Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irane – moralės policijos atgimimas

Jie grįžo. Per pastarąsias kelias savaites Teherano gyventojams pro akis nepraslydo pažįstamas, tačiau visai nelaukiamas vaizdas: pagausėjęs būrys gashte ershad, arba moralės policijos, patrulių. Kiek seniau jie akylai sergėjo, kad šalies moterys viešose vietose rodytųsi tik tinkamai apsirengusios, t. y. laikydamosi visų islamo taisyklių, kurių viena iš svarbiausių – hidžabo, dengiančio visą moters kūną, išskyrus veidą ir rankas, vilkėjimas. Negali Irano gyventojos atskleisti ir pernelyg daug plaukų ar parodyti apnuogintų kojų pirštų.
Iranietės
Šimtai tūkstančių musulmonų vakar rytą pasitiko malda Mekoje. / „Scanpix“ nuotr.

Neliko nepastebėtos ir nenubaustos šių patrulių ir įsimylėjelių porelės, trumpam pamiršusios, Situacija tampa juokinga. Jie suima net tas moteris, kurios tiesiog atrodo pernelyg įdegusios. Aš stengiuosi kuo mažiau rodytis gatvėse.kad viešumoje poros negali laikytis susikibusios už rankų, nekalbant jau apie bučiavimąsi. Tačiau panašu, kad moralės policijos patruliai bus dar griežtesni nei anksčiau. Su savaitraščio „Newsweek“ žurnalistu kalbėdami Teherano gyventojai tvirtino, kad pastaruoju metu šalies sostinės gatvėse ne viena moteris buvo suimta net neįspėta. Kelios „netinkamai“ apsirengusios merginos neseniai sulaikytos Allameho Tabatabai universitete Teherane.

„Situacija tampa juokinga. Jie suima net tas moteris, kurios tiesiog atrodo pernelyg įdegusios. Aš stengiuosi kuo mažiau rodytis gatvėse“, – savaitraščiui sakė jauna mergina iš Teherano ir prašė neatskleisti jos tapatybės.

Pasak žmogaus teisių atstovų, moralės policija tėra dalis Irano oficialiosios valdžios siekio susidoroti su opozicijos aktyvistais. Teheranas baiminasi, kad artėjant birželio 12-ajai, kai bus minimos prezidento rinkimų metinės, sostinės gatvėmis vėl nuvilnys protestuotojų bangos. Opozicijos lyderiai Miras Husseinas Moussavi ir Mehdi Karroubi jau paragino protestuotojus minėtą dieną išeiti į gatves. Valdžia netrukus atsakė: praėjusią savaitę sulaikyti keli žinomi žurnalistai ir studentų aktyvistai. Taip pat iš atostogų atšaukti kaliniai privalėjo grįžti į sostinės kalėjimą (Irano kalėjimai kartais leidžia tam tikriems kaliniams pasiimti specialių atostogų).

Vis dėlto aiškiausią žinutę Irano gyventojams siunčia valdžios reikalavimas moterims griežtai laikytis  aprangos taisyklių. „Viena iš priežasčių, kodėl hidžabo nešiojimas vėl tapo toks svarbus – tai artėjančios rinkimų metinės. Valdžia žino, kad kai kurios moterys planuoja dalyvauti protestuose, todėl ėmėsi griežtų veiksmų, kad jas nuo to atbaidytų, – teigia žmogaus teisių teisėja iš Teherano Salih Nikbakht. – Jau pastebėjau, kad valdžios institucijų darbuotojos, mokytojos ir kitos moterys rengiasi kitaip. Jos nenori užsitraukti moralės policijos nemalonės dėl tokio dalyko kaip apranga.“ 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius