Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 02

Retėja kandidatų į prezidentus gretos (papildyta 17.19)

Šiandien – paskutinė diena, kai pretendentai į kandidatus į prezidentus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) galėjo pristatyti juos palaikančių piliečių parašus.
K.Prunskienė surinko reikiamą parašų skaičių.
K.Prunskienė surinko reikiamą parašų skaičių. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirmoji paskutinę dieną į VRK parašus pristačiusi Kazimira Danutė Prunskienė komisijai teigė atnešusi daugiau nei 25 tūkst. parašų. „Tikimės, kad nebus daug klaidų, nors žmonėms nelengva atsiminti paso numerį – jie dažniau prisimena asmens kodą. O paso dažnai su savimi neturi“, – pristatydama parašus kalbėjo K.Prunskienė.

Prunskienei padėjo šeima

Pasak jos, parašus jai padėjo rinkti ir šeimos nariai – dukros ir sūnaus šeimos surinko po tūkstantį parašų.

Ji teigė nesikremtanti, kad kai kurie kiti kandidatai surinko daugiau parašų – esą kol kas tai dar nieko nereiškia. „Pagaliau baigėme vieną sunkų etapą ir galėsime pereiti prie kūrybiškesnės veiklos“, – atidavusi parašus džiaugėsi K.Prunskienė.

Norėdami tapti registruotais kandidatais pretendentai turėjo pateikti ne mažiau nei 20 tūkst. galiojančių juos remiančių asmenų parašų.

VRK ne vėliau kaip per 10 dienų turi patikrinti pristatytus parašus ir, jei nėra pažeidimų, pretendentą registruoti kandidatu į prezidentus.

Pagal įstatymą pretendentai registruojami, jei surenka 20 tūkst. parašų, tuo tarpu partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Valentinas Mazuronis įteikė apie 35 tūkst. parašų, socialdemokratas Algirdas Butkevičius – per 32 tūkst., eurokomisarės Dalios Grybauskaitės štabas – apie 36 tūkst. kandidatavimą remiančių piliečių parašų.

VRK parašus jau yra įteikę Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovas Valdemaras Tomaševskis, atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas, „darbietė“ Loreta Graužinienė, D.Grybauskaitė, V.Mazuronis, A.Butkevičius.

Matulevičius parašų nesurinko

Redo Vilimo/BFL nuotr./Algimantas Matulevičius
A.Matulevičius

VRK iš viso yra registravusi 14 pretendentų kandidatuoti prezidento rinkimuose. Dėl parašų įteikimo su VRK kol kas nesusisiekė publicistu save vadinantis Vytautas Kundrotas, smulkiųjų ir vidutinių verslininkų atstovu prisistatantis Jonas Jankauskas, kaunietis Vidmantas Sadauskas. Pilietinės demokratijos partijos atstovas Algimantas Matulevičius pareiškė, kad reikiamo parašų skaičiaus nesurinko.

Taip pat paskutinę dieną parašus pristatyti planavo Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, Nepriklausomybės akto signataras Zigmas Vaišvila ir leidėjas Algirdas Pilvelis.

Papildyta 15.56 val.: Leidėjas A.Pilvelis VRK reikiamo kiekio parašų nepristatė. Jis į VRK atnešė 8 lapus iš išduotų 1000, kitus pažadėjo grąžinti vėliau. Iš viso už jį pasirašė 279 asmenys.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Šiandien – paskutinė diena, kai pretendentai į kandidatus į prezidentus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) galėjo pristatyti juos palaikančių piliečių parašus
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Šiandien – paskutinė diena, kai pretendentai į kandidatus į prezidentus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) galėjo pristatyti juos palaikančių piliečių parašus

Į komisiją leidėjas atsinešė dienraštį „15minučių“ ir teigė, kad dėl šio laikraščio straipsnio, kuriame rašoma, kad A.Pilvelis parašus perka už kavą ar arbatą, jo parašų rinkimų kampanija žlugo. Jis apkaltino komisijos pirmininką Zenoną Vaigauską šmeižtu ir teigė, jog kreipsis į teismą. „Parašų negaliu surinkti dėl pono Vaigausko išpuolio prieš mane žiniasklaidoje. Spauda turi rašyti apie visus vienodai. Jei ponas Vaigauskas užsako straipsnius žiniasklaidoje, vieną kandidatą kelia, o kitus žlugdo, tai tokia ir demokratija“, – atėjęs į VRK aiškino A.Pilvelis. Jis komisijos pirmininkui įteikė savo išleistą knygą „XXI amžius. Baudžiava ir nusikaltimai Lietuvoje“.

A.Pilvelis piktinosi, neva Z.Vaigauskas iš anksto Dalią Grybauskaitę vadina rinkimų nugalėtoja, todėl kitiems kandidatams nėra net mažiausio šanso laimėti.

Z.Vaigauskas žiniasklaidai teigė nesuprantantis tokio A.Pilvelio noro bylinėtis ir dėl visko kaltinti aplinkinius – esą jam irgi kartais kas nors nepatinka, tačiau dėl to į teismą nenori kreiptis. O knygą sakė perversiantis. „Suprantu aš jį, jau ne pirmą kartą bando tapti kandidatu, bet jam vis nepasiseka“, – teigė Z.Vaigauskas.

Papildyta 16.28 Parašus, surinktus už Arūną Valinską, įteikė jo rinkimų štabo vadovas Vytas Karsokas.  Iš viso už prezidentu norintį tapti Seimo pimininką surinkta daugiau nei 21 tūkst. parašų. Užregistravęs parašų lapus V.Karsokas greit išėjo – su žiniasklaida bendrauti nesiveržė.

Jei daugiau kaip tūkstantis parašų pasirodytų negaliojantys, t. y.  pasikartojantys, neteisingai užpildytos grafos, netiksliai ar pateikti ne visi duomenys, tokiu atveju A.Valinskui gali jų neužtekti, kad būtų registruojamas į kandidatus.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Zigmas Vaišvila
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Zigmas Vaišvila

Papildyta 17.04 val. Zigmas Vaišvila į VRK atėjo tiksliai nežinodamas, kiek rinkėjų už jį pasirašė. Komisija suskaičiavo mažiau nei 19 397 parašus – per mažai, kad Z.Vaišvila galėtų būti registruotas kandidatu į prezidentus.

Atidavęs parašus Z.Vaišvila teigė, kad toks skaičius parašų nėra prastas – esą per trumpą laiką pasiektas nemažas rezultatas. „Esu nepriklausomas kandidatas. Tikrai nepriklausomas, o ne pseudo nepriklausomas“, – taip jis įvardino pagrindinę parašų trūkumo priežastį.

Papildyta 17.19 val. Paskutinę minutę į VRK atvykęs verslininkas Jonas Jankauskas taip pat nežinojo, kokį kiekį parašų surinko, tačiau pripažino, kad jų trūksta – Z.Vaigauskui teigė turintis per 17 tūkst. parašų. Atnešę nesusegtus ir nesuskaičiuotus parašų lapus, J.Jankauskas su padėjėju juos dėliojo ir skaičiavo VRK posėdžio salėje.

Pasibaigus parašų pristatymo terminui, VRK nesulaukė nė vieno užpildyto lapo iš pretendentais įsiregistravusių V.Sadausko bei V.Kundroto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius