Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Beveik pusė amerikiečių gyvena susimetę

Jungtinėse Valstijose beveik trečdalis vaikų gyvena su tėvais, kurie yra išsiskyrę, gyvena atskirai arba niekada nebuvo susituokę, o vis daugiau pripažįsta, kad santuokos įžadai nėra privalomas šeimos atributas.
Jaunavedžiai
Jaunavedžiai / Photos.com nuotr.

Pew  tyrimų centro parengta studija rodo, kad šeimos samprata Amerikoje sparčiai keičiasi. JAV gyventojų surašymo biuras taip pat planuoja taikyti platesnį šeimos apibrėžimą, vertindamas skurdo lygį šalyje, o šiuos požiūrio pokyčius lemia pastaruoju metu smarkiai pagausėjęs nesusituokusių kartu gyvenančių porų skaičius.

Apie 29 proc. vaikų iki 18 metų šiuo metu gyvena su vienu ar abiem tėvais, kurie nebuvo arba nebėra susituokę. Šis rodiklis nuo 1960 metų padidėjo penkis kartus, sakoma Pew centro ataskaitoje, kuri bus paskelbta ketvirtadienį.

Nagrinėjant smulkiau, apie 15 proc. vaikų tėvai yra išsiskyrę, o 14 proc. nebuvo susituokę. Šiose abiejose grupėse apie 6 proc. vaikų augina nesusituokusios, tačiau kartu gyvenančios poros.

Apie 39 proc. amerikiečių sako, kad santuoka tampa atgyvena. Šį požiūrį patvirtina rugsėjį paskelbti JAV gyventojų surašymo duomenys, kurie rodo, kad santuokoje gyvenančių 18 metų ir vyresnių žmonių skaičius šiuo metu yra mažiausias per visą šalies istoriją – 52 proc.

1978 metais tik 28 proc. respondentų manė, kad santuokos institucija nebetenka prasmės.

Paklausti, kaip suvokia šeimą, dauguma amerikiečių atsako, kad tai yra susituokusi vaikus auginanti arba bevaikė pora. Tačiau keturi penktadaliai apklaustųjų nurodė, kad šeima taip pat gali būti laikoma vaikus auginanti nesusituokusių priešingos lyties asmenų pora arba vaikus auginantis vienišas tėvas arba motina.

Trys penktadaliai respondentų mano, kad šeima yra ir tos pačios lyties asmenų pora, auginanti vieną ar daugiau vaikų.

„Santuoka šioje šalyje tebėra labai svarbi, tačiau ji nebevyrauja šeimos gyvenime, kaip būdavo anksčiau“, – sakė Johnso Hopkinso universiteto sociologijos ir visuomenės politikos profesorius Andrew Cherlinas.

„Dabar yra keletas būtų pasiekti šeiminio gyvenimo sėkmę ir juos renkasi vis daugiau žmonių“, – pridūrė jis.

Tačiau panašu, kad viena Amerikos šeimos tradicija nesikeičia: apie devyni dešimtadaliai respondentų sakė dalyvausiantys kitą savaitę minimos Padėkos dienos bendroje šeimos vakarienėje. Per kiekvieną tokią vakarienę prie vieno stalo susėda vidutiniškai 12 žmonių.

Maždaug kas ketvirtas apklausos dalyvis sakė dalyvausiantis Padėkos dienos vakarienėje su 19 arba daugiau savo šeimos narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius