Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 08

Viktoro Butkaus atsakas dėl Modernaus meno centro ir Guggenheimo muziejaus panašumų: sėskime prie stalo

Sostinės savivaldybės atstovai ėmė peikti konkursą laimėjusį Modernaus meno centro (MMC) pastato projektą. Esą šis stebėtinai panašus į planuoto Guggenheimo muziejaus projektą. 20 mln. Lt į naują muziejų investuoti pasiryžęs Viktoras Butkus apie santykius su savivaldybe kalba atsargiai. „Nenorėčiau perkelti į emocijų lygį“, – pabrėžia.
Butkus_A.UfartoBFL nuotr
Viktoras Butkus / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Manau, kad dabar svarbiau pasidalinti mintimis, kaip viskas turės atrodyti, nei svarstyti, kas į ką panašus“, – Įsitikinęs M.Pakalnis.

Praėjusią savaitę kai kurios žiniasklaidos priemonės gavo elektroninį laišką su „A01 architektai“ pasiūlytos MMC architektūrinės idėjos bei Guggenheimo muziejaus projekto nuotraukomis.

Architektų kūrybinis skurdas? 

Laišką išsiuntę žmonės iš Vilniaus miesto mero Artūro Zuoko aplinkos siūlė atkreipti dėmesį į esą didelį šių objektų panašumą. Netrukus po to savivaldybės administracijos Miesto plėtros departamentui vadovaujantis Artūras Blotnys BNS pareiškė, kad MMC ir Lietuvos architektų sąjungos skelbto konkurso nugalėtojas „kelia šiek tiek abejonių savo stilistika“.

Jis taip pat pabrėžė, kad pagal penkių architektų sukurtą projektą pastatytas pastatas, neva primenantis architektės iš Londono Zahos Hadid projektą, iliustruotų Lietuvos architektų kūrybinį skurdą.

„Nesinorėtų, kad du panašios funkcijos pastatai, kurių architektūriniai pasiūlymai buvo pateikti ne vienu metu ir skirtingų autorių, būtų panašios stilistikos“, – sakė jis.

A.Blotnys pridūrė, kad leidimus statybai išduodantys savivaldybės tarnautojai nebuvo pakviesti į projektų vertinimo komisiją. Jie tarp konkurso dalyvių esą pamatė kur kas geresnių darbų už tą, kuris laimėjo pirmąją vietą. Vyriausiasis savivaldybės architektas teigė palankiau žvelgiantis į antrosios vietos laimėtojų – grupės „Andrė Baldi architektūra – urbanistika“ – pasiūlytą projektą.

„Tai yra natūralu“

20 mln. Lt į MMC ketinantis investuoti kolekcininkas, buvęs bendrovės „Fermentas“ valdybos pirmininkas prof. V.Butkus, kalbėdamas su „15min“, teigė negalintis daug komentuoti, kol iš sostinės savivaldybės atstovų negavo oficialios reakcijos dėl konkurso rezultatų. „Manau, kiekvienas gali turėti savo nuomonę. A.Blotnys turi savo nuomonę ir jis ją išreiškė“, – teigė mecenatas.

V.Butkus pabrėžė, jog vienintelis oficialus dokumentas, kuris sąlygoja MMC ir Vilniaus miesto savivaldybės bendradarbiavimą, yra pasirašytas memorandumas. Juo abi pusės įsipareigoja stengtis, kad muziejus atsirastų.

„Kiekviena pusė galbūt turi skirtingą įsivaizdavimą, tai yra natūralu. Kada nors reikia susėsti prie stalo ir jais pasidalinti. Apskritai nenorėčiau šio dalyko perkelti į emocijų lygį“, – pabrėžė pašnekovas.

Priminsime, kad meno centro kūrimo bendradarbiavimo memorandumą V.Butkaus bei jo sutuoktinės Danguolės Butkienės vadovaujama viešoji įstaiga MMC pasirašė sostinei vadovaujant konservatoriui Raimundui Aleknai. Buvęs miesto vadovas entuziastingai palaikė muziejaus statymo idėją. Su Vilniaus meru A.Zuoku „15min“ vakar susisiekti nepavyko.

Lyg zaporožietis ir mersedesas 

MMC architektūrinės idėjos konkurso nugalėtojų bei Guggenheimo muziejaus pastato projektai atrodo panašūs ne visiems architektams.

Savivaldybės įmonės „Vilniaus planas“ vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis „15min“ sakė, kad lyginti šiuos du projektus tas pats, kas lyginti zaporožietį ir mersedesą.

„Šie projektai iš principo yra nepalyginami. Šioje vietoje kažkokio kopijavimo aš nematau. Gal ir galima pastebėti kai kurias panašias detales, bet tik tiek“, – tvirtino architektas.

M.Pakalnis atkreipė dėmesį, jog nebūtinai bus realizuojamas pirmosios vietos laimėtojų pasiūlytas projektas.  Jo teigimu, galutinį sprendimą priims tiek konkurso organizatoriai, tiek projektus derinančios institucijos. Architektas pabrėžė, kad bus stengiamasi, kad išdygsiantis pastatas darniai įsilietų į aplinką.

„Laukia ilgas kelias, kol dėl visko bus galutinai apsispręsta. Manau, kad dabar svarbiau pasidalinti mintimis, kaip viskas turės atrodyti, nei svarstyti, kas į ką panašus“, – sakė M.Pakalnis.

Ūkio ministerija apsigalvojo

Mecenatas V.Butkus anksčiau yra sakęs, kad jeigu MMC būtų pripažintas valstybei svarbiu kultūros projektu, jis galėtų pretenduoti į Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramą. Tačiau Ūkio ministerija birželio pabaigoje pareiškė, kad MMC būtų nuostolingas, todėl jam nereikėtų suteikti tokio statuso.

Ūkio ministras Rimantas Žylius vėliau ėmė aiškinti, kad tai nėra galutinė ministerijos nuomonė. Jo teigimu, ministerijos specialistų pateiktas vertinimas tėra nesusipratimas. R.Žylius žadėjo, kad jo vadovaujama institucija netrukus pateiks kitokią nuomonę – pritars, kad MMC būtų suteiktas svarbaus kultūros projekto statusas.

MMC turėtų iškilti dešiniajame Neries krante tarp „Forum Palace“ ir Nacionalinės dailės galerijos. Skaičiuojama, kad iš viso jis atsieis 30 mln. litų. Jame bus eksponuojama V. ir D.Butkų meno kolekcija, kurią šie nori dovanoti miestui. Ją sudaro apie 1,5 tūkst. tapybos, grafikos, fotografijos, skulptūros, videomeno darbų. Viliamasi, kad MMC duris atvers 2014 metais.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius