Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 18

D.Grybauskaitė atskleidė, kuriais ministrais nepatenkinta (atnaujinta 12.42 val.)

„Atrodo, kad Lietuva nutarė apsivalyti ir taip, atrodo, įvyko. Šiandien turime saulę visoje Lietuvoje ir tai reiškia, kad žmonės pasitikėjo savimi ir apsisprendė taip, kaip lėmė jų protas, nepaisydami šmeižto lavinos“, – pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėjo išrinktoji prezidentė.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Rinkimai

D.Grybauskaitė teigė, kad rinkimus jai laimėti padėjo savanoriai,  o ne politinės partijos. Esą tai dar įrodo, kad Lietuva pasikeitė. „Jau nuo vakar esame kitokie, pradedame kurti kitokią Lietuvą, kurią kurs visi piliečiai“, – pergale džiaugėsi D.Grybauskaitė. Ji pabrėžė, kad sunkmetis dar tik ateina, tačiau jai parodytas pasitikėjimas reiškia, kad yra vilčių susitelkti ir krizę įveikti darniai.

A.Kubiliaus nelies

Apie būsimą komandą išrinktoji prezidentė plačiai kalbėti nenorėjo – ji teigė, kad kvies dalį savanorių, kurie su ja dirbo per rinkimų kampaniją, taip pat žmones, su kuriais teko dirbti siekiant politinės karjeros.

Reikia dirbti su tais, kurie yra, – D.GrybauskaitėArtimiausiu metu išrinktoji prezidentė „ant kilimėlio“ kviesis finansų, socialinės apsaugos ir darbo, sveikatos apsaugos, ūkio bei energetikos ministrus. Esą šios sritys reikalauja daugiausia dėmesio, o ji būsianti konkreti: ministrai turės pristatyti savo strategiją ir būti pasiruošę taisyti savo klaidas, priešingu atveju tvirtinami nebus. Premjerui kėdės praradimas negresia – esą nelabai yra kuo jį pakeisti. „Kas aplinkui stovi – protingi, gražūs ir nepakeičiami? Matėme, ką jie valstybei jau padarė. Reikia dirbti su tais, kurie yra“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Į TVF kreiptis nenori

D.Grybauskaitė kalbėjo ir apie Vyriausybės padarytas klaidas. Anot išrinktosios prezidentės, Vyriausybė nesugebėjo tiksliai įvertinti nuosmukio, į kurį patekome, masto – to, kad jis bus tris kartus didesnis, nei manyta anksčiau.

D.Grybauskaitė taip pat dar kartą patvirtino savo nuostatą, kad Vyriausybė iš krizės privalo bristi pati, be Tarptautinio valiutos fondo (TVF) paramos. „Kol šalis turi pasirinkimo laisvę, kaip skolintis, kur naudoti lėšas, ji turi laisvę. Visos politinės diskusijos apie tai, kad nesusitvarkome, mažina mūsų reitingus ir gadina mums skolinimosi sąlygas, – spaudos konferencijoje teigė D.Grybauskaitė. – Laikausi nuomonės, kad Vyriausybė ir valstybė turi parodyti gebėjimą tvarkytis pati.“

Dėl LEO LT miegoti negalima

Išgirdusi, kad darbo grupė, sudaryta LEO LT klausimams spręsti, paprašė papildomų trijų mėnesių, ji nukirto griežtai – tiek laiko nėra. „Tris mėnesius miegoti laiko nebeturime – po inauguracijos norėsiu turėti sprendimus ant stalo. Moralinė žala padaryta ir sprendimus reikia daryti kuo greičiau“, – konkrečiai kalbėjo išrinktoji prezidentė.

Paklausta, ką mano apie artėjantį dar vieną biudžeto mažinimą, ji teigė, kad nepritars tokiam žingsniui, jei bus paliestos socialiai jautrios sritys. D.Grybauskaitė kalbėjo, kad stengsis, jog pensijos nebūtų mažinamos, tačiau dėl motinystės išmokų turėjo kitokią nuomonę. Pasak jos, dveji metai auginant vaikus yra labai svarbūs, todėl motinystės atostogų nereikia trumpinti. Bet „Sodra“ neturinti tokių lėšų, kad būtų mokama dabartinio dydžio pašalpa, todėl kaip vieną iš sprendimo būdų ji nurodė pašalpų mažinimą, tuo pačiu sudarant galimybę prisidurti dirbant.

Euro artimu laiku greičiausiai nematysime

Pirmadienį D.Grybauskaitė kalbėjo ir apie galimą euro įvedimą. Anot išrinktosios prezidentės, mūsų šaliai eurą įsivesti realu yra 2012–2015 metais.

Ji taip pat tvirtino pritarianti idėjai, kad būtų nustatyta darbinė euro įvedimo data.

Kelsis į R.Pakso rezidenciją

D.Grybauskaitė taip pat teigė ketinanti atsisakyti pusės prezidento atlyginimo.

Išrinktoji prezidentė taip pat pranešė planuojanti įsikurti nušalintojo prezidento Rolando Pakso šeimos įrengtoje rezidencijoje Turniškėse. D.Grybauskaitė teigė, kad kitų variantų nėra, ir sakė nesuprantanti, kodėl rezidencija vadinama būtent R.Pakso vardu. „Jei aš padarysiu savo remontą, tai bus mano rezidencija“, – sakė D.Grybauskaitė.

Ji tikino nedarysianti esminio rezidencijos remonto, tačiau norinti ją šiek tiek atnaujinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius