-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kandidatais į prezidentus bus registruojami V.Mazuronis, Č.Jezerskas, V.Tomaševskis

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) baigė tikrinti dar trijų pretendentų prezidento rinkimuose – partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidato Valentino Mazuronio, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderio Valdemaro Tomaševskio bei savarankiškai rinkimuose išsikėlusio atsargos brigados generolo Česlovo Jezersko – pateiktus parašus.
Valentinas Mazuronis
Valentinas Mazuronis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip BNS informavo VRK pirmininko pavaduotojas, darbo grupės vadovas Pavelas Kujalis, šie trys pretendentai surinko reikiamą skaičių parašų, sprendimą dėl jų registravimo kandidatais siūloma priimti antradienį per komisijos posėdį.

Tuo metu savarankiškai rinkimuose dalyvaujančios Kazimiros Prunskienės pateikti jos kandidatavimą remiančių piliečių parašai dar nepatikrinti. „Kol kas parašai dar nesutikrinti su registro duomenimis, o, kaip žinome, po šitos patikros paprastai ir išbraukiama nemaža dalis“, – BNS sakė P.Kujalis.

Įstatymas numato, kad VRK ne vėliau kaip per 10 dienų nuo rinkėjų parašų rinkimo lapų gavimo patikrina, ar jie teisingai užpildyti. Jei atmetus neskaičiuotinus parašus, pretendentą būti kandidatu į prezidentus remia ne mažiau kaip 20 tūkst. rinkėjų, VRK ne vėliau kaip per 24 valandas privalo įregistruoti asmenį kandidatu.

Kandidatais į prezidentus VRK jau registravo savarankiškai rinkimuose dalyvaujančią eurokomisarę Dalią Grybauskaitę, Darbo partijos kandidatę Loretą Graužinienę, Socialdemokratų partijos lyderį Algirdą Butkevičių.

VRK iš viso registravo 14 pretendentų kandidatuoti prezidento rinkimuose. Reikiamo skaičiaus parašų nepateikė Pilietinės demokratijos partijos pirmininkas Algimantas Matulevičius, leidėjas Algirdas Pilvelis, signataras Zigmas Vaišvila, publicistu prisistatantis Vytautas Kundrotas, verslininkas Jonas Jankauskas, biografijos duomenų neviešinęs kaunietis Vidmantas Sadauskas.

Tautos prisikėlimo partijos lyderio, Seimo pirmininko Arūno Valinsko štabas VRK įteikė 21 tūkst. jo kandidatavimą remiančių piliečių parašų, tačiau, jų dar nepradėjus tikrinti, A.Valinskas atsiėmė kandidatūrą.

Seimo pirmininkas neigė kandidatūrą atsiėmęs, nes nenorėjęs pripažinti nesurinkęs reikiamo skaičiaus tinkamų parašų – kaip rodo statistiniai duomenys, paprastai apie 10-20 proc. iš pateiktų parašų brokuojami. A.Valinskas tikino, esą parašus patikrino ir netinkamus išbraukė štabas, todėl esą visi pateikti buvo kokybiški.

Balandžio 17 dieną VRK skelbs kandidatais į prezidentus įregistruotų asmenų sąrašą, ir prasidės prezidento rinkimų agitacijos kampanija.

Prezidento rinkimų pirmasis turas vyks gegužės 17 dieną. Antrasis turas, jei prireiks, planuojamas kartu su Europos Parlamento (EP) rinkimais birželio 7 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius