-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kandidatė nenurodė savo teistumo, nes „nepagalvojo, kad tai svarbu“

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sekmadienį pašalino iš rinkimų apie 230 kandidatų, kurie eidami į savivaldos rinkimus nutylėjo savo teistumą.
Seimo rinkimai artėja
Savivaldos rinkimuose vasario pabaigoje turėtų dalyvauti apie 17 tūkst. kandidatų. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Įstatymai  kandidatus įpareigoja pažymėti anketoje, jei po Nepriklausomybės atkūrimo įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu Lietuvoje jie buvo pripažintas kaltais. Taip pat reikia prisipažinti ir dėl teistumo už sunkius ar labai sunkius nusikaltimus sovietmečiu arba jei bausmė skirta užsienyje. Tokiais atvejais rinkimų komisijos leidžiamame kandidato plakate ar plakate su kandidatų sąrašu prie kandidato pavardės turi būti pažymėta: „Teismo nuosprendžiu buvo pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veikos“. 

Išbraukus reikalavimų neatitinkančius kandidatus, kai kuriose savivaldybėse griūna partijų sąrašai, nes juose lieka per mažai kandidatų.Savivaldybių tarybų rinkimuose iš viso dalyvaus 17 tūkst. kandidatų. Apie 200 pretendentų į savivaldą apie savo teistumą nurodė. Tačiau apie 230 nuslėpė, kad buvo nuteisti Lietuvoje po 1990 metų kovo 11 dienos. VRK taip par suskaičiavo daugiau nei pusšimtį kandidatų, kurie galimai nenurodė, kad buvo teismo pripažinti kaltais užsienyje arba sovietmečiu Lietuvoje. Sprendimą dėl jų pašalinimo iš rinkimų planuojama paskelbti pirmadienį. 

Dauguma apie teistumą nutylėjusių kandidatų arba jų atstovų savo pasiaiškinimuose VRK skundėsi, kad pildydami anketas pamiršo apie teistumą, netiksliai suprato įstatymo nurodymus arba susipainiojo, nesiekdami klaidinti rinkėjų. Buvo ir pasiaiškinimas, kad kandidatė apie teistumą nenurodė, nes „nepagalvojo, kad tai svarbu“. Tačiau VRK nariai tvirtino, jog priežastys nėra svarbios – pažeidus įstatymą, kelias į rinkimus užkertamas.

Išbraukus reikalavimų neatitinkančius kandidatus, kai kuriose savivaldybėse griūna partijų sąrašai, nes juose lieka per mažai kandidatų. Įstatymas numato, kad iš viso partijos teikiamame sąraše kandidatų negali būti mažiau nei pusė ir du kartus daugiau negu iš viso renkama tos savivaldybės tarybos narių. Tokių įvairių partijų sąrašų skrtingose savivaldybėse yra apie10.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius