Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio prievartavimų sostinė – Kongo Demokratinė Respublika

„Sukilėlių lyderis manęs pasiteiravo dviejų dalykų: „Nori, kad būtume tavo vyrai? Ar nori, kad tave išprievartautume?“ Pasirinkau būti išprievartauta“, – apie šiurpią kasdienybę prasitarė aštuonių vaikų motina Clementine.
Masajų moterys ir vaikai
Afrika / 15min.lt skaitytojų Tomo ir Simonos nuotr.

„Supratau, kad jei jiems pasakysiu, kad noriu būti jų žmona, jie nužudys mano vyrą. Nenorėjau, kad mano vaikai augtų sakydami, kad jų tėtis žuvo dėl mamos kaltės“, – aiškino moteris.

Tačiau šios aukos nepakako. Netrukus Clementine vyras ją paliko dėl kitos moters. „Po to, kai jie mane išprievartavo, mano vyras manęs nekentė. Jis vis kartojo, kad esu nešvari. Dažnai savęs klausiu, kaip jis galėjo mane palikti, kai dėl jo paaukojau savo orumą“, – guodėsi Clementine.

Jungtinių Tautų (JT) atstovė Margot Wallstrom neseniai Kongo Demokratinę Respubliką (KDR) pavadino pasaulio prievartavimų sostine. Įvairioms ginkluotoms vyrų grupėms, klajojančioms po KDR, atleidžiama už žiaurią prieš moteris naudojamą prievartą.

Jaučiasi esą nevykėliai

Clementine teigia daugiau neketinanti tuoktis: „Jis yra vyras, kurį pasirinkau, kai daviau priesaiką bažnyčioje. Jei bus Dievo valia, jis pas mane grįš.“ Tačiau panašu, kad tai beviltiška.

Sukilėlių lyderis manęs pasiteiravo dviejų dalykų: „Nori, kad būtume tavo vyrai? Ar nori, kad tave išprievartautume?“ Pasirinkau būti išprievartauta.Harvardo humanitarinės iniciatyvos programos atstovė Jocelyn Kelly teigia, kad vyrai, kurių šeimas ištinka tokios nelaimės, kaip Clementine šeimą, yra labai traumuojami. „Jie teigia nebegalintys daugiau žiūrėti į savo žmoną. Kiekvienąkart, kai pamato žmoną, jie mato kažką, ko nesugebėjo apginti. Jie jaučiasi nevykėliai ir vienintelis būdas, kaip jie gali susidoroti su visais šiais jausmais, – atstumti žmoną ir pradėti iš naujo“, – sako J.Kelly.

Tai dalis traumos, kurią patiria tokie vyrai kaip 22 metų Emmanuelis, buvęs vaikas karys. Jis buvo vienos iš šalies sukilėlių grupių narys. Jaunuolis teigia, kad jis, kaip ir nemažai panašių į jį, moteris prievartaudavo norėdamas parodyti savo pyktį atstūmusiai valdžiai. „Kariai ar sukilėliai dažnai prievartauja todėl, kad mes gyvename izoliuotose vietose ir negauname savo atlyginimų. Jei ir gauname, gauname pavėluotai. Ilgai gyvendami miškuose, nematome moterų. Taigi jei viena moteris pasirodo, mes visi ja pasinaudojame“, – pasakojo vyras.

Karo ginklas

Tačiau moterų teisių aktyvistė Marie Claire Faray pabrėžia, kad tokie vyrai kaip Emmanuelis tiesiog naudojasi moterų pažeidžiamumu. „Kokia jų tokio elgesio priežastis? Tai neturi nieko bendra su moterimis, – pabrėžia M.C.Faray. – Jų argumentai neturi jokios prasmės. Jie tiesiog vaikosi malonumų ir tai visiškai nesusiję su kova dėl kokios nors priežasties.“

Seksualinis išnaudojimas tampa ypač žiauriu karo ginklu: grupinis išprievartavimas yra įprastas dalykas, o jo metu neretai naudojamos ir ginklų buožės.

Į rytinėje KDR dalyje esantį Gomos miestą atvežama karių ar sukilėlių išprievartautų moterų, kurioms prireikia medikų priežiūros. Kai mieste apsilankė BBC korespondentas, čia tuo metu buvo 57 moterys, atvežtos iš įvairių kaimelių.

Šaltos ir be jokių emocijų

Daugelis vyrų įsivaizduoja, kad moterys yra jų padėjėjos. Įsitvirtinęs požiūris, kad mylėtis yra vyro teisė ir kad vyras jokiu būdu negali neturėti sekso.Vienas iš minėtas moteris priglaudusio centro kambarių pritvinkęs sunkaus blogo kvapo. Iš pradžių susidaro įspūdis, kad kažkur netoliese yra nevalytas tualetas. Tačiau kvapas sklido nuo pačių moterų, mat kai kurios iš jų kenčia nuo fistulės, pasireiškiančios nekontroliuojamu šlapinimusi, o kai kuriais atvejais net ir nevalingu tuštinimusi.

Vienos šiame centre esančios 15-metės patirtis yra akivaizdus sudėtingo prieš moteris įsisiautėjusio karo pavyzdys. Mergaitę pagrobę dešimt Interahamwe grupės sukilėlių, kaltinamų genocido vykdymu kaimynėje Ruandoje, ją beveik metus laikė sekso verge. „Jie mane prievartaudavo paeiliui. Buvau net pasiekusi tokį lygį, kai nejausdavau jokio skausmo“, – pasakojo paauglė.

Sukilėliai mergaitę maitindavo tuomet, kai patys to norėdavo, o atsigerti vandens duodavo iš savo batų. Netrukus ji pastojo ir sukilėliai pareiškė esą paliesią ją, kai tik ji pagimdys. „Vieną dieną jie pririšo mane prie medžio ir bandė ištraukti kūdikį. Kraujas.... jis tiesiog sruvo“, – kraupiais prisiminimais dalijosi paauglė.

Ji teigia daugiau negalinti jausti skausmo.

Kalėjimas

Buvęs valstybės karys, 20 metų kalintis centriniame Gomos kalėjime, teigia pirmąją savo auką užpuolęs atlikdamas tarnybą. „Paprašiau padėti man. Man skubiai reikėjo sekso. Ji nenorėjo su manimi mylėtis, bet aš ją priverčiau. Jaučiau, kad jei nepasimylėsiu, susirgsiu, – BBC sakė vyras. – Ji neverkė, tačiau pasakė, kad mane pasmerks. Dabar savo veiksmų gailiuosi, nes esu kalėjime.“ Šis vyras yra tik vienas iš kelių, kurie buvo suimti.

Daugelis vyrų įsivaizduoja, kad moterys yra jų padėjėjos. Įsitvirtinęs požiūris, kad mylėtis yra vyro teisė ir kad vyras jokiu būdu negali neturėti sekso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius