Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos žiniasklaida: Lietuvos santykiai su Lenkija keisis

Po kairiųjų politinių jėgų pergalės Lietuvos Seimo rinkimuose Lenkijos ekspertai atsargiai prognozuoja santykių tarp kaimyninių šalių pokyčius. Juolab kad Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) gali patekti į naująją valdančiąją daugumą, rašo Tvn24.pl.
Lietuvos ir Lenkijos vėliavos
Lenkijos ekspertai po rinkimų tikisi pokyčių santykiuose su Lietuva. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Ši politinė jėga peržengė 5 proc. barjerą. Be to, LLRA dar tikisi kelių mandatų antrajame rinkimų ture po dviejų savaičių.

Paaiškėjus, kad daugiausia balsų rinkimuose gauna Darbo partija ir socialdemokratai, Lenkijos žiniasklaidoje pasirodė komentarų dėl pokyčių šalių santykiuose.

„Nėra abejonių, kad bus sudaryta kairiųjų ir socialdemokratų koalicija, konservatoriai traukiasi. Labai svarbu, ar LLRA peržengia slenkstį, ar ne. Nes jeigu peržengia, greičiausia įeis į valdančiąją koaliciją, o tai būtų labai svarbus ir reikšmingas dalykas“, – teigė Rytų Europos studijos direktorius Varšuvos universitete Janas Malickis.

J.Malickio manymu, nauja koalicija garantuoja Lietuvos politikos Lenkijos atžvilgiu pokyčius. „Tikrai bus pokyčių, tik nežinome, ar esminių. Jeigu LLRA bus koalicijoje, jie bus didesni, jeigu ne – mažesni, bet aš manau, kad santykiai su Lenkija tikrai keisis“, – kalbėjo J.Malickis.

Kitas Varšuvos universiteto profesorius Michalas Kopczynskis apie pokyčius kalba atsargiai. Jo teigimu, kol kas sunku pasakyti, kaip rinkimai paveiks Lietuvos lenkų situaciją. Profesorius pastebėjo, kad Lenkijos ir Lietuvos santykiuose vis dar yra daug nepasitikėjimo ir abipusių baimių.

„Lietuviai skaudžiai jaučia lenkų pusės nepaisymą – juk Lenkija daug didesnė valstybė, kuri, lietuvių manymu, leidžia jiems pajusti tą skirtumą. Tačiau reikia pabrėžti ir įvertinti, kad tai buvo rinkimų kampanija be antilenkiškų akcentų“, – pažymėjo ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius