Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos turtingųjų privilegija – „nusipirktos“ pilietybės

Vis daugiau turtingų kinų siekia gauti nuolatinės gyvenamosios vietos leidimus Vakarų šalyse. Tai padaryti jiems leidžia įvairios programos, sudarančios sąlygas investuotojams, turintiems daug pinigų, „nusipirkti“ pilietybę. Pavyzdžiui, per pastaruosius dvejus metus kinų investuotojų, kuriems buvo suteikta teisė nuolat gyventi Kanadoje, padvigubėjo, rašo BBC.
Ekonominė laisvė
Ekonominė laisvė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lietingą šeštadienio popietę viename iš penkių žvaigždučių Šanchajaus viešbučių vizų konsultantas Vincentas Chen Onas bendrauja su daugiau nei 30 čia susirinkusių potencialių „investuotojų“. Šie žmonės į viešbutį atvyko norėdami išgirsti, kaip galbūt galėtų iškeisti savo grynuosius į užsienio valstybės pasą.

Didžiajai daliai susirinkusiųjų – per 30 metų. Tarp jų yra ir ne viena pora. Bemaž visi šie žmonės – savo sričių profesionalai. Susirinkusiesiems parodomas vaizdo įrašas, kurį bendrovė sukūrė norėdama paskatinti tautiečius vykti į Kanadą ir pristatyti šalies vizų išdavimo paslaugas. „Jums nereikia rūpintis integracija. Jums net nereikia kalbėti angliškai“, – teigia balsas vaizdajuostėje. Tuomet įmonės atstovai detaliai viską paaiškina.

Norėdamas aplikuoti pagal Kvebeko programą, žmogus privalo įrodyti turįs turto, kurio vertė siekia ne mažiau nei 800 tūkst. Kanados dolerių. Be to, Kanadoje jis privalo investuoti iki 400 tūkst. Kanados dolerių. Pareiškėjas taip pat privalo įrodyti turįs mažiausiai dvejų metų vadybos patirties.

Tie patys įmonės konsultantai akcentuoja, kad vykti į Kanadą – daug piniau nei, pavyzdžiui, į Didžiąją Britaniją. Čia penkeriems metams investuoti reikia 1 mln. svarų. Tačiau kiekvienos valstybės schema turi savo pliusų ir minusų.

Norėdamas aplikuoti pagal Kvebeko programą, žmogus privalo įrodyti turįs turto, kurio vertė siekia ne mažiau nei 800 tūkst. Kanados dolerių. Be to, Kanadoje jis privalo investuoti iki 400 tūkst. Kanados dolerių.Aplikuojant pagal Kanados programas, visas procesas užtrunka apie dvejus su puse metų. Tačiau finansiniai reikalavimai aplikuojančiam čia – mažiausi pasaulyje. Jungtinės Valstijos iškėlė reikalavimą imigruojančiam į šalį investuoti iki 1 mln. JAV dolerių į verslą, kuris sukuria mažiausiai dešimt naujų darbo vietų. Paraiškų procesas užtrunka iki pusantrų metų.

Didžiojoje Britanijoje šis procesas pats greičiausias. Viskas gali trukti iki trijų mėnesių, tačiau ir išlaidų čia daugiausia. „Dažniausiai kandidatai yra tam tikro verslo savininkai arba vyresnieji vadovai, – aiškina Vincentas Chenas, vyresnysis „Visa Consulting Group“ konsultantas. – Kandidatų amžiaus vidurkis yra 40–45 metai, tačiau jis vis mažėja.“

Lengvai pasiekiama

Kanada savo „imigrantų investuotojų“ programos reikalavimų nekeitė nuo 1991 metų. „Seniau 800 tūkst. Kanados dolerių atrodė didžiulė suma. Tačiau šiandien, kai nekilnojamojo turto tokiuose miestuose kaip Šanchajus kainos kyla, žmonės nebemano, kad šią sumą labai sunku susitaupyti. Štai kodėl žmonių, kuriems suteiktas leidimas nuolat gyventi šalyje, padvigubėjo“, – teigia V.Chenas.

Įtakos didėjantiems turtingųjų emigracijos iš Kinijos skaičiams turi ir kitos aplinkybės. Vis daugiau į minėtus seminarus susirenkančių žmonių turi draugų, kurie jau emigravo.

38-erių Davidas Lu yra vienos iš telekomunikacijų bendrovės vadybininkas. Į seminarą jis atėjo norėdamas gauti daugiau informacijos apie galimybę persikraustyti į Kanadą. Po konsultacijos jis jau mielai pildė dokumentus. Vyras turi ne vieną priežastį emigruoti į Kanadą. Keletas jo artimųjų jau gyvena šioje šalyje. Per atostogas gimines aplankęs D.Lu teigia buvęs sužavėtas daug mažesniu užterštumo lygiu Kanadoje. Be to, anot vyro, kanadiečiai yra „daug labiau atsipalaidavę“ nei kinai.

„Kinijoje žmonės tavęs nekenčia, jei turi pinigų. Turtingieji gąsdina vargšus. Kitas klausimas man – sveikatos apsauga. Nemanau, kad besidomintys persikraustyti svetur rūpinasi sąnaudomis. Mes norime geresnės kokybės sveikatos priežiūros“, – teigė vyras.

Protų nutekėjimas

30-metis Fabio Xu vadovauja bendrovei Šanchajuje. Vyras teigia norįs persikraustyti į JAV dėl „geresnės sveikatos apsaugos šioje šalyje ir didesnių išsilavinimo galimybių mano vaikui“.

„Kinijoje aš visus savo pinigus išleidžiu paskolai, maistui, drabužiams ir kelionėms. Tačiau JAV apskritai yra daugiau laisvės. Šioje šalyje galėčiau labiau vystytis kaip kūrybiška asmenybė ir daugiau pasiimti iš gyvenimo“, – sako F.Xu.

Kai kurie Kinijos akademikai susirūpinę, kad šalis netenka savo šviesiausių tautiečių, taip pat didžiulių pinigų.

Praėjusiais metais 1 823 investuotojams buvo suteikta pilietybė Kanadoje pagal „imigrantų investuotojų“ programą. Net jeigu visi jie investavo pačią mažiausią reikalaujamą sumą, tai reiškia, kad iš Kinijos išvežta apie 700 mln. JAV dolerių.

„Kinija praranda talentus, kurių jai labai reikia, – įsitikinęs centro „Kinija ir Globalizacija“ vadovas dr. Wangas Huiyao. – Kinija siekia išvystyti savo ekonomiką ir pakeisti ją iš „pagaminta Kinijoje“ į „sukurta Kinijoje“, todėl jai reikia šių žmonių, kad jie prisidėtų prie šalies vystymosi.“

Dr. W.Huiyao tiki, kad daugelis žmonių įsigyja užsienio valstybių pasus, nes turint Kinijos dokumentus yra sunku laisvai keliauti po pasaulį. Išties į minėtą seminarą atvykusi moteris norėjo sužinoti, kaip greitai jai pavyktų gauti Kanados pasą, kad galėtų grįžti į Kiniją. Paaiškėja, kad jos svarbiausias tikslas – ne įsigyti naujus namus užsienyje, bet gauti pasą, kuris padarytų  gyvenimą patogesnį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius