbo ir poilsio laiko, o dėl darbo užmokesčio. Per pirmąjį šių metų ketvirtį sulaukta 1521 skundo, o pernai – 1043. „Skundų dėl darbo ir poilsio laiko skaičius nėra didelis, nes sunkmečiu žmonės bijo prarasti darbą“, – sakė VDI Vilniaus skyriaus vedėjas V.Mačiulaitis. Per pirmąjį šių metų ketvirtį sulaukta 491 skundo dėl darbo ir poilsio laiko, o pernai per tą patį laikotarpį – 331.

Daugiausia nusiskundimų darbo sąlygomis sulaukiama iš statybų sektoriaus. Taip pat nemažai – iš transporto ir gamybos sektorių. Kaip sakė V.Mačiulaitis, ten,  kur stoja gamyba, įmonės negali atsiskaityti su darbuotojais, todėl ir skundų gaunama daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius